Hirdetés
  • 2020-06-16 09:00
  • Deco

Balatoni nyár

Varázslatos nyaraló Fűzfőn 

Szilvi régi álma volt egy saját, balatoni ház. Fűzfőre esett a választása, amiben elsősorban az játszott szerepet, hogy megrögzött windszörfösként szinte minden ide köti. A cikk eredetileg a DECO 2018/3-as lapszámában jelent meg.

Hosszas keresgélés után látta meg Szilvi az egyik kerítésre tűzött, füzetlapra írt varázsszót: eladó. Egy hét múlva már a szerződést írták alá, ezután következett a tervezés és a kivitelezés, ami egy évet vett igénybe.  

A környezet, akárcsak egy jó portréfotó, hűen tükrözi lakója személyiségét, habitusát, szokásait. Ez az a hely, ahol előbb vagy utóbb úgyis minden kiderül. A látogatásunk helyszínéül szolgáló, napfényben fürdő, kellemes hangulatú nyaraló, nemcsak a Balaton közelségét sejteti, annál sokkal távolabbi lokációk nyomai is felsejlenek benne – ami nem véletlen, hiszen vendéglátónk többször járt az Egyesült Államokban, és az ott tanultakat azóta hazai vállalkozásaiban is megvalósította. 

Fűzfő, egykori nevén Máma a honfoglalás idején is létezett. A történetünkben szereplő nyaraló érdekessége, hogy mindössze száz méterre találhatók tőle egy, a tatárjárás utáni, Szent László tiszteletére épített templom romjai. Ezen a különleges telken álló, 1970-es évekből származó, Erdért Pilis típusú faház mindenképpen átépítésre szorult – a szerkezet megtartása mellett, a külső és a belső terek teljes mértékben megújultak. 


Szilvi, aki mindvégig aktív részt vállalt a tervezésből és a szervezésből, a munkára Paller Eszter belsőépítészt kérte föl. Céljuk egyértelműen a meglévő, aprócska épület optikai tágítása volt, amit a rengeteg fafelület és fa gerenda mellett, retro és kortárs elemekkel tettek kellemessé és otthonossá.  A meglévő válaszfalak és nyílászárók elbontásával, az ablakok áthelyezésével, egy hatalmas, osztás nélküli sarokablakot iktattak be, így a korábbinál jóval nagyvonalúbb, amerikai konyhás nappali jöhetett létre.

Fürdőszobát és két személyes intim hálót rendeztek be a hátsó, védettebb traktusban. Látványos, szabadon álló fa lépcső vezet föl az alvógalériára, ahol a földre dobott matracokon a barátok, később a gyerekek alhatnak. Mivel kis vaskályhája révén a ház egész évben fűthető, így akár a téli hónapokban is biztos menedéket kínál. 

A racionálisan berendezett konyhában okosan kellett gazdálkodni a rendelkezésre álló alapterülettel. Az egyszerű, fehér, alsó konyhai beépítéshez nyitott felső polcokat szereltek fel, hogy ne terheljék meg a teret. A látványt a légiesen fehér mennyezeti lámpa koronázza meg. Ahogy a ház szinte összes helyiségében tettenérhető, a fa és a fehér szín kombinációját tükrözi az étkező is, ami a galéria lépcsőfeljárója alatt kapott helyet.

Az aprócska zuhanyzós fürdőszobában minden szükséges funkciót sikerült kialakítani. Praktikus, egyedi gyártású az a tárolóbútor, ami a mosdópult is egyben. A falat díszítő térképen a világ legjobb szörfös helyei láthatók. Az alvógalérián a mintás, színes ágyneműk és a padlóra dobott matracok tükrözik a ház lakóinak laza, bohém életmódját

A földszinti hálószoba berendezése rusztikus, modern és otthonos egyszerre – a franciaágy saját gyártásban készült raklapokból. A fa padlóburkolatot bárány szőrből készült szőnyeg teszi még komfortosabbá, a komódon álló kis lámpa pedig a régi házból megmentett darab csakúgy, mint a fonott, kerti hintaszék.

A rengeteg világos fa felület megalapozza a természetes hangulatot az egész nyaralóban, ahol a galériára vezető lépcső meghatározó látványt nyújt az alsó szinten – az asztalos és ácsmunkák helyi mesterek és ismerősök bevonásával készültek. 

A kis alapterület miatt kizárólag olyan bútorok kerülhettek be a belső térbe, amikre valóban szükség van. A kiegészítők egy része azonban már utazások emlékei, vagy éppen Szilvi kedvenc sportjához, a szörfözéshez kapcsolódik, illetve a Balaton közelségére utal. 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Beintett a tömegturizmusnak egy Balaton-parti település

Beintett a tömegturizmusnak egy Balaton-parti település

Elutasítják az építkezéseket az élhetőség javára.

Fekete faház, ahol egyetlen formába öntöttek mindent

Fekete faház, ahol egyetlen formába öntöttek mindent

Maszkulin "madáretető-házikó" a cseh Mjölk architektitől.

Emblematikus multifunkcionális közösségi térrel lett gazdagabb a Balaton-part

Emblematikus multifunkcionális közösségi térrel lett gazdagabb a Balaton-part

A The Zam! mellett nem lehet csak úgy elmenni.

Hirdetés