Aranyló falak

Műemlékfelújítás Toulouse-ban.

A Toulouse-ban álló műemlék új életre kelt a Letellier Architectes tervei nyomán. Aranyszínű rézlemezzel burkolt falai látványosak és meghökkentőek, mégis illeszkednek a történeti környezethez, és szép gesztussal utalnak az épület funkciójára is.
 

 

A Collège de Foix, melynek legrégebbi részét 1457-ben építették, a Toulouse-i Egyetem részeként alapításától fogva oktatási és szállás célokat szolgált. Európa egyik legidősebb diákrezidenciája 1925 óta szerepel a francia kiegészítő műemlék-listán, téglahomlokzatú épületei a toulouse-i egyetemi építészet megmaradt példái.

 


A felújítás során a régi értékek tiszteletben tartása mellett ugyanolyan fontos szempont volt a kortárs építészeti nyelv alkalmazása is. A homlokzatot teljes egészében aranyszínű, korcolt rézlemezzel burkolták. A síkban tartott homlokzat eleganciája illik a történeti környezethez, ugyanakkor új színt kölcsönöz a régi városmagnak. 
 


A felújított épületben 18 lakás kapott helyet EHPAA (Établissements d'hébergement pour personnes âgées actives) rendszer keretében, olyan idősek számára, akik képesek önmaguk ellátására. Az arany szín és az aranykor párhuzama talán túlzás, mindenesetre felmerül a szemlélőben. 

 

Építészet : Letellier Architectes
Alapterület : 814 m²
Átadás éve : 2018
Helyszín : Toluouse, Franciaország
Fotók : Les Yeux Carrés

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Díjazták a legjobban felújított műemlékeket

Díjazták a legjobban felújított műemlékeket

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a karanténhelyzet miatt nem adta át a díjakat.

Életműdíjat ért a Párisi Udvar, de az életmű folytatódik

Életműdíjat ért a Párisi Udvar, de az életmű folytatódik

Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója a Párisi Udvarnál szerzett tapasztalatait már új projektnél hasznosítja. Interjú.

Befejezéséhez közeledik a Károlyi-Csekonics-palota rekonstrukciója

Befejezéséhez közeledik a Károlyi-Csekonics-palota rekonstrukciója

Több építészeti érték is előkerült a neorokokó épület felújítási munkálatai során.

Hirdetés