Hirdetés

A TEXHIBITION és az OCTOGON közös, hatrészes sorozatában fiatal tervezőket mutatunk be a következő egy hétben.

A január 8-án nyílt VI. TEXHIBITION a textiltervezői szcéna bemutatásán túl a generációk közötti párbeszéd elősegítésére is törekszik, hiszen a szakmában már meghatározó tervezők mellett minden évben jó pár pályakezdő designer is meghívást kap a kiállításra. A következő egy hétben az idei tárlaton kiállító hat fiatal tervezőt mutatunk be az OCTOGON online-on – elsőként íme Horváth Evelin.


Horváth Evelin 2019-ben diplomázott textiltervezőként a Budapesti Metropolitan Egyetemen (METU). Szabadúszó designerként elsősorban nyomottmintás lakástextil kollekciók tervezésével foglalkozik, ugyanakkor a kőszegi Multifelt Factoryval együttműködésben egyedi, az otthonainkat melegebbé és meghittebbé tevő gyapjúfilc szőnyegeket is tervez. Mindemellett digitális mintatervezést is tanít óraadóként a METU-n. Munkáival 2018 óta vesz részt a TEXHIBITION és a Határtalan Design kiállításokon. 2020-ban elnyerte a Határtalan Design Díjat is.

„Gyakorlati funkcióik mellett a lakástextilek óriási stílusteremtők és hangulatfelelősök egy térben. Jelenlétük az otthonunkba meleg, meghitt hangulatot hoz. Számomra ezt a nyugalmat mindig is a természet közelsége adta, így szinte minden mintám inspirációs alapja az organikus formavilág, főként a növényvilág” – mondta el Horváth Evelin.

A mintakollekciók megalkotása során különös figyelmet fordít arra, hogy a kézzel készült rajzok és különféle textúrák digitális átdolgozásával izgalmas és részletgazdag felületeket hozzon létre. Ez a szándék jelenik meg a VI. TEXHIBITION kiállításon bemutatott Meadow névre keresztelt nyomott mintán is, amelyet elnagyolt raportok, lendületes, mégis aprólékosan kidolgozott formavilág jellemez. A textilen megjelenő domináns kék árnyalatok a nyugalmat, az apró foltokban megjelenő piros szín pedig az energiát, dinamikát szimbolizálják.
 

Fotó: Villányi Csaba


A fiatal tervező számára nagyon fontos, hogy az elkészült mintatervek kivitelezése is minden részletében tökéletes és prémium minőségű legyen, ezért évek óta a Rigában található Muze Textile Printing céggel dolgozik. Náluk természetes pamut alapanyagra vagy akár az óceánokból gyűjtött PET palackokból készült textilekre OEKO-TEX minősítésű festékekkel készülnek a nyomatok.

„A Muze Textile Printingnél lehetőség van próbanyomat készítésére is, ami 1-1 nagyobb megrendelés előtt elengedhetetlen. Minden megrendelés a megbeszélt időpontra elkészül, így a velük való közös munka igazán gördülékeny. Jó érzés, hogy egy megbízható, hatalmas anyagminta katalógussal rendelkező, kiváló minőségben dolgozó cég áll mögöttem, így mindig kész megoldásokkal tudok szolgálni a megrendelők számára” – jegyezte meg Evelin.


Evelin az egyedi mintakollekciók tervezése mellett jelenleg az NKA Ösztöndíj által finanszírozott gyapjúfilc szőnyeg kollekcióján is dolgozik. A projekt egyelőre a kísérletezés fázisában van – azt kutatja, hogyan lehet a gyapjúfilc anyagot ipari körülmények között, nagy méretben is színátmenetesre festeni, akár sorozatgyártásban is. Emellett készül egy webshop felülettel is, ahol a saját tervezésű mintáival készült lakásdekorációs termékek – többek között díszpárnahuzatok, ágyneműhuzatok, takarók – lesznek megvásárolhatók.


Horváth Evelin | Instagram

A VI. TEXHIBITION kiállítás 2022. január 23-ig tekinthető meg a FUGÁ-ban.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az álmok birodalma

- 2020/6

Megjelent az év utolsó DECO magazinja, múzsával és mákvirággal, szépséggel és teljességgel, karácsonyi dekor- (és egyéb) ötletekkel. Kalandozz velünk a téli álmok világába, és gyönyörködj a belsőépítészet legújabb hazai remekeiben!   

A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjáépítik a Fehérvári rondellát és a nyugati kerteket is

A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjáépítik a Fehérvári rondellát és a nyugati kerteket is

Felépül a Várgarázs III. is, aminek köszönhetően tovább csökken majd a Várban parkoló autók száma.

Bekukkanthatunk a párizsi Magyar Kulturális Intézet Kós Károly kiállítására – videó

Bekukkanthatunk a párizsi Magyar Kulturális Intézet Kós Károly kiállítására – videó

A Kós Károly – a 20. század legmagyarabb európai építőművésze című kiállítás élőben 2021 április 24-ig látható.

Hirdetés