Mert egy fát nem elég elültetni, életben is kell tartani.

A Tabánban helyezett el először öntözőzsákot a Főkert – derült ki Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítészének Facebook-bejegyzéséből. Az eszköz 70 liter vizet tárol, és fokozatos csepegtetéssel gondoskodik egy-egy frissen ültetett fa életben tartásáról.

Forrás: Bardóczi Sándor / Facebook

„Legelőször Stockholmban láttam, ahol egy új városrész utolsó szögig megtervezett zöldfelületein minden egyes újonnan ültetett fánál annyira természetesen ott volt, mint a levegővétel. Aztán Bécsben, majd Oslóban is találkoztam vele” – írta némiképp talányosan Budapest főtájépítésze, Bardóczi Sándor a Facebook-oldalán.

Aztán konkrétra fordult a leírás, mely szerint „nem elég egy fát elültetni, életben is kell tudni tartani, amíg az ültetési sokk után magához nem tér. Minél nagyobb a beültetett fa, a sokk annál hosszabb ideig tart. Az éltető víznek és a törzs védelmének pedig a fiatal fák esetében nagy szerepe van.”

Ebben segít az öntözőzsák, amely 70 liter vizet tárol, és a működési elve a folyamatos, csepegtetve öntözés. Rendkívül hatékony öntözési mód, a lehető legkisebb párolgási veszteséggel, nem véletlen, hogy a technológiát az erősen vízhiányos Izraelben dolgozták ki, ahol minden csepp víz érték.

„Amikor arról beszélek, hogy mennyiségi faültetés helyett most már minőségi faültetésre lenne szükség Budapesten, annak ez az öntözőzsákos technológia éppen úgy része, mint a ’gyökérwellness’ – folytatja a főtájépítész. – Azaz a lehető legoptimálisabb termőhely biztosítása az új fák számára.”

Mint írja, a zsáknak számos előnye van, például időt és vizet spórol a fenntartónak, csökkenti a munkaerőigényt, ha összelapul, bárki utántöltheti.

És még a civileket is bevonja a fenntartásba, mint Bardóczi megjegyi: „Nem véletlen, hogy a főkertes debütálása a Tabánban történt meg. A tabáni civilek egészen biztosan nem fogják azokat a zsákokat üresen hagyni, ha netán a Főkert nem tudja elég gyorsan és időben feltölteni azokat.”




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

De miért is kellenek nekünk a méhek?

De miért is kellenek nekünk a méhek?

Bardóczi Sándor főtájépítész elmagyarázza.

A méhlegelő nem mézgyár, toklászmentes paradicsom viszont lehet

A méhlegelő nem mézgyár, toklászmentes paradicsom viszont lehet

Kisokos a Vadvirágos Budapest program nyomán felmerült kérdésekről. 

Madárodúkon a Kiscelli Park története

Madárodúkon a Kiscelli Park története

Vadregényes kastélykert címmel új kiállítást járhatunk be a Kiscelli Múzeum melleti erdőben.

Hirdetés