A TEXHIBITION és az OCTOGON közös, hatrészes sorozatában fiatal tervezőket mutatunk be a következő egy hétben – ezúttal íme Ujváry Berta.

A január 8-án nyílt VI. TEXHIBITION a textiltervezői szcéna bemutatásán túl a generációk közötti párbeszéd elősegítésére is törekszik, hiszen a szakmában már meghatározó tervezők mellett minden évben jó pár pályakezdő designer is meghívást kap a kiállításra. A következő egy hétben az idei tárlaton kiállító hat fiatal tervezőt mutatunk be az OCTOGON online-on – ezúttal íme Ujváry Berta.


Ujváry Berta idén diplomázik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterképzésén, Textiltervezés szakon. Tanulmányai mellett egyéni projekteket valósít meg, és az egyetem szövőműhelyében is dolgozik. 2020-ban elnyerte az Új Nemzeti Kiválóság Program éves ösztöndíját, 2021-ben pedig a Kőrösfői-Kriesch Aladár művészeti díjat. Az elmúlt években több csoportos kiállításon vett részt, többek között a nagy sikert aratott Floráriumon a GIM-Házban és a Design without borders tárlaton a Kiscelli Múzeumban. 


Fotó: Zajzon Ákos

Látásmódját alapvetően a családja és múltja formálta. Nagyapja építész volt, aki nagy hatást gyakorolt rá. Tőle örökölte az építészet szeretetét és azt az alkotói látásmódot, amelyet régóta formál, alakít, fejleszt. Munkáiban fontos szerepet játszik a technológia, visszatérőek az építészeti elemek, érdeklik a különféle rendszerek, és szívesen elmerül azok komplexitásában. 

„Alkotásaim középpontjában a szövés áll. Mindig is lenyűgöztek a szövött struktúrák, a tiszta határok, amelyek biztonságos keretként szolgálnak” – jegyezte meg Berta.

Az inspiráció forrása gyakran gyermekkori élményekből, emlékekből ered, ezeket dolgozza át szövetekké, textilből készülő struktúrákká. 2021 nyarán a tillburgi TextielLab-ban kivitelezhette az Hommage kollekcióját, ami meghatározó mérföldkő eddigi művészi pályája során.  
 


A VI. TEXHIBITION kiállításon bemutatott Balaton kollekció a családjával töltött nyaralások emlékeit eleveníti meg. 

„Újra ellátogattam az emlékezetes helyekre, és a hozzájuk kötődő momentumokat fordítottam át a textil nyelvezetére, létrehozva egy olyan kollekciót, amely színeivel és mintavilágával a nyarat idézi” – mondta el Berta.


A fiatal tervező a Csárdatex Kft.-vel együttműködve hozta létre a Balaton darabokat. Berta elmondása szerint nagyon jó volt a közös munka: „meghatározó élmény volt egy alkotó csapattal kísérletezni, színmintákat válogatni. Ritkán van esély ott lenni, és végignézni a minták gyártását, látni, hogyan születnek meg a terveim teljes valójukban” – jegyezte meg.

Jelenleg a közelgő diplomázás áll figyelme középpontjában, de nagyon sok ötlete vár a megvalósításra. A jövőben az ipari szövet gyártásban szeretne még inkább elmerülni. Érdekli az inkluzív design, a megrendelővel való közös tervezésben rejlő lehetőségek.
 

Fotó: Zajzon Ákos


Ujváry Berta | Behance | Instagram
 
A VI. TEXHIBITION kiállítás 2022. január 23-ig tekinthető meg a FUGÁ-ban.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fény, tükör, geometria 3D-ben – új írányok a textiltervezésben

Fény, tükör, geometria 3D-ben – új írányok a textiltervezésben

A TEXHIBITION és az OCTOGON közös, hatrészes sorozatában fiatal tervezőket mutatunk be a kiállítás nyitva tartásáig – ezúttal íme Zimonyi Gwendolin.
 

Az erdei ökoszisztéma rétegeinek szövött interpretációja

Az erdei ökoszisztéma rétegeinek szövött interpretációja

A TEXHIBITION és az OCTOGON közös, hatrészes sorozatában fiatal tervezőket mutatunk be a kiállítás nyitva tartásáig – ezúttal íme Szabolcs Erzsébet.

„Nincsenek rossz megoldások, igenis merjünk kísérletezni, bátornak lenni!”

„Nincsenek rossz megoldások, igenis merjünk kísérletezni, bátornak lenni!”

A TEXHIBITION és az OCTOGON közös, hatrészes sorozatában fiatal tervezőket mutatunk be a következő egy hétben – ezúttal íme Kollár Ágnes.

Hirdetés