A Sauska Borászat Mádtól néhány kilométerre, Rátkán, Tokaj-Hegyalján valósul meg.

A BORD Építész Stúdió terve a Sauska Borászat pincészetéről már ismert volt, ám most végre elkezdődött a megvalósítása is. Ahogy a Civishír írta, a tájba illeszkedő pincészetet a debreceni HUNÉP Zrt. építheti meg. A magánberuházás összértéke mintegy hárommilliárd forint lesz.

A Sauska borászat csaknem két évtizede a villányi és a tokaji borvidék egyik vezető borászata, új birtokközpont és egy modern üzem építésén dolgozik. „A tervezési terület a Padi-hegy, ahol a tájat egyértelműen a történelmi borvidék dűlőinek látványa uralja – írta a stúdió honlapja. – A BORD Építész Stúdió azt a megbízást kapta, hogy olyan borászatot álmodjon meg ide, amely méretei ellenére belesimul környezetébe, megjelenésével mégis egyedi, különleges élményt nyújt.”

A koncepció alakításáról egy videót is közzétett az iroda:

„A koncepció szerint a borászat a hegy déli lejtőjének tetején épül. A két, egyenként 36 méter átmérőjű tál formában a látogatók által bejárható területek, borbíráló és kiállító terek kapnak helyet, míg a technológiát teljesen a földbe süllyesztve alakítjuk ki – írja a Bordstudio.hu. – A vendégek az épülethez a főút felől érkeznek majd, északkeleti irányból. A borászat tágas előterében jobbról a vinotéka, balról a két tálszerű forma egymást metsző terei. A bejárattal szemközt íves lépcső vezet a hordós érlelés terébe, ahol betekinthetést kaphatunk a borkészítés folyamatába. Belépve a hatalmas, tálszerű terekbe egy látványkonyha és a csodálatos panoráma vár. A tervezés folyamán meghatározó volt az épületből a környezetre való rálátás, illetve a természettel való szoros kapcsolat.”

A két épület területe összesen 4002 négyezetméter lesz. Bakos Miklós, a HUNÉP Zrt. vezérigazgatója a kivitelezés egyik legnagyobb kihívásának azt nevezte, hogy „az egyik az épület fő tömegét kiadó, megközelítőleg négyszög alaprajzú rész, a másik pedig a két, egymást metsző köralaprajzú falak által határolt ’kehely’ rész, melyek jellemzően eltérő szerkezeti kialakításúak.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ismét jelentkezhetsz a DECODE pályázatra

Ismét jelentkezhetsz a DECODE pályázatra

Egyedülálló pályázati és kiállítási lehetőség építészek, valamint vizuális és alkalmazott művészek számára.

Már elérhető az idei DECODE pályázati kiírása

Már elérhető az idei DECODE pályázati kiírása

Fiatal alkotók munkáit várják építészet és művészet kategóriában.

Fák között, hullámok hátán a debreceni Aquaticum Strandfürdőben

Fák között, hullámok hátán a debreceni Aquaticum Strandfürdőben

Cikkünk az OCTOGON 161-es (2020/5-ös) lapszámából.

Hirdetés