Családi ház Budakalászon

Kicsi, de nagy ház, amelynek a színe delejez le minket első látásra, pedig a látszat (és az alaprajz) ennél azért többet rejt. Cikkünk az OCTOGON magazin 188-as (2023/8-as) lapszámából.
 


Fekete otthon fákkal határolt, lejtős telken, Budakalász közepén: szerkezetében összekeveredik nyitott és zárt, akárcsak a kicsi és a nagy, de még az aszimmetria is találkozik a szimmetrikussal. A helyi szabályozások egy maximum 150 négyzetméteres házat engedtek meg, ennek ellenére Őrfi József legújabb munkájában elfért egy nagyon tágas konyha-étkező-nappali, egy szülői hálószoba, a gyerekszoba, két vendégszoba – no meg még két fürdő, tároló és az autóbeálló is a szuterén szinten. Két hatásos gesztus is van az alaprajzban.

Az egyik az épület fő karakterisztikuma:

a hatalmas közösségi tér fapadlója egyszerűen túlkúszik a kertbe, és az a házat átölelve, a harmonika nyílászárók közbenjárásával teszi a nappalit és a konyhát a kert részévé alkalomadtán.

A másik érdekesség a magassági és településképi korlátból adódik. A lejtős terep mentén egy „ház-alakú” épület jöhetett létre, viszont megrendelői kérés volt a tetőtér lehető legnagyobb mértékben történő kihasználása is. Ezt egy apró ötlettel sikerült meglépni: tulajdonképpen egy hasáb metszi át a nyeregtető tömegét, amely sziluettben megfűszerezi ugyan az archetipikus formát két lapostetős szegmenssel a homlokzatokon – magát a hagyományos sziluettet mégsem bontja meg nagy mértékben. 

A keleti oldalon ennek köszönhetően egy rizalit jött létre, így bizonyos nézetből az épület szimmetrikus komponálást tükröz, míg maga az alaprajz, valamint a déli és az északi nézet a kis zárt erkélyével aszimmetriával esztétizál. Odabenn izgalmas térélmény még – a kerttel való kapcsolaton túl –, hogy a nyitott közösségi helyiség légterére egy kis belső erkéllyel nyílik rá a szülői háló, míg hasonló (intim) kapcsolat van az egyik fürdőnél is az első oldali kis terasz felé.
 


Az épület tetőtől talpig égetett faborítást kapott, mely a hőszigetelés között kialakított fogadó favázhoz rögzül, a tetőn pedig a vízhatlan bitumenes fedés felett simul a formára. Szerepe az esztétikán túl a külső árnyékolás is, maga az égetett fa pedig több szempontból is még nagyon praktikus – ritkán alkalmazott mód, mely többek között a víznek és a párának is rendkívül jól ellenáll.

Az építész blogján akad egy építés közbeni kép a munkáról: ezen ott egy kerti asztal csendélet elemózsiával, sörrel; látjuk rajta, hogy valaki békésen lakkozza a nappali és kinti terasz egybefüggő faburkolatát; annak megszáradt részén mindeközben már ott van a ruhateregető. A konyha csak félig kész bútorai is be vannak nagyjából lakva az életre; valaki a házat szegélyező padlóburkolatot cizellálja, míg mellette két termetes kutya tölti békés pihenőjét. Sokatmondó fotó az épület történetéről.

A belsőépítészet majdnem teljes egészében a tulajdonosok saját tervei szerint valósult meg, nem egy részletet maguk is csináltak a két kezükkel. Építész és megrendelő szoros barátságra lelt itt, a tervezést követően az építés során is közösen csiszolták a részleteket, volt, hogy együtt égették a fekete burkolatot is. A terveiben és történetében is lakályos ház a fák árnyéka közé rejtőzve bújik most meg különös árnyalatával, frappáns alaprajzával pedig kint és bent fogalmát mosta össze lakói meghitt, otthonra vágyó örömére.
 

Telek terület: 3200 m2
Beépített bruttó alapterület: 140 m2
Hasznos alapterület összesen: 220 m2
Építészeti tervezés és tervezői művezetés: Őrfi József, Égigérő Építész Műhely
Statika: Mata Ádám

 


Őrfi József, Égigérő Építész Műhely | Web Facebook

Tervrajzok a galériában

 

Az OCTOGON magazin 188-as (2023/8-as) lapszámában sok egyéb mellett a szegedi Cédrus Liget lakóparkról (B.A.D Architects and Design Studio Kft.), a Normafa Síház felújításáról és bővítéséről (Studio Konstella, Hetedik Műtere), a Dorothea Hotelről (Lissoni & Partnersm TSPC Kft.) és az Archikon legújabb óvodaépületéről is olvashattok.Lissoni & Partnersm TSPC Kft.) és az Archikon legújabb óvodaépületéről is olvashattok.

Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

2023/8 188. lapszám - Octogon

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Passzívházként működő „építész-otthon”
  • 2022-10-18 09:00
  • Deco

Passzívházként működő „építész-otthon”

Októberi, fenntarthatósági tematikánk kapcsán mutatjuk be újra a Budakeszi határában megépült családi házat, amely léptékében és tömegalakításában is a környezetéhez igazodik.

Kerítés nélkül

Kerítés nélkül

Paradicsomi panoráma 600 méter magasan a tengerszint fölött.

Hogyan kellene, hogyan lehetne?

Hogyan kellene, hogyan lehetne?

Családi ház Makkosmárián a Nanavízió tervezésében.

Hirdetés