Hirdetés

Elkészült a Stöckl-lépcső és a Csikós-udvar nagy részének rekonstrukciója is, a hétvégén megnyílik a közönség előtt.

Elkészült a budavári Lovarda, a Stöckl-lépcső és a Csikós-udvar nagyobb részének rekonstrukciója, amelyek először a Kulturális Örökség Napjai keretében, a hétvégén nyílnak meg a nagyközönség előtt.

A Lovarda főbejárata - Fotó: MTI/Soós Lajos

Az épület keddi bejárásán Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter „a múlt egy dicső művészeti alkotásának” helyreállítását emelte ki, no meg azt is, hogy ez határidő előtt megtörtént. Mindez a magyar képző- és iparművészetet dicséri, ahogy az alig egy hónapja átadott Szent István-terem átadása is.

A budai Vár rekonstrukciója és az I. kerület ezen részének fejlesztése a kormányzati ciklusokon átívelő Hauszmann-program keretében zajlik. „A Karmelita kolostor felújításának kivételével pártpolitikai viták fölötti ügynek tűnt a helyreállítás, és bízunk abban, hogy ennek a történelmi térnek a helyreállítása a továbbiakban is zavartalanul haladhat” – jegyezte meg a miniszter.

A Hauszmann Alajos tervezte, és a kor legjobb mesterei által kivitelezett, eredeti Királyi Lovarda 1902-től csaknem fél évszázadon át volt a Budavári Palota dísze. A világháború pusztításai a Lovardát sem kímélték, az épület ennek ellenére menthető lett volna, de 1950-ben a lerombolása mellett döntöttek. A rekonstrukció során hűen követték a századfordulós terveket, de a Lovardát belül a legmodernebb technikai megoldásokkal szerelték fel, az épület így Budapest korszerű és elegáns rendezvényközpontjaként nyílhat meg.

Gulyás Gergely és Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos - Fotó: MTI/Soós Lajos

 Fotó: MTI/Soós Lajos

 Fotó: MTI/Soós Lajos

Fotó: OctogonFotó: Octogon

Fotó: Octogon

A beruházás során rendezték a Lovarda közvetlen környezetét is, a teljes terület minden elemének megújítása pedig 2022 tavaszára készül el a Karakas pasa tornyának befejezésével – jegyezte meg Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos. Gondoskodtak az akadálymentes megközelítésről is: a Palota útról két nagy kapacitású lift szállítja a látogatókat a Csikós-udvarra, de újjáépítették az ország egyik legszebb történelmi lépcsőjét, a Stöckl-lépcsőt is, amely a Hunyadi-udvarral teremt összeköttetést.

Mint Fodor elmondta, a Várkert Bazár, a Karmelita kolostor, a Főőrség, a palota déli összekötő szárnya és benne a Szent István-terem újjáépítésével, a Lovarda és a környező területek átadásával a munkának még koránt sincs vége. Már megkezdődött a József főhercegi palota és az egykori Vöröskereszt székház újjáépítése, és a jövő héten hozzáfognak a Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukciójához, majd novemberben megindul a palota A épületének felújítást megelőző feltárása is.

Még több képért kattints a galériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Világbajnok lett a budavári Lovarda tetőszerkezete

Világbajnok lett a budavári Lovarda tetőszerkezete

A Budavári Palotanegyedben nemrég újjászületett Lovarda különleges tetőszerkezete megnyerte a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség németországi világbajnokságát.

Képgaléira a rekonstruált budavári Lovardáról

Képgaléira a rekonstruált budavári Lovardáról

Elkészült a Stöckl-lépcső és a Csikós-udvar nagy részének rekonstrukciója is, a hétvégén megnyílik a közönség előtt.

A füredi Szívkórház és a Budavári Lovarda is díjat nyert

A füredi Szívkórház és a Budavári Lovarda is díjat nyert

Átadták az Év Tetője 2020 elismeréseket.

Hirdetés