BigSEE-díjas a Sanofi iroda enteriőrje

A LAB5 architects csapata a Sanofi iroda enteriőrjének kialakításáért kapta az idei BigSEE díjat. A munkát a tervezők leírásában közöljük.

A Sanofi egy globális gyógyszeripari vállalat, új irodájukat a Váci Greens Irodaházban nyitották meg. Az iroda belsőépítészeti koncepciója a budapesti lokáció kiemeléséré épül. Az épület alaprajzát három fő traktus határozza meg, melyeket hídszerű, keskenyebb tömegek kötnek össze. A fő traktusokban helyezkednek el a liftmagok, melyek közül a reprezentatív megérkezésre a sétány melletti tömegben található lift szolgál. A koncepcióban 5 fő helyi látványosságot jelenítettünk meg: Parlament – recepció; Budai Vár – work café; Gellért-hegy – community center; Erzsébet híd – open office terület; Szabadság híd – open office terület.

A koncepcióban megjelennek Budapest fő látványosságai, melyekkel nemcsak a városba érkező turisták, hanem az itt élő emberek is nap mint nap találkoznak. Ezek a koncepcionális „jelenetek” amellett, hogy változatos belsőépítészeti hangulatot kölcsönöznek az egyes területeknek, a tájékozódást is nagyban segítik az irodatérben.

Parlament | A recepció térben a Parlament épületének külső és belső anyaghasználata és építészeti motívumai köszönnek vissza. A Parlamentre jellemző piros és kék szövetek, a sárgaréz és fa felületek üde színfoltokként jelennek meg a bútorokon és a falakon, melyeket opálüveg burás világítótestek egészítenek ki. Az építészeti karaktert erősen meghatározó csúcsíves homlokzati nyílások a recepció melletti összenyitható board room üvegfal mintázatában fedezhető fel, grafikusan utalva ezzel a kapcsolatra.

Budai Vár | A recepcióhoz kapcsolódó, annak terével szinte összenyitható work café a Budai Vár arculatát nyerte el. A térben a bútorok és falak színei megidézik a vári házak homlokzatainak finom pasztell vakolatát. A vár épületének két meghatározóbb anyagát a természetes követ, és a patinás réz tetőt a padlóburkolat kő hatásával, és a konyhabútor élénk zöld színével csempésztük a térbe. Az üvegfal grafika a Halászbástya növénymotívumú ornamentikájából merít, melyet megerősít a fehér, töredezett mintázatú padló betét.

Gellért-hegy | Bár a Gellért-hegy nem építészeti látványosság, mégis fontosnak tartottuk, hogy egy, a város látképét ilyen erősen meghatározó terület is felsorakozhasson. A Community Center funkciója a gyülekezésről és a kikapcsolódásról szól, így ideális választás volt egy természeti kép megelevenítése a koncepcióban. A hegy két legfontosabb alkotóeleme a szikla és a zöld növénytakaró egyaránt megjelennek a területen. A szikla maga a lépcsősen felemelkedő dobogó, amelyet körbe vesznek, sőt benőnek a növények. A kikapcsolódás egyik legfontosabb eleme az úgynevezett kioszk, amely lugas-szerű építményével a Community Center pavilonjaként működik. A tér melletti tárgyalósor üvegfal grafikája a hegy növény és szikla rajzolatát ábrázolja.

Erzsébet híd | Az irodatérben két karakteresen elkülöníthető open office terület van, az Erzsébet híd és a Szabadság híd. Az Erzsébet híd terület esetében a padló, a falburkolatok és a fő bútordarabok monokrómok (szürkék, fehérek és feketék), hogy megidézzék a híd fehér festését és szürke aszfaltjának színét. A híd fontos elemei a szegecsek és a légies, könnyed vonalak, melyek erős geometrikus mintákkal társulnak. A térben található oszlopburkolatok a híd pillérjeire utalnak. A pasztell színű mobilbútorok és falfestések esetében a nyári napfény által megszínezett felületekből indultunk ki.

Szabadság híd | A Szabadság híd irodatér a híd karakteres zöld színére épít, melynek árnyalatai megjelennek a szőnyegen, a falakon és a bútorokon is. A tér oszlopburkolatai a híd ornamentikáját követik, a falburkolati elem a mögötte levő falfestéssel pedig a híd tartópillérei között átsejlő kék eget szimbolizálja. Az üvegfal grafikák a híd jellegzetes sziluettjét formázzák. 
 

Helyszín: Váci Greens Irodaház, Budapest
Építtető: Sanofi
Tervezés: 2019
Megvalósulás: 2020
Lépték: 3.500 m2
Tervezők: LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna | Sipos Rebeka, Anna Beketova, Kozma Zoltán, Szegedi Zoltán, Tóth Annamária
Pattern design, grafika: Veszprémi Lili
Generál tervek: Lukács és Vikár
Világítástervezés: Solinfo Lighting Embassy
Akusztikus: AQrate | Fürjes Andor
Projekt manager: CBRE | Molnár András
Épületfotók: Batár Zsolt

 

Lab5 architects | Web | Facebook | Instagram 

 

Még több és nagyobb fotókért katt a képgalériára!

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Futurisztikus üvegmúzeumot tervezett Budapestre a LAB5

Futurisztikus üvegmúzeumot tervezett Budapestre a LAB5

A LAB5 ambiciózus épületterve Bohus Zoltán szellemiségét örökíti tovább. 

A járvány magyar sikerterméke lett az ultrahangos kullancsriasztó

A járvány magyar sikerterméke lett az ultrahangos kullancsriasztó

A kutyáknak és macskáknak tervezett termék vegyszermentes, ultrakönnyű és újratölthető, és komoly designdíjat is nyert.

Jövő tavaszra halasztja a BigSEE a Design Hónapja Fesztivált

Jövő tavaszra halasztja a BigSEE a Design Hónapja Fesztivált

A Design Hónapja Fesztivált  2021 tavaszán rendezi meg a BigSEE

Hirdetés