Hirdetés

AQUATICUM STRANDFÜRDŐ pályázat eredménye

A BORD Stúdió nyerte az ötletpáyázatot.

Hirdetés

A BORD Stúdió által tervezett strandfürdő nem csak „élmények ígérete”, hanem maga az élmény, mely nem kíván versenyezni más vizes létesítményekkel, hanem valóban újat, egyedit, máshol nem megtapasztalhatót akar nyújtani, nem mellékesen pedig a debreceni Nagyerdő egyik emblematikus elemévé kíván válni.

Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően a debreceni Parkerdő megindult azon az úton, hogy országosan, sőt közép-európai szinten is meghatározó rekreációs központtá váljon. Ennek látványos, megújult elemei a Stadion, a Víztorony, a Békás tó a szabadtéri színházzal, valamint az Aquaticum. A strandfürdő rehabilitációja ebben a környezetben tehát nem lehet csupán egy hagyományos strand felújítás.

kép © BORD Építész Stúdió

Fontos, hogy a fák, az erdő által kínált lehetőségeket kihasználva a természettel való aktív kapcsolat is megvalósuljon. További szempont, hogy a meglévő és tervezendő új funkciók, szolgáltatások ne csak önmagukban legyenek képesek élményt adni, hanem a közöttük, a különböző szintek közötti átjárás, közlekedés is a kaland részévé váljon. 

kép © BORD Építész Stúdió

Így alakult ki az ötlet, hogy egy minden irányból könnyen megközelíthető és átjárható épületet hozzunk létre, keretül szolgálva a bekerülő funkcióknak, ahol a külső és belső tér egymásba folyik, ahol a kinti és benti rész egymástól nem teljesen lehatárolt, ahol már a megérkezésnél a fejünk felett úszó látvány és élmények ígérete mágnesként vonz, belépésre ösztönöz. Legyen ez egy hely, ahol a víz 3D-ben látható.

A strandfürdő központi eleme tehát egy kelet-nyugati hossztengelyű, 200m x 30m alaprajzi méretű, 11m magas, minden oldalán nyitott vizes téglatest, mely számos funkciót integrál. A terepszinten a különböző korcsoportoknak kialakított funkciók sorakoznak egymás mellett. Keleten, a főbejárat felől az ugrómedence, trópusi szurdok, különböző magasságban elhelyezett ugrólemezek kialakításával, a gyerek világ szülői deck-ekkel, csúszdákkal, majd a felnőtt és tinédzser élményterület, a meglévő sportmedence és végül nyugaton, az erdő irányába tájolt csendes zóna a thermál gyógymedencékkel. 

kép © BORD Építész Stúdió

Az egyes funkciók között 11m magas vízfalak kanyarognak. A 230fm vízfüggöny a színes látvány és a gazdaságos üzemeltethetőség miatt háromféle technológiával készül; valódi vízesés formájában, mely Niagara-szerű, extrém élményt nyúlt, digital water system segítségével, mely képes bármilyen képet kirajzolni a filmszerű vízfüggönyben, valamint ködfúvókás párafal formájában.

A hullámzó vízfalak nemcsak látvány- és tartószerkezeti elemek, hanem közöttük található az épület vertikális közlekedése, lépcsők liftek. A terepszint alatt találjuk az öltözőket, a vizesblokkokat, a medence gépészetet, valamint egyéb szociális helyiségeket. A -1.szinten, az ugrómedence üvegfalán keresztül feltáruló látvány már megelőlegezi a fenti szinteken várható élményeket. 

A skywalk szint, azaz tetőszint 20m széles légudvarokkal tagolt, hidas átkötésekkel kialakított felület. A hosszanti oldalakon körbefutó 5m széles közlekedőről indulnak a csúszdák. A tetőszint nyugati és keleti végein található a sky bar, sky lounge, napozóágyak és jakuzzik.

kép © BORD Építész Stúdió

A vizes élmény elemet az erdei környezet kifinomult szőnyegként egészíti ki. A hosszanti gyalogos közlekedést keresztirányú terek és kiszolgáló utak fűzik össze, a szálak között pedig enyhén felhajló gyepes dombok találhatók. Egy-egy magasabbra kiemelkedő domb rejti magába a kisebb kiszolgáló épületeket, büféket, pénztárakat, elsősegélyt, szakítva a strandokat elcsúfító össze-vissza bódék zavaró látványával. Az egységes lágy terephullámzás segít lekövetni a domborzat különbségeit, másrészt a döntött gyepfelületek ideálisak napozáshoz.

A strandfürdő tervezett főbejáratát a keleti oldalon a meglévő látványfürdő bejárata melletti háromszög alakú fogadótér jelöli ki. Ezen területen keresztül bonyolódik a vendég és dolgozói be- és kiléptetés, valamint a működtetéshez szükséges gépjárműforgalom is. Itt találhatóak a jegypénztárak, valamint egy üzlettér (ajándék és sportbolt, kávézó). Az északi telekhatáron is készül be- és kiléptetési pont jegypénztárral, illetve további árufeltöltési bejárat nyílik a Békás-tó irányából is.

kép © BORD Építész Stúdió

A vizes téglatest pengéit kiemelő RGB-s fénytechnikának köszönhetően a strand éjszaka is élvezhető lesz. Elképzeléseink szerint az új nagyerdei strand az újszerű vizes élményeken túl az építészeti megfogalmazást tekintve is élményszerű, hívogató lesz.

Projekt neve: Aquaticum Strandfürdő
Tervező: BORD Építész Stúdió, Budapest

Felelős építész tervező: Bordás Péter
Csapat: Bukovszky Péter, Dobay Zsófia, Gulyás Róbert, Hindy Dorka, Mezey Tamás, Ulmann István, Vágvölgyi É. Eszter
Tervezés éve: 2015

szöveg:BORD Építész Stúdió 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elegáns színek, új funkció

Elegáns színek, új funkció

Debrecen belvárosában, a Nagytemplomtól csupán néhány 100 méterre a nézelődő tekintetét könnyedén magára irányítja a Péterfia Corner megújult épülete.

Az Unger-ház visszanyerheti egykori dicsőségét

Az Unger-ház visszanyerheti egykori dicsőségét

A BORD Építész Stúdió által készített tervek szerint az épület műemléki rekonstrukciója mellett egyedi képzőművészeti alkotásként jelenik meg a modern kor igényeit kielégítő bővítés.

Kinőtt a földből a repülőtéri szálloda

Kinőtt a földből a repülőtéri szálloda

Nyolc hónappal az alapkő letétele és a földmunkák megkezdése után már az összes emelet megépült.

Hirdetés