Idén is folytatódnak a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj részeként meghirdetett KFI kurzusok.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 2021. második félévében is folytatta szakmai együttműködését a piacvezető építőipari céggel, a Market Építő Zrt.-vel, amit 2021 tavaszán indítottak el a MOME x Market elnevezésű kutatás-fejlesztési-innovációs, azaz KFI kurzussal. Hamarosan a legfrissebb, 2022-es tavaszi szemeszterről is hírt adunk, addig azonban bemutatjuk az őszi félév nagyszerű hallgatói munkáit.

 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és Market Építő Zrt. együttműködése kapcsán létrejött KFI kurzuson az egyetem kreatív bázisát és az építőipari vállalat szakmai, műszaki és gyártási tapasztalatát ötvözve olyan valós projektek jöhetnek létre, amelyek előremutatók mind design, mind piaci szempontból, és egyúttal magas minőséget is képviselnek. 

A MOME és a Market célja egy hosszútávú együttműködés, amely során kiemelt fókuszt kap az innováció, a kutatás és a fejlesztés – vagyis a sokszor túlzottan elméleti oktatást még inkább gyakorlatiassá, – Báthory Balázs, a Market Építő Zrt. innovációs vezérigazgató-helyettesének szavaival élve – „cement és gipsz szagúvá” tenni.

A MOME x Market kurzuson egy meghatározó piaci szereplő és a hallgatók közösen hoznak létre valós végterméket, miközben a hallgatók hasznos és speciális tudással gazdagodnak. Interdiszciplináris munka folyik a különböző szakirányú kevert csapatokban, ugyanakkor a csapattagok tudástranszfere is szerepet játszik az új tudások megszerzésében és bővítésében.

„Az egyik legnagyobb hozzáadott értéke a kurzusnak, hogy a különböző szakirányokból érkező diákok által számos kreatív aspektus összeadódik, amiből aztán nagyszerű hallgatói munkák születnek. Mi pedig az ebből kikristályosodó tehetséget díjazzuk!” – mondta el Báthory Balázs a MOME x Market együttműködést bemutató, hamarosan debütáló, friss OCTOGON-podcast felvételén.

A már lezárult 12 hetes őszi kurzus a MOME részéről Dobos Bence László (doktor jelölt, MOME Építészeti Intézet) és Göde András (egyetemi docens, MOME Építészeti Intézet) vezetésével, valamint a Market által bevont szakértőkkel – Csukás Zoltán, műszaki vezérigazgató-helyettes Prebeton Zrt.; Ritter Ádám, műszaki ügyvezető-helyettes, Moratus Szerkezetépítő Kft.; Keszthelyi Kristóf, ügyvezető igazgató, Lean Tech Kft. – valósulhatott meg. A szakértők konzultációkkal segítették a munkát. A gyárthatóság, anyagtakarékosság, szállíthatóság, valamint a műszaki tartalom fejlesztésében nyújtottak szakmai segítséget.

A kurzus akcióterülete a Duna parton épülő új városrész, a BudaPart – a feladat pedig az épületek földszinti zónájának és az utcáknak, közterületeknek a vizsgálata és újragondolása volt. Négy csapat vett részt a projektben, ahol különféle szakterületek hallgatói – kerámia, fotó, animáció, stb. – voltak jelen, hogy az egyedi problémákra igazán kreatív válaszokat tudjanak adni a design eszközeivel. Mind a négy csapat egyedi módon közelítette meg a feladatot. Olyan témákat jártak körbe, mint az épületek között kialakuló szél-szívás, az intimitás, a városi-karakter, a zöldfelületek növelése, érzéki és esztétikai minőségek.
 

A résztvevő négy csapat:

 • Dunaerkély csapat – Magyar Sára Maja, Spanyár Judit, Zagiba Mátyás
  A csapat koncepciója az „erkélyintimitás” problémájának megoldására kereste a választ. „A helyszínbejárás során az erkélyek intimitásának problémájával foglalkoztunk, tervünkkel a megmaradó beton hasznosítására is próbáltunk megoldást találni. Koncepciónk a Duna közelségéből indult ki. Víz alatti mikrofonnal felvettük a Duna hangját, a felvétel hangsávjait leképeztük, ebből ragadtunk ki egy szakaszt, amit felhasználtunk a tervezéshez. Az erkély elemeit betonból, illetve fémből képzeltük el, az anyagok kombinálhatók” – mondták el a hallgatók.


   
 • Breezi csapat – Fehér Dóra, Szolnoki Lea
  A csapat kiválasztott területe a szélterelő és a pad volt. „Célunk egy olyan kültéri ülőbútor tervezése volt, mely egyszerre szélterelő funkciót is betölt. Tervezésünknél fókuszban volt a tér funkcionális és játékos kitöltése, illetve a beton anyagának bemutatása egy szokatlanabb formában. A formákat úgy terveztük, hogy két alap öntőformából kitakarásos technikával, számos másik elem is elkészíthető legyen. Így a végpontok kapcsolódni tudnak egymásba és szabadon variálható rendszereket hozhatunk létre. A tervezést követően lézervágó segítségével ki is vágtuk a formaváltozatokat és az így létrejött részeket egymásra építve különböző szélterelő modelleket készítettünk. A szélterelő funkció az építés során az elemek elcsúszatásával és a közöttük kialakuló rések beállításával jön létre. Az elemekből kialakítható szélterelő fal, ülőfelület, játékos mászó felület gyerekeknek vagy mindezek kombinációja. A beton egységek önthetőek üregesre, ami kevesebb anyagot és súlyt is jelent, illetve ezáltal alkalmasak lehetnek arra is, hogy más nagyobb munkálat után fennmaradt beton maradékából készüljenek, azt gyakorlatilag újrahasznosítva. Az ülőbútor színezését, utólagos festéssel oldottuk meg, így az elemek előre legyárthatóak és megrendelésenként személyre szabhatóak” – mondták el a tervezők.


   
 • Hullámzó növényfal – Kovács Martina, Vértessy Dorottya
  A csapat koncepciója olyan lábazati panelek tervezése és létrehozása volt, melyek lehetővé teszik a növény ültetést, illetve felfuttatást, ezzel beemelve a természet hangulatát a lakóparki környezetbe. A panelek formájukat tekintve reflektálnak a Duna közelségére.


   
 •  Canyon-projekt – Gyurkó Vitéz, Kovács József
  A csapat koncepciója egy modulálható, funkcionális lábazati rendszer utcaképbe való integrálása volt, mely a használhatóság mellett arculati megoldással is szolgál.

 

Az idei tavaszi szemeszterben is hasonlóan előremutató, innovatív pályamunkákra számítanak a szervezők. Hamarosan ezekről is hírt adunk! 

 

Market Építő Zrt. | Web | FacebookLinkedin
MOME | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hallgatói terv 2020: Mozgásoptimalizáló futónadrág

Hallgatói terv 2020: Mozgásoptimalizáló futónadrág

Sáska Dóra diplomamunkája

Hallgatói terv 2020: A játék öröme

Hallgatói terv 2020: A játék öröme

Király Adrienn diplomamunkája

Közösségépítés és digitalizáció

Közösségépítés és digitalizáció

Báthory Balázs vezérigazgató-helyettes víziói a Market új székháza kapcsán.

Hirdetés