Hirdetés

Nyaraló a Balaton-felvidéken a Benczúr-Weichinger Stúdiótól.

A Badacsony hegy lábánál elterülő Badacsonyörs lakói egykor szőlőműveléssel foglalkoztak az Esterházyak birtokán. A csendes település manapság a Balaton-felvidéket birtokba vevő nyaralók kedvelt helye. Kedvező fekvése, lankás lejtői festői környeztet teremtenek a kikapcsolódásra vágyó városi embereknek. Remek jellemzői miatt választotta a háromgyermekes vendégszertő budapesti család pihenése helyszínéül a falut, felkérve a már ismert építészirodát, a Benczúr – Weichinger Studio Kft.-t a nyaralójuk megtervezésére. Cikkünk az OCTOGON magazin 180-as (2022/8-as) lapszámából.
 


Az együttműködésből, együttgondolkodásból harmonikus, a természeti környezetet és a helyi hagyományokat tisztelő épület született. A ház tervezésében kiemelt szerep jutott Tóth Zsófiának, aki fiatal építészként az irodától lehetőséget kapott a támogatott önálló gondolkodásra.

A Balaton több mint száz éve kedvelt nyaralóhelye hazánknak, de építészeti arculata lassan, nehezen alakult és alakul még ma is. Alpesi házak, modernista épületek, eklektikus villák, illetve a 60-as évektől kezdve a fusiban összetákolt nyaralók, vagy a 80-90-es évek túlzó torzszülöttei után kezd magára találni a vidék, elsősorban az északi part bortermelő hagyományának épületei ihlették meg és egységesítik a települések látképét, összhangot teremtve táj-tradíció-funkció között. Az újra meglelt örökségből inspirálódik e badacsonyörsi nyaraló is. A házhoz a környéken hagyományos pince- és présház-típust vették alapul a tervezők, amikor egy kényelmes, nem hivalkodó méretű nyaralót terveztek, vagyis léptékében alkalmazkodtak a hagyományokhoz és a táj lankás fekvéséhez is.
 


A ház tömege egyszerű, szinte a gyermekrajzokon megjelenő, könnyen azonosítható, közérthető ház-jel szimbolikát használja. Még szembetűnőbb a tradíció okos megkutatása és megmutatása az átgondolt anyaghasználatban. Az épület a helyi, jellegzetes, sötét tónusú bazalt követ használja, tömörsége szilárd megjelenést biztosít a háznak. A teteje is hagyományos cserépfedés, a bontott anyagból készült tető színvilágában még harmonikusabban, finomabban illeszkedik a bazalt árnyalatához. S ehhez jönnek még a fa nyílászárók szürkés-zöld árnyalatai. A külső anyag- és színhasználat biztosítja az esetleges bővíthetőséget, egyszerűsége és természetes helyi anyagi magukba fogadhatják majd az új szárnyakat.

Fontos tervezői szándék volt, hogy az egyszerű alaprajzi elrendezés bármikor, igény szerint nagyobbítható legyen, s ez ne radikális beavatkozásként, hanem organikus fejlődésként jelenjen meg az épületen. 

Az anyaghasználat miatt viszonylag tömörnek látszó épület nagy üvegfelülettel nyílik meg a kert felé, elmosva a határt kint és bent között, közvetlen kapcsolatot teremtve a természeti környezettel. Ezt a közvetlen átmenetet erősíti a nagy ablakfelületre boruló árnyékoló visszafogott színárnyalatával és anyaghasználatával; idővel a rá felfutó növények színpompás lugasa is gazdagítja a táj és az otthon harmóniáját.
 


Az épület monolitikus tömörségét, időtálló és időjárásnak ellenálló keménységét teljesen sikerült feloldani a belső téralakítás könnyed, áttekinthető alaprajzával és a természetes pasztelles, világos színvilággal. A földszinten tágas nappali-konyha-étkező együttes kapott helyet, összekapcsolódó, de néha el is különíthető funkciói a bútorok helyes megválasztásával jelezhetőek. A látszó fafödém alkalmazása reflektál a présházépítészeti hagyományra, s egyben kellemes, meleg, otthonos hangulatot teremt.

A kifejező fa struktúra alkalmazása lehetőséget teremtett néhány kreatív ötlet alkalmazására is az alsó és felső szint összekapcsolásakor. Míg az alsó szint a család és barátok közösségi tere, addig a felső szinten a hálók és a fürdő magánterei kaptak helyet. Az emeleti közlekedő folyosó mintegy meghosszabbításaként a nappali fölé egy megerősített háló borul, amelyen feküdni, játszani, olvasni lehet, ötletesen elválasztva és összekötve a család különböző életkorú tagjainak igényeit és szokásait. 

 

 

A fa nemcsak lényeges struktúraalkotó eleme a háznak, a födém, a lépcsők, a nyílászárók anyaga, hanem fűtésre is szolgálhat a kályhában. A hozzá kapcsolódó kémény az épület homlokzatán mintegy rizalitként fut végig, finoman-érdekesen megbontva a bazalt kő tömörségét, s egyben megmutatva kint és bent harmonikusan egybeépült, egymást erősítő egységét. A megtalált tradíció felhasználásával rendkívül igényes, barátságos, a táji környezetet tisztelő épülettel gazdagodott a Balaton-felvidék.

 

 

Építészet: Benczúr László – Benczúr – Weichinger Studio Kft.
Építészeti fotó: Bujnovszky Tamás
Tervezés éve: 2019
Építés: 2019 – 2020
Nettó alapterület: 127,78 m2 (földszint: 74,82 m2, emelet: 52,96 m2)
Generáltervező: Benczúr – Weichinger Studio Kft.
Vezető tervező: Benczúr László
Építész tervező: Tóth Zsófia
Belsőépítészet: Tóth Zsófia
Generál kivitelező: Tandart Kft.
Felelős műszaki vezető: Kirschner Tamás

 

 

Benczúr-Weichinger StúdióWeb | Facebook  

 

 









Az OCTOGON magazin 180-as (2022/8-as) lapszámában sok egyéb mellett a Váncza Művek által jegyzett derekegyházi templomról, a Fernezelyi Gergely DLA (FBIS architects) tervezésében – Major Udvarként – újjászületett, hetvenes években épült irodaházról, a Jysk logisztikai központjáról és a LAB5 architects által tervezett Grand’Or apartmanházról is olvashattok.


Az OCTOGON-ra erre linkre kattintva lehet előfizetni!







 



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

BEST OF DECO 2022 | Nyaraló Tihanyban
  • 2022-12-29 11:00
  • Deco

BEST OF DECO 2022 | Nyaraló Tihanyban

Bara Ákos tervezésében.

Ház a tó fölött

Ház a tó fölött

Kabin Csehországból a Les Archinautes irodától.

Üvegfedél alatt

Üvegfedél alatt

Gazdagon üvegezett házat tervezett a dán építész stúdiója.

Hirdetés