A Sauska Borászat Mádtól néhány kilométerre, Rátkán, Tokaj-Hegyalján valósul meg.

A BORD Építész Stúdió terve a Sauska Borászat pincészetéről már ismert volt, ám most végre elkezdődött a megvalósítása is. Ahogy a Civishír írta, a tájba illeszkedő pincészetet a debreceni HUNÉP Zrt. építheti meg. A magánberuházás összértéke mintegy hárommilliárd forint lesz.

A Sauska borászat csaknem két évtizede a villányi és a tokaji borvidék egyik vezető borászata, új birtokközpont és egy modern üzem építésén dolgozik. „A tervezési terület a Padi-hegy, ahol a tájat egyértelműen a történelmi borvidék dűlőinek látványa uralja – írta a stúdió honlapja. – A BORD Építész Stúdió azt a megbízást kapta, hogy olyan borászatot álmodjon meg ide, amely méretei ellenére belesimul környezetébe, megjelenésével mégis egyedi, különleges élményt nyújt.”

A koncepció alakításáról egy videót is közzétett az iroda:

„A koncepció szerint a borászat a hegy déli lejtőjének tetején épül. A két, egyenként 36 méter átmérőjű tál formában a látogatók által bejárható területek, borbíráló és kiállító terek kapnak helyet, míg a technológiát teljesen a földbe süllyesztve alakítjuk ki – írja a Bordstudio.hu. – A vendégek az épülethez a főút felől érkeznek majd, északkeleti irányból. A borászat tágas előterében jobbról a vinotéka, balról a két tálszerű forma egymást metsző terei. A bejárattal szemközt íves lépcső vezet a hordós érlelés terébe, ahol betekinthetést kaphatunk a borkészítés folyamatába. Belépve a hatalmas, tálszerű terekbe egy látványkonyha és a csodálatos panoráma vár. A tervezés folyamán meghatározó volt az épületből a környezetre való rálátás, illetve a természettel való szoros kapcsolat.”

A két épület területe összesen 4002 négyezetméter lesz. Bakos Miklós, a HUNÉP Zrt. vezérigazgatója a kivitelezés egyik legnagyobb kihívásának azt nevezte, hogy „az egyik az épület fő tömegét kiadó, megközelítőleg négyszög alaprajzú rész, a másik pedig a két, egymást metsző köralaprajzú falak által határolt ’kehely’ rész, melyek jellemzően eltérő szerkezeti kialakításúak.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megújul a Hotel Tokaj

Megújul a Hotel Tokaj

A  40 éves múltra visszatekintő szálloda átalakítását a Bord Építész Stúdió végzi.

"Egy jó koncepció megborzongat"

Hogyan indult a DECODE-díj, és mire számíthatunk az idén?

Ismét jelentkezhetsz a DECODE pályázatra

Ismét jelentkezhetsz a DECODE pályázatra

Egyedülálló pályázati és kiállítási lehetőség építészek, valamint vizuális és alkalmazott művészek számára.

Hirdetés