Kertörökségünk

„Díszes haszonkertek - Várak, paloták, kastélyok, udvarházak, egyházi központok kertörökségének múltja és jövője” című nemzetközi konferencia április 21. és 23. között a Várkert Bazárban.

Rangos külföldi és hazai tájépítészek részvételével rendezik meg a „Díszes haszonkertek - Várak, paloták, kastélyok, udvarházak, egyházi központok kertörökségének múltja és jövője” című nemzetközi konferenciát április 21. és 23. között a Várkert Bazárban. Az esemény szervezője a Magyar Kertörökség Alapítvány a Várkapitánysággal együttműködésben. Az eseményen a szakembereknek szóló eszmecseréken túl a kertörökség iránt érdeklődő nagyközönségnek is szerveznek programokat.

 

Világviszonylatban is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a kulturális örökségünk részét képező történeti és történeti értékű kertek, azon belül is a díszkertek, díszes haszonkertek megőrzése, felújítása, fenntartása, az itt létrejövő termékek hasznosítása. A kertturizmus fellendülésén túl mindebben szerepet játszik a helyben lakók és önkéntesek bevonása révén a dísz- és kastélykertek közösségépítő és megtartó szerepe is.

A nemzetközi konferenciát a Magyar Kertörökség Alapítvány a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős Várkapitánysággal együttműködésben szervezi. Az esemény célja, hogy körbejárja a nagyvárosok, a történelmi központok vár- és palotakertjeinek kutatási, tervezési dilemmái mellett a fenntartás és üzemeltetés, az oktatás és önkéntesség, a kertész életpályamodell időszerű kérdéseit, valamint a kertprogramok tematikájának és gyakorlatának, ökológiai fenntarthatóságának legújabb trendjeit. A konferencia szakmai partnere a Magyar Tájépítész Szövetség és a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet.

 Az eseményen résztvevőként és előadókként jelen lesznek a kertörökség elismert hazai és nemzetközi szakemberein túl olyan rangos szervezetek vezetői, mint az International National Trust Organisation, a European Route of Historic Gardens, a Fondazione Benetton Studi Ricerche, illetve részt vesz a konferencián a világhírű firenzei Boboli-kert igazgatója, Bianca Maria Landi, valamint Maria Matos Silva, a portugál Történeti Kertek Egyesületének elnöke. A fenntartható kertörökség érdekében a tervek szerint a résztvevők egy közös memorandumot is megfogalmaznak, amelyet alapdokumentumként használhatnak a kertörökséget nemzeti és uniós szinten szabályozó jogalkotók.

A szakmai előadások és workshop-ok mellett a téma iránt érdeklődő nagyközönség számára is szerveznek programokat: a konferencia ideje alatt ingyenesen látogatható az a kiállítás, amely Kesselyák Rita grafikusművész munkáit vonultatja fel a magyar és nemzetközi vár- és kastélykertek jó példáiból. Látható lesz a tájépítész hallgatók témában folytatott kutatását bemutató poszterekből álló kiállítás is.

Április 21-én este pedig Borbás Marcsi Prima Primissima-díjas szerkesztő, műsorvezető és Ambrus Lajos József Attila- és Berzsenyi-díjas író beszélget a kertről és a magyar kertörökség művelődéstörténeti szerepéről a Várkert Bazár rendezvénytermében. Az esten fellép Istvánfi Balázs és Németh András, a népzenészek XVI. és XVII. századi történeti magyar dallamokat adnak elő dudán és tekerőlanton. Szombaton ingyenes családi programok várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban.

A részletes program a honlapon olvasható.
 

A Magyar Kertörökség Alapítványról:
A Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) egy szakmai civil ernyőszervezet, amely azzal a céllal jött létre, hogy felvállalva kertörökségünk régi adósságait, kiegészítse, összekösse és segítse az örökségvédelemben aktív, meglévő szervezetek tevékenységét. Ennek érdekében az MKA összefogja és átlátja a teljes magyar kertörökség kutatására, kezelésére és fejlesztésére vonatkozó kezdeményezéseket, ezek bonyolításában kezdeményező és aktív szerepet vállal oly módon, hogy új programokat, pályázatokat szervez a kertörökség megőrzésének védelmében. Célkitűzéseinek megvalósítása érdekében - a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően - a gazdasági és a társadalmi szereplőket bevonja a kertörökség támogatásába. Az MKA nem csak a magyar kertörökség megújulásában vállal vezető szerepet, de részt vesz a kertörökség fenntartásának és fenntarthatóságának kidolgozásában és támogatásában, egyúttal kezdeményezi a történeti értékű kertek klímaadaptációjának kutatását, a biodiverzitás, a hagyományos fenntartási módok meghonosítását is. A Magyar Kertörökség Alapítvány egyik küldetésének tekinti, hogy növelje a történeti és történeti értékű kertek művészeti és természeti értékeinek megbecsültségét, megóvásának társadalmi támogatottságát. Ennek érdekében kiemelt hangsúlyt fektet a kertörökség oktatására.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kertörökségünk

Kertörökségünk

„Díszes haszonkertek - Várak, paloták, kastélyok, udvarházak, egyházi központok kertörökségének múltja és jövője” című nemzetközi konferencia április 21. és 23. között a Várkert Bazárban.

Megalakult a Magyar Kertörökség Alapítvány

Megalakult a Magyar Kertörökség Alapítvány

A hírt a fertődi Esterházy-kastélyban tartott Mőcsényi Mihály Kertművészeti és Kerttörténeti Műhely és Konferencián jelentették be.

Közel nyolcszorosára nő a zöldterület a megújuló Bakáts téren

Közel nyolcszorosára nő a zöldterület a megújuló Bakáts téren

Akadálymentesítés, rengeteg zöld, Stockholm-módszerű faültetés és süllyesztett karácsonyfatalp is lesz.

Nincs találat!

Hirdetés