Ismét várják építészek, valamint vizuális és alkalmazott művészek koncepciózus projektjeit.

A DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány idén 5. alkalommal hirdette meg a kiállítással egybekötött DECODE Díj pályázatát építészek, valamint vizuális- és alkalmazott művészek számára, melynek összdíjazása már nettó 2,1 millió forint. A díjátadó november 16-án lesz, új helyszínen, az ötödik kerületi Irányi Palotában.
 

A DECODE Díj egy egyedülálló pályázati és kiállítási lehetőség építészek, valamint vizuális és alkalmazott művészek számára. Célja, hogy szorosabbra fűzze a társművészeti ágak közti kapcsolatot, és hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásra és ezáltal az értékteremtésre.

A díjat, melyet idén már ötödik alkalommal hirdet meg, immár a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány szervezésében, 2018-ban alapította a BORD Építész Stúdió. A DECODE jelentése számukra az alkotásaikba kódként beépített történetek visszafejtése, amelyeket megbízóikkal és alkotótársaikkal közösen írtak.
 


A globalizáció eredménye a standardizálás, minden országban ugyanazok a termékek vannak a polcokon, cégkultúrák válnak egységessé, és ha környezetünket megnézzük, akkor érzékelhető ez az újonnan születő épületeknél is. Hisznek a funkcionális, de karakteres és kreatív épületekben, ezért a koncepcionális tervezés jelentőségét kiemelendő született meg a DECODE Díj és kiállítás gondolata. 

A kiíró olyan pályázati anyagokat vár, amelyek egy-egy történet köré épülnek fel.

A kiállítás célja, hogy megmutassa az egyes építészeti és művészeti projektek mögött meghúzódó koncepciókat és gondolatvilágot, melyek értékes, egyedi alkotássá emelik a műveket. Ezért a pályázati munka legfőbb eleme nem a műalkotás, épület, vagy terv prezentálása, hanem magának a koncepciónak, az alkotás mögött álló történetnek a bemutatása.

Pályázhat minden 18-35 év közötti, magyar vagy külföldi felsőfokú vagy művészeti intézményhez kötődő (ott tanulmányokat folytató, ösztöndíjas, gyakornok, illetve már végzett magyar vagy külföldi) építész vagy vizuális és alkalmazott művész (designer, képző-, ipar-, új média-, video- és fotóművész). A kiíró csapatok pályázatát is befogadja, kimondottan üdvözli, ha a két pályázati kategóriából vegyes csapatok állnak össze és együtt indulnak. Vegyes csapatok esetén a pályamű csak egy, a csapat által választott kategóriába nevezhető.

A pályaműveket egyetlen, legfeljebb 3 perc, minimum 30 másodperc hosszúságú médiafájl formájában kell benyújtani. 

A támogató partnereknek köszönhetően az idei évben az összdíjazás együttesen a két kategóriában nettó 2,1 millió forint.

A kategóriánként átadott Fődíjak (750.000 Ft) mellett „Ígéretes projekt” díjakat (150.000 Ft) is kiosztanak, a „Spotlight” díj pedig egy, a társadalmi szerepvállalásra külön hangsúlyt fektető munkát ismer majd el. 

Regisztrálni október 20-án 12 óráig lehet a ezen email címen, a pályázatokat pedig október 24-én 12 óráig lehet a regisztrációra érkező válasz emailben ismertetett feltöltési útmutató szerint leadni. A részletes kiírás a pályázati követelményekkel itt érhető el.

A beadott pályázati műveket szakmai zsűri bírálja el, és választja ki a kiállítandó építészeti és vizuális és alkalmazott művészetek témában részéről legígéretesebbnek tartott alkotásokat és a díjazottakat.
 

A szakmai zsűri tagjai:

•    Bordás Péter, BORD Építész Stúdió alapítója és tulajdonosa, alapító, zsűrielnök
•    Dr. Szabó Levente DLA, Ybl- és Pro Architectura- és Prima-díjas építész, BME Építészmérnöki Kar, Középülettervezési tanszék, tanszékvezető egyetemi tanár
•    Dr. Anthony Gall Phd, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézet, egyetemi tanár és megbízott dékán
•    Golda János, Ybl-, Pro Architectura- és Príma-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
•    Kálmán Borbála, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, kurátor, művészettörténész
•    Etentuk Inemesit, kulturális menedzser, Artlocator Magazin alapító
•    Dr. Kukla Krisztián, az Art Quarter Budapest művészeti vezetője

 

A DECODE nyerteseit 2022. november 16-án, 18:00 órakor hirdetik ki az Irányi Palotában megrendezendő kiállítás megnyitóján, Budapesten az V. Kerület, Irányi utca 17. szám alatt. A kiállítás 2022. november 17-18. között lesz megtekinthető. A díjátadót Zubreczki Dávid építészeti szakíró moderálja. A Fődíj mellé idén is egy egyedi tervezésű díjtárgy, Zalavári Fruzsina alkotása társul majd.

A DECODE támogató partnerei 2022-ben: BORD Építész Stúdió, PERI, Optinvest Zrt., AluKönigStahl, BeLight!, SAUSKA, Jaguar.

 

A kiállítás a díjátadót követően virtuális séta keretében is elérhető lesz és bejárható lesz egy teljes éven keresztül.

Az előző évi pályaműveket, valamint a projekt werkfilmjét a DECODE YouTube csatornáján tekinthetik meg.

 

DECODE | Web | Facebook | Instagram
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Interjú a Graphasel tervezőivel | STANC pályázat

Interjú a Graphasel tervezőivel | STANC pályázat

„Szakmaiság mindenekfelett”

Fiatalok feketén-fehéren

Fiatalok feketén-fehéren

Megjelent a 2023-as pályázati kiírás az épített környezettel foglalkozó negyven év alatti alkotók számára

Rugalmasság és alkalmazkodás

Rugalmasság és alkalmazkodás

A CHYBIK+ KRISTOF nyertes terve Stara Boleslav általános iskolájára

Hirdetés