Hirdetés

Hárommilliárd forint értékű fejlesztési projektből választhatunk június végéig. 

Június végéig lehet szavazni, hogy mely ötletek valósuljanak meg a főváros egymilliárd forintos részvételi költségvetéséből. A résztvevők 53, körülbelül hárommilliárd forint értékű fejlesztési projekt közül választhatnak.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és Le Marietta, a Nyitott Budapest társadalmi együttműködési osztály vezetője által tartott háttérbeszélgetésről a Realista.hu számolt be. A főpolgármester-helyettes emlékeztetett: a főváros a 2020-as költségvetésben egymilliárd forint különített el, és ez olyan ötletek, fejlesztési célok megvalósítására ad lehetőséget, amelyet a budapestiek jelölnek ki.

A részvételi költségvetést három csoportra osztották: az egyikre félmilliárd forintot biztosítanak, és az ebben szereplő projekteknek egész Budapestet, vagy legalább három kerületet érintenek. Ebben a csoportban két projektet lehet kiválasztani, és ezekre maximum 250-250 millió forintot különítenek el. A másik két csoportba, amelyek keretösszege 250-250 millió forint, szociális, illetve zöld projektek kerülnek. Az egyes projektekre legfeljebb 50 millió forint nyerhető el.

A civilekből álló részvételi költségvetés tanácsa kiválasztotta azokat az ötleteket, amelyekre szavazni lehet. A voksolásra június 30-ig van lehetőség az otlet.budapest.hu oldalon. Minden szavazó mindhárom előbb említett kategóriában adhat le egy-egy szavazatot. Személyesen szavazni június elsejétől lehet majd a Városháza parkban egy, délutánonként felállított pultnál.

Kedvcsinálóként szemezgettünk az ötletek közt kategóriánként:

Zöld Budapest

 • „Andrássy úti fordított Rambla” - kísérleti forgalomcsillapítás
 • Meglévő busz- és villamosmegállók körbefuttatása növényekkel
 • Több ivókutat a városba
 • Zsebparkok létrehozása a városban

Gondoskodó Budapest

 • Állatterápiás programok idősotthonokban
 • Legális graffitifal létrehozása
 • Példamutató közvécék Budapesten
 • Üres lakások felújítása és bérbeadása hajléktalansággal küzdőknek

Budapest mindenkié

 • Budapest Földhajó - ökoépítészeti és fenntarthatósági központ
 • Legyenek közérthetőek a hivatali levelek, dokumentumok
 • Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központ
 • Mozgásérzékelős okos közvilágítás kiépítése kísérleti jelleggel

Összesen 687 ötlet érkezett a részvételi költségvetéshez, ezek a becslések szerint mintegy kilencmilliárd forint értékű fejlesztést képviseltek. Ebből 53 került fel a „szavazólapra”, és végül minimum 12 projekt nyer majd. Sok ötletet azért kellett elutasítani, mert azok nem feleltek meg a formai követelményeknek sem, továbbá sok ötletet hasonló témára vagy helyszínre adtak be, így ezeket összevonták.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ötemeletnyi kultúrorgia: megnyitott a Société Budapest

Ötemeletnyi kultúrorgia: megnyitott a Société Budapest

3500 négyzetméternyi tömény kultúra a város közepén, a kortárs design és építészet legjavával körülölelve. Ez a Société Budapest.

BAUHAUS99 programok és hagyományteremtő ünnepség

BAUHAUS99 programok és hagyományteremtő ünnepség

A budapesti Napraforgó utcai mintalakótelep átadásról megemlékezve és a jövőre aktuális Bauhaus100 évforduló előfutáraként, a 2017-ben megalakult Napraforgó utcai Bauhaus Egyesület BAUHAUS99 néven hagyományteremtő programsorozatot szervez. 
Tízezren élhetnek a vízen lebegő városban

Tízezren élhetnek a vízen lebegő városban

Ellenáll a legsúlyosabb környezeti katasztrófáknak, vízen lebegő platformokra épül, és 2050-től nagyon nagy szükség lehet rá. Ez a BIG legújabb terve, az Oceanix City.
Hirdetés