A „magyar Trevi-kúton” teljes körű rekonstrukciót végeztek.

Átadták a felújított Mátyás kútját a budai Várban. A Hunyadi udvarban található, „magyar Trevi-kútként” is emlegetett híres szoborcsoporton és szökőkúton a Nemzeti Hauszmann Program keretében teljes körű rekonstrukciót végeztek a szakemberek. A szobrokat megtisztították és kijavították, valamint felújították a kút szerkezetét is, amely új díszkivilágítást is kapott, így eddig nem látott színekben pompázik a szoborcsoport esténként.

Strobl Alajos szobrász készítette a Mátyás kútját, 1904 óta áll a mai helyén a budai Várban. A szoborcsoport és a szökőkút, amely a magyarok és az idelátogató külföldiek kedvelt látványossága, Mátyás királyt és kíséretét ábrázolja, akik vadászat közben egy forrásnál pihennek meg.

A szökőkút a második világháborúban komoly sérüléseket szenvedett, de csak részlegesen rekonstruálták. Az azóta eltelt évtizedekben a szökőkút szerkezete elöregedett, a víz több helyen szivárgott és a szobrokra rakódott szennyeződések eltávolítása is időszerűvé vált.

Felújításon innen és túl – Fotó: Várkapitányság NZrt.

A Mátyás kútja teljes körű rekonstrukciója nyolc hónapon keresztül történt a helyszínen, amely során a Várkapitányság megbízásából dolgozó szakemberek fő feladata az volt, hogy egyszerre feleljenek meg az örökségvédelmi elvárásoknak és a mai kor kívánalmainak is.

A munka során pótolták a háború utáni felújítás hiányosságait: helyükre kerültek a vadászkutyák pórázai, és Mátyás király számszeríjának húrja, melyek az eredeti alkotásnak is részei voltak.

A szobrokat egy patinamegőrző eljárással megtisztították a lerakódott szennyeződésektől, amely segít megőrizni azt a zöld védőréteget, ami a városi levegő káros hatásaitól védi az alkotásokat. Megújult a szökőkút gépészete, és a szakemberek megoldották a szerkezet vízmegtartási és vízelvezetési problémáit is. A vízszivárgás megszüntetése érdekében a második világháború után készült vasbeton kúttál helyett új épült, amely elé az eredeti szegélykövek kerültek vissza. A kút új díszkivilágítást is kapott, így eddig nem látott színekben pompázik a szoborcsoport esténként.

„Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy a budai Vár ikonikus díszkútja mostantól megszépülve, jellegzetes és szüntelen csobogással hirdeti Mátyás legendáját és Strobl Alajos megvalósult álmát. A látogatók egyik legkedveltebb látványossága túlélt ugyan két világháborút, de soha nem esett át olyan átfogó rekonstrukción, mint most” – mondta Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyedben zajló fejlesztésekért felelős kormánybiztos, a Várkapitányság vezetője.

„A nagyapám meghatározta a századforduló Budapestjét, művei mai napig a Halászbástyánál lévő Szent István szobortól a Nemzeti Múzeum előtti Arany János szoborig sok helyen fellelhetők. A most csodálatosan megújult Mátyás kútja élete egyik legfontosabb műve volt, nagyszerű érzés látni az újjászületését” – mondta Stróbl Mátyás, a Mátyás kútja megalkotójának unokája.

Fodor Gergely és Strobl Mátyás – Fotó: Várkapitányság NZrt.

Fodor Gergely kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztéseinek célja, hogy a Budavári Palotanegyed ismét visszanyerje régi fényét, és visszaadja a városrész világörökséghez méltó rangját. Az elmúlt időszakban több épület is újjászületett a budai Várban: újjáépült a Lovarda, a Főőrség és a Stöckl lépcső, miközben zajlik a Budavári Palota déli összekötő szárnyának és a benne található Szent István-terem helyreállítása. Dolgoznak a budai Vár másik híres kútjának, a Halászó gyerekek kútjának is a rekonstrukcióján, folyamatosan újulnak meg a Vár sétányai, terei és zöldfelületei. Hamarosan olyan régóta esedékes beruházások is elindulnak, mint a József főhercegi palota, a Honvéd Főparancsnokság vagy a Vöröskereszt Egylet székházának rekonstrukciója.

Forrás: Várkapitányság Nonprofit Zrt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elkészült a Szent István-terem mennyezete és parkettája

Elkészült a Szent István-terem mennyezete és parkettája

Az ütemterv szerint haladnak a Budavári Palotában újjászülető Szent István-terem munkálatai.

Visszakapta a századfordulós állapotát a Budavári Palota első helyreállított épületrésze

Visszakapta a századfordulós állapotát a Budavári Palota első helyreállított épületrésze

Helyreállították a déli összekötő szárny eredeti homlokzatát.

Üveghidat a Citadellára!

Üveghidat a Citadellára!

Hatvany Csaba belsőépítész nyílt levele a Várkapitányságnak.

Hirdetés