Hirdetés

A városüzemeltetés különböző területein megvalósítható kreatív javaslatokat várnak.

Elindította a Smart Budapest Ötletversenyt a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) – jelentette be Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes. 

Kerpel-Fronius Gábor, a kezdeményezés fővédnöke elmondta: az „okos város” nem elsősorban kütyüket jelent, hanem az alulról jövő kreatív ötletek, innovatív javaslatok felkarolását. A merev, nehézkes hivatali struktúrákon túlnyúló pilot programokra van szükség, ahol ki lehet próbálni külső partnerek ígéretes elképzeléseit. Az innovációhoz rugalmas szervezet szükséges, ezt adja a versenyt lebonyolító Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK).

A főpolgármester-helyettes kifejtette: egy modern város már nem működhet a városlakók bevonása, az alulról induló kezdeményezések hasznosítása nélkül. Ennek a részvételiségnek az egyik példája a részvételi költségvetés, ahol a városlakók által fontosnak tartott fejlesztések valósulhatnak meg. Idén erre összesen egy milliárd forintot költ a fővárosi önkormányzat. De a részvételiség eszköze a közösségi gyűlés, vagy a polgári kezdeményezés. Ezek a lehetőségek elsősorban a „keresleti oldalhoz" tartoznak, a városlakók igényeinek a felmérését segítik, ugyanakkor a BVK által meghirdetett Smart Budapest Ötletverseny a kínálati oldalt, a felmerülő ötletek hasznosulását támogatja – magyarázta Kerpel-Fronius Gábor.

A szervezők június 30-ig várják magánszemélyek, cégek javaslatait, melyeket letesztelnek és a legjobbakat megvalósítják. Kidolgozott projektekkel és ötletekkel is lehet jelentkezni hat kategóriában: mobilitás, környezetbarát energetika, városi környezet, társadalmi partnerség, fenntartható gazdaság, turizmus.

„Ezzel a versennyel igyekszünk felkutatni minden olyan innovációt, ami a budapesti lakosság szolgálatába állítható. Célunk, hogy a magyar smart city fejlesztések először Budapesten hasznosuljanak” – mondta Ilyés Márton, a BVK elnöke, a verseny főszervezője.

Első körben a felvetés elvi megvalósíthatóságát, minőségét vizsgálják, majd a megvalósíthatóság konkrét feltételeit. Várhatóan kategóriánként két-három ötlet megvalósítására lesz lehetőség, de ettől el lehet térni, ha a javaslatok kidolgozottsága ezt indokolja, a legfontosabb a minőség. A győztes ötletgazdákkal együttműködési szerződést köt a városháza vagy egy önkormányzati cég, attól függően, hogy a város egészét, vagy valamelyik speciális funkcióját, részterületét érinti az innováció. A BVK nemcsak forrásokat, de mentorálást is nyújt a sikeres jelentkezőknek. A nyertesek kaphatnak pénzdíj, és másféle támogatás nyerhető, például infrastruktúra, vagy akár szabad terek használata. Már több piaci szereplő is ajánlott fel különdíjat.

 Fotó: BVK

A milliós nagyvárosban rengeteg erőforrás, ötlet, információ termelődik. A kezdeményezők célja, hogy ezek értelmesen összekapcsolódhassanak a közösség érdekében. Ilyen lehet például, ha sikerülne felhasználni azt a rengeteg közlekedési információt, ami a modern informatikai eszközök elterjedtségének köszönhetően az itt élőknél keletkezik, vagy megszervezhetnék a légszennyezettségi adatok decentralizált gyűjtését. Az ilyen ötletek megvalósításához többnyire nem is elsősorban a pénz hiányzik - mondta a BVK elnöke.

A tervek szerint évről évre meghirdetik az ötletversenyt, a távlati cél pedig az, hogy folyamatossá váljon a városlakók, cégek és városvezetés együttgondolkodása, hasznosuljanak az alulról induló jó kezdeményezések - mondta Ilyés Márton.

Az ötletversenyről részletes információk találhatók a bvk.hu/smart-budapest oldalon.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elindult a Smart Budapest Ötletverseny

Elindult a Smart Budapest Ötletverseny

A városüzemeltetés különböző területein megvalósítható kreatív javaslatokat várnak.

Ismerős, mégis új

Ismerős, mégis új

Fábián Gábor és Fajcsák Dénes tervezte egri családi ház.

Nemzetközi logo tervezési pályázat

Nemzetközi logo tervezési pályázat

Az Építészek Nemzetközi Szövetsége  2019. április 30-ig várja a pályaműveket.

Nincs találat!

Hirdetés