Hirdetés

A géderlaki Becse malom remek példa arra, hogyan lehet luxuslakást kialakítani egy korábbi gazdasági épületből.

Budapesttől 125 km-re délre, a Duna bal partján, ártéri erdők között fekszik az apró romantikus falu, Géderlak, ami leginkább fűszerpaprikájáról, az írás-hímzés-pingálás hármasáról és népművészetéről híres. Ezen a rendezett, kedves településen álmodott meg luxuslakásként egy korábbi malomépületet a Dunatív tervezőcsapata

A tervezők elsődleges szempontja a malom átalakításakor egyrészt az volt, hogy megőrizzék a fennmaradt értékeket, ugyanakkor egy lakható és funkcionális épületet hozzanak létre, a legkorszerűbb technológiai követelményeknek megfelelő intelligens otthon rendszerekkel. 

A Becse malom a XIX. és a XX. század fordulója körül épült, háromszintes téglafalazatú épület, melynek külső homlokzati megjelenése helyi védettséget élvez. A megújult épület egyik különlegessége, hogy bővítése nem a mai kordivat általános hozzáállása szerint, a régi kontrasztjaként készült, hanem annak szerves folytatásaként. A homlokzati téglapillérek részei jól mutatják, hogy az épületet két irányban is bővítették.

A tervezők ezt egy hasítékszerű kivilágított téglaáttöréssel még ki is hangsúlyozták, ami nagyon különleges látványt nyújt a belső térben és a külső megjelenésben is.

A tervezők alapkoncepciója az volt, hogy láthatóvá tegyék a régi és a megmaradó elemeket, majd ezeket harmonikusan hangolják össze az új tömeggel. Az épület falain a fehér vakolatot bontott-tégla sávok tagolják, melyek az ablakok keretezéseként is megjelennek. A malom, gazdasági épület jellegét megtartva, a tervezők csak egy-két helyen változtattak az épület külső megjelenésén, a belső terek átalakítása viszont annál izgalmasabb megoldásokra adott lehetőséget, hogy eklektikus, finoman indusztriális, tágas, játékos, modern tereket alkossanak meg.

A mennyezet az egész épületben központi hangsúlyba került. A fafödémeket felváltó új födémek simított látszóbeton felületei a bekerülő új anyag természetes szépséget hangsúlyozzák. 


A földszinten az üvegcellás előtérből rálátás nyílik a monumentális belmagasságú nappalira és az étkezőre. Az étkező komfortját a 12 férőhelyes étkezőasztal és az egyedi tálalószekrények biztosítják. A régi és az új elemek keverékével alkotott berendezés és a különböző technikai fényjátékok teszik izgalmassá a teret. 

A konyha a hosszanti irányú főtömegre lett felfűzve, rálátást biztosítva az üvegfalas borozóra. Az ötletes elosztásnak köszönhetően a rusztikus hangulatú, ám mégis modern konyha rendkívül tágas és praktikus.

A borozó vizuálisan és klimatikusan is egy borpince hangulatát idézi, automatikus szabályzórendszerének köszönhetően tökéletes hőmérsékletet biztosít a kiállítandó boroknak.

A nappaliban a monumentális 8,5 méteres belmagasságú tér központi látványeleme a kivilágított téglával kitett hátfal és téglahasíték, amely páratlan látványát nyújt a belső térben.

A tágas és gyönyörűen berendezett nappali fényét az impozáns Mesh csillár adja, melyet applikáción keresztül személyre szabható fényfűzér programmal láthatunk el. A teret kettészel egy plafonig érő konzolos bioetanol kandalló, mely a funkcionális szerepe mellett kifejezi a családi fészek melegét. Az audiovizuális rendszer a legmagasabb igényeknek megfelelően lett kialakítva a tökéletes hangzás jegyében. A tér hátsó egységében kapott helyet a csigalépcső.

A függőfolyosókról nyíló hálószobák fényes, napos osztott üveges ablakai különleges atmoszférát kölcsönöznek a tereknek. A hálószobák kialakításánál az eredeti gerendákat felhasználva különböző hátfalak és látványelemek lettek kialakítva. Két hálószoba teljes kilátást kapott a nappalira, az egyik hálószoba tetőtéri kilátást a természetre, a legnagyobb hálószoba saját privát teraszt.

Szintenként egy-egy fürdőt és különálló WC-t alakítottak ki. A vizes helyiségek hangulatát a motívumos csempe, beton és fa hangsúlyok izgalmas elegye adja. A pinceszinten kerül kialakításra az előkészítő konyha, mosókonyha, szivarszoba, wellness részleg, két személyes fűtött gépkocsitároló, gépészeti tér és raktárak.

Tervezőcsapat:
Dunatív tervező csapata:

Projektvezető: Tóth István, Tóthné Takács Beatrix
Belsőépítészet: Plan-E Art Studio
Vezető tervező: Kernya Róbert
Lakberendezés, látványtervezés: Orosz Flóra
Okos otthon tervező: Domintell
Akusztikus tervezés: Arató Akusztikai Kft.
Elektromos tervezés: TENZIO Kft., StreaM PlaN Mérnökiroda Kft.
Gépész tervezés: Parti Ferenc
Statikus: Sághi Károly
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Így lesz álomotthon egy malomépületből 

Így lesz álomotthon egy malomépületből 

A géderlaki Becse malom remek példa arra, hogyan lehet luxuslakást kialakítani egy korábbi gazdasági épületből.

Az RDAI iroda bemutatkozásával folytatódik az Architectural Matters sorozat

Az RDAI iroda bemutatkozásával folytatódik az Architectural Matters sorozat

Denis Montel és Julia Capp március 30-án tart előadást a MOME-n.

Kövesd a kék sávokat
  • 2023-03-29 10:00
  • Deco

Kövesd a kék sávokat

Élmény a vásárlás a megújult budaörsi Euronics áruházban.

Hirdetés