Hirdetés

Így lesz álomotthon egy malomépületből 

A géderlaki Becse malom remek példa arra, hogyan lehet luxuslakást kialakítani egy korábbi gazdasági épületből.

Hirdetés

Budapesttől 125 km-re délre, a Duna bal partján, ártéri erdők között fekszik az apró romantikus falu, Géderlak, ami leginkább fűszerpaprikájáról, az írás-hímzés-pingálás hármasáról és népművészetéről híres. Ezen a rendezett, kedves településen álmodott meg luxuslakásként egy korábbi malomépületet a Dunatív tervezőcsapata

A tervezők elsődleges szempontja a malom átalakításakor egyrészt az volt, hogy megőrizzék a fennmaradt értékeket, ugyanakkor egy lakható és funkcionális épületet hozzanak létre, a legkorszerűbb technológiai követelményeknek megfelelő intelligens otthon rendszerekkel. 

A Becse malom a XIX. és a XX. század fordulója körül épült, háromszintes téglafalazatú épület, melynek külső homlokzati megjelenése helyi védettséget élvez. A megújult épület egyik különlegessége, hogy bővítése nem a mai kordivat általános hozzáállása szerint, a régi kontrasztjaként készült, hanem annak szerves folytatásaként. A homlokzati téglapillérek részei jól mutatják, hogy az épületet két irányban is bővítették.

A tervezők ezt egy hasítékszerű kivilágított téglaáttöréssel még ki is hangsúlyozták, ami nagyon különleges látványt nyújt a belső térben és a külső megjelenésben is.

A tervezők alapkoncepciója az volt, hogy láthatóvá tegyék a régi és a megmaradó elemeket, majd ezeket harmonikusan hangolják össze az új tömeggel. Az épület falain a fehér vakolatot bontott-tégla sávok tagolják, melyek az ablakok keretezéseként is megjelennek. A malom, gazdasági épület jellegét megtartva, a tervezők csak egy-két helyen változtattak az épület külső megjelenésén, a belső terek átalakítása viszont annál izgalmasabb megoldásokra adott lehetőséget, hogy eklektikus, finoman indusztriális, tágas, játékos, modern tereket alkossanak meg.

A mennyezet az egész épületben központi hangsúlyba került. A fafödémeket felváltó új födémek simított látszóbeton felületei a bekerülő új anyag természetes szépséget hangsúlyozzák. 


A földszinten az üvegcellás előtérből rálátás nyílik a monumentális belmagasságú nappalira és az étkezőre. Az étkező komfortját a 12 férőhelyes étkezőasztal és az egyedi tálalószekrények biztosítják. A régi és az új elemek keverékével alkotott berendezés és a különböző technikai fényjátékok teszik izgalmassá a teret. 

A konyha a hosszanti irányú főtömegre lett felfűzve, rálátást biztosítva az üvegfalas borozóra. Az ötletes elosztásnak köszönhetően a rusztikus hangulatú, ám mégis modern konyha rendkívül tágas és praktikus.

A borozó vizuálisan és klimatikusan is egy borpince hangulatát idézi, automatikus szabályzórendszerének köszönhetően tökéletes hőmérsékletet biztosít a kiállítandó boroknak.

A nappaliban a monumentális 8,5 méteres belmagasságú tér központi látványeleme a kivilágított téglával kitett hátfal és téglahasíték, amely páratlan látványát nyújt a belső térben.

A tágas és gyönyörűen berendezett nappali fényét az impozáns Mesh csillár adja, melyet applikáción keresztül személyre szabható fényfűzér programmal láthatunk el. A teret kettészel egy plafonig érő konzolos bioetanol kandalló, mely a funkcionális szerepe mellett kifejezi a családi fészek melegét. Az audiovizuális rendszer a legmagasabb igényeknek megfelelően lett kialakítva a tökéletes hangzás jegyében. A tér hátsó egységében kapott helyet a csigalépcső.

A függőfolyosókról nyíló hálószobák fényes, napos osztott üveges ablakai különleges atmoszférát kölcsönöznek a tereknek. A hálószobák kialakításánál az eredeti gerendákat felhasználva különböző hátfalak és látványelemek lettek kialakítva. Két hálószoba teljes kilátást kapott a nappalira, az egyik hálószoba tetőtéri kilátást a természetre, a legnagyobb hálószoba saját privát teraszt.

Szintenként egy-egy fürdőt és különálló WC-t alakítottak ki. A vizes helyiségek hangulatát a motívumos csempe, beton és fa hangsúlyok izgalmas elegye adja. A pinceszinten kerül kialakításra az előkészítő konyha, mosókonyha, szivarszoba, wellness részleg, két személyes fűtött gépkocsitároló, gépészeti tér és raktárak.

Tervezőcsapat:
Dunatív tervező csapata:

Projektvezető: Tóth István, Tóthné Takács Beatrix
Belsőépítészet: Plan-E Art Studio
Vezető tervező: Kernya Róbert
Lakberendezés, látványtervezés: Orosz Flóra
Okos otthon tervező: Domintell
Akusztikus tervezés: Arató Akusztikai Kft.
Elektromos tervezés: TENZIO Kft., StreaM PlaN Mérnökiroda Kft.
Gépész tervezés: Parti Ferenc
Statikus: Sághi Károly




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lenyűgöző lett a felújított Párisi Udvar

Lenyűgöző lett a felújított Párisi Udvar

Négy és fél év után befejeződött a Párisi Udvar rekonstrukciója. A rendkívül komplex, speciális műemlékes feladatok egész sorát felvonultató munka látványos eredményt hozott.
Digitális homlokzattal erősítik a kulturális identitást

Digitális homlokzattal erősítik a kulturális identitást

Felipe Pantone munkái eredendően is elég merészek, de különösen ilyen méretben: ezúttal egy buffalói koncertterem homlokzatát gondolta újra.  
Ezeket a tervezőket semmiképp se hagyd ki, ha a Határtalan Designon jársz! 

Ezeket a tervezőket semmiképp se hagyd ki, ha a Határtalan Designon jársz! 

Június 23-ig látogatható a Határtalan Design. 

Hirdetés