Tóth Adrienn diplomamunkájában arra kereste a választ, hogyan fejezhetné ki a természetben való futást építészeti-tájépítészeti eszközökkel.

Tóth Adrienn diplomamunkája egy érdekes kísérlet volt számára: arra kereste a választ, hogy kedvelt szabadidős tevékenységét, a természetben való futást hogyan fejezhetné ki építészeti-tájépítészeti eszközökkel anélkül, hogy a természetbe jelentősen beavatkozna.

Témaválasztás

A futás nemcsak egy kedvelt szabadidős tevékenység, hanem ez jelenti Tóth Adrienn számára a testi-lelki feltöltődést, az énidő hasznos eltöltését is, azáltal, hogy a városi közegből, a szürke hétköznapokból kiléphet a természet világába, ahol szabadnak érezheti magát. Segít a mindennapi stressz levezetésében, és amellett, hogy új impulzusok érik az embert, az egészséges életmódra is kellő figyelem hárul. Futás közben lehetőség nyílik megfigyelni a minket körülvevő szép dolgokat, emellett különböző hanghatások, illatok, talajadottságok, időjárási viszonyok fogadnak, amelyek mind hatással vannak az emberre.

Az alkotó célja az volt, hogy építészeti-tájépítészeti eszközökkel kiegészítse a természetet, és finom beavatkozásokkal megteremtse azt az ideális környezetet, ami mások számára is motiváló lehet, és amit bárki sajátjának érezhet. Szeretné az embereket egy egészségesebb, boldogabb életre ösztönözni.

Helyszín

Helyszínként szülővárosát, Hajdúböszörményt választotta, mert gyakran jár a város körüli határterületre futni, és tetszetős az a változatos tájkörnyezet, ami itt fellelhető. Hajdúböszörmény a Hajdúság és Nyírség találkozásánál fekszik, kétbeltelkes településszerkezet jellemzi, amelynek legfőbb jellegzetessége az elliptikus, majdnem kör alakú belső városmag sűrű beépítettsége, amelyet széles sávban ugyancsak körkörös formában kertségi övezet vesz körül. A településtípus felfedezése, tudományos bizonyítása Györffy István néprajztudós nevéhez fűződik, aki Hajdúböszörmény esetében írta le először ezt a jellegzetes szerkezetet. A város további sajátossága a négy égtáj felé vezető keresztutca, és az íves vonalvezetésű utcák.

Koncepció

Tóth Adrienn az izgalmas településszerkezet körül egy kör alakban áramló tájszerkezetet figyelt meg: körcikkek és koordináták határozzák meg az itt lévő földterületeket.

A változatos tájkörnyezet egy kör alakban áramló mozgást hordoz magában, amely a futás folyamatával is szorosan összefügg.

A futás az útról és a futóról szól, semmi más nem kell hozzá, csak egy futócipő, és némi elszántság. Tudatos anyaghasználattal szerette volna felhívni a figyelmet a természetben fellelhető hiányokra, ugyanakkor a tájba illeszkedés is fontos része volt a koncepciónak, mely során stációkat hozott létre. Ezek a stációk a természet kiegészítései, funkciójuk van, feltűnőek, de nem hivalkodóak.

Az útvonal

A futás útvonalát az alkotó saját tapasztalatai, benyomásai ihlették. Nagyon fontosnak tartja a futás közbeni tájékozódást, kikapcsolódást, a különböző jeleket, ahol időt is mérhetünk. A tervem során 8 stációt hozott létre, mely egy negyedmaraton távolságának felel meg, ezen az útvonalon vezeti végig a nézőt:

1. Kapu: motívum, a város és szántóföld határa, itt érkezik meg az ember a természetbe. Egyszerű szerkezetet hozott létre, melyet kidobott kerítések deszkáival burkolt, felhívva a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára.

2. Gödör: akadályok szimbóluma, melyek futás közben előfordulhatnak. Kavicsfeltöltéssel tette biztonságosabbá a hatalmas gödröket.

3. Kilátó: pihenést, tájékozódást szolgál, illetve egy elszáradt fa új életét jelenti. Az acélszerkezet kiemeli, erősíti átvitt értelemben is.

4. Nézőpont: célja a szép tájra fókuszálás, védelem az erős napfény/eső ellen, és pihenés. Újrahasznosított faelemeket használt a kialakításánál.

5. Installáció: a városszerkezet ihlette, egy elemzés eredménye, a felfedezés élményét szimbolizálja. Funkciója a védelem, kikapcsolódás.

6. Híd: elsősorban funkcionális szerepe van, az akadályok áthidalására szolgál.

7. Spirál: belső út szimbóluma, futás közben mindig van egy mélypont, amikor kezd fogyni az energiánk, ha ezt átlépjük, újult erővel haladhatunk a célunk felé.

8. Csónakázó: egy jelenleg elhanyagolt terület, a városvezetés terveiben szerepel annak felújítása, egy szabadidőpark létrehozása. Egy vízió eredménye, itt tér vissza az ember a természetből a városi közegbe, az emberek közé, itt ér véget a futás.

Jövőbeli terv

Tóth Adrienn az útvonal tervezése során további pontokat is kijelölt, ugyanis szeretné, ha egy valós városi kezdeményezés jöhetne létre, és egy futóközösség alakulna, melynek tagjai figyelmet fordítanának a stációkra, akár a karbantartásukat is felügyelnék, és kedvük szerint bővítenék, alakítanák azokat. Egy saját platformot is el tudna képzelni, ahol a közösség tagjai megoszthatják egymással tapasztalataikat, és egy saját logó, jel jöhetne létre, ami szintén az összetartásukat erősítené, mások számára is inspiráló erővel bírhatna.

A tervről készült videót itt nézhetitek meg:


  • Alkotó: Tóth Adrienn
  • Szakdolgozat címe: Futás és építészet
  • Konzulens: Kovács Péter DLA
  • Opponens: Dobos Bence László
  • Intézmény: Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Építészmérnök Tanszék
  • Év: 2020Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lenny Maughan futóköreiben megrajzolta Frida Kahlot

Lenny Maughan futóköreiben megrajzolta Frida Kahlot

És még 53 másik alakzatot, úgy fut, hogy útvonalai különböző formákat hoznak létre. 

Kutató- és látogatóközpont az egykori Népgőzfürdőnél

Kutató- és látogatóközpont az egykori Népgőzfürdőnél

Tajthy Renátó diplomamunkájának fókuszában a budai barlangrendszer és az ahhoz kapcsolódó épületegyüttes áll.

Organikus farm Bercelen

Organikus farm Bercelen

Közösségi ház és kenderfeldolgozó. Ostoróczky Nóra diplomamunkája.

Hirdetés