A TEXHIBITION és az OCTOGON közös, hatrészes sorozatában fiatal tervezőket mutatunk be a kiállítás nyitva tartásáig – ezúttal íme Szabolcs Erzsébet.

A január 23-ig megtekinthető VI. TEXHIBITION a textiltervezői szcéna bemutatásán túl a generációk közötti párbeszéd elősegítésére is törekszik, hiszen a szakmában már meghatározó tervezők mellett minden évben jó pár pályakezdő designer is meghívást kap a kiállításra. A tárlat nyitva tartásáig hat fiatal – idén kiállító – tervezőt mutatunk be az OCTOGON online-on. Ezúttal íme Szabolcs Erzsébet.
 


Szabolcs Erzsébet 2016-ban szerzett BA diplomát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Divat- és Textiltervezés szakán, szövöttanyag tervezés és kiegészítő tervezés specializáción. Pár évvel később, 2018-ban tervezőtársával, Tóth Daniellával megalapították a Malinko márkát, melynek keretén belül fenntartható táskákat, kiegészítőket terveztek és készítettek. Ezt követően úgy döntött, szeretné elmélyíteni a textiltervezés területén szerzett tudását, így 2020-ban jelentkezett a MOME MA Textiltervezés szakára. Jelenleg a tallinni Estonian Academy of Arts hallgatója az ERASMUS program keretén belül.

Textiltervezőként az alkotómunka mellett Erzsébet nagy jelentőséget tulajdonít a technológiai tudás elsajátításának. A tervezés során izgalmas eljárások, illetve alapanyagok használatára törekszik. Úgy véli, hogy az antropocén korában alapvető követelmény, hogy a designer figyelembe vegye a termékek előállítási folyamatát és teljes életciklusát. A Woven Forest kollekció hasonló elvek mentén készült. 
 

„Ez a második alkalom, hogy lehetőségem van részt venni a TEXHIBITION eseményen. Korábban főként geometrikus mintákkal kísérleteztem, éppen ezért az idei kiállításra tervezett munkámban célom volt olyan természet ihlette, organikus mintázatot alkotni, ami számomra még kiaknázatlan, ismeretlen terület volt” – mondta el Erzsébet.

A sorozat az erdei ökoszisztéma rétegeinek egyfajta szövött interpretációja. Az ihletet a természetben képződő alagutak és ösvények adták, amelyekkel sétálás közben találkozhatunk. Az erdei növényzetre reflektáló felületek kialakításához szövőnádat használt, amely vízben áztatás során rugalmassá, hajlíthatóvá válik, majd a száradást követően megtartja a kívánt formát. Hosszas kísérletezés eredményei azok az optimális hullámritmusok, amelyek jól működnek a szövött alappal, és érdekes taktilis felületeket képeznek.

A fiatal tervező a Csárda-Tex Plus Kft.-vel együttműködve hozta létre a Woven Forest darabokat – a folyamat során részt vehetett a gyártáselőkészítésben, többféle színkombinációt is kipróbálhatott, amelyek közül a sárga-natúr került kiállításra. 
 


Erzsébet folyamatosan törekszik arra, hogy minél jobban elmélyítse tudását az olyan textilkészítési eljárásokban, mint a jacquard technológia és a gépi kötés. Keresi az innovatív megoldásokban rejlő határokat és lehetőségeket. Jelenleg olyan bioműanyagokkal kísérletezik, amelyek a mezőgazdaság valamely területén felhalmozódott melléktermékek felhasználására nyújtanak alternatívát. 

„Bár ennek a területnek a feltárásával eltávolodom az általam kedvelt tradicionális textilkészítési technológiáktól, úgy gondolom, hogy egy új, kiaknázatlan terület nyílik meg előttem” – mondta el a tervező.

 

A VI. TEXHIBITION kiállítás 2022. január 23-ig tekinthető meg a FUGÁ-ban. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Nincsenek rossz megoldások, igenis merjünk kísérletezni, bátornak lenni!”

„Nincsenek rossz megoldások, igenis merjünk kísérletezni, bátornak lenni!”

A TEXHIBITION és az OCTOGON közös, hatrészes sorozatában fiatal tervezőket mutatunk be a következő egy hétben – ezúttal íme Kollár Ágnes.

„Mindig is lenyűgözött a szövött struktúrák rendszere és tiszta határai”

„Mindig is lenyűgözött a szövött struktúrák rendszere és tiszta határai”

A TEXHIBITION és az OCTOGON közös, hatrészes sorozatában fiatal tervezőket mutatunk be a következő egy hétben – ezúttal íme Ujváry Berta.

„A lakástextilek óriási stílusteremtők és hangulatfelelősök egy térben”

„A lakástextilek óriási stílusteremtők és hangulatfelelősök egy térben”

A TEXHIBITION és az OCTOGON közös, hatrészes sorozatában fiatal tervezőket mutatunk be a következő egy hétben.

Hirdetés