Hirdetés

Egy klasszikus házgyári lakás átalakítása Prágában

NEUHÄUSL HUNAL építészstúdió a szokásos házgyári alaprajzot faltól falig kipakolta, megtisztította a belső válaszfalaktól, és egészen egyedi életteret alkotott az üvegművészettel is foglalkozó szobrász számára. 
 


Vladimír Bachorík egész életében az otthonában alkotott, Prága egyik lakótelepén. Nem véletlen, hogy az üvegművességgel is foglalkozó szobrászművész az üveget választotta megújuló otthona és munkahelye koncepciójának alapjául. Amit egyáltalán nem szeretett volna a lakásban viszontlátni, az az ajtó. A felkért építésziroda azt vallja, hogy a szokatlan megbízás szokatlan végeredményt szül. A Neuhausl Hunal tervezői elmentek a falig: kíváncsiak voltak, mit bírnak el egy hagyományos házgyári lakás építészeti keretei. 
 

Eredeti alaprajzTervezett alaprajz


Az alaprajz és az anyaghasználat is merőben szabad és egyedi. Az üveg használata természetesen következett a megbízó tevékenységéből. A lakáson belül a terek szabadon egymásba folynak, áramlanak, csakúgy, mint a fény, amelynek nem állják útját a különböző funkciókat lehatároló íves profilüveg falak. A gépészeti vezetékek helye megszabta, hová kerüljön az egyetlen, szinte teljesen zárt tér: a fürdőt rejtő félköríves forma lett a lakás centrális vizuális eleme. A szennyvíz elvezetése miatt ez a zárt forma egy kis dobogóra került, így méginkább dominánssá vált.

További három íves üvegfal mögé került, félig takartan a gardrób, a tároló és a dolgozó, amely egyben konyha is. A maradék terület szabadon belakható az íves formák között. A tervezők két alapelvhez ragaszkodtak: mindent eltávolítottak, aminek nincs teherhordó szerepe és nem ütközik törvénybe, hogy megszabaduljanak tőle, illetve, hogy az egyértelmű és uniformizált tér erősen befolyásolja a használó életvitelét, tehát kerülendő, különösképpen, ha alkotó tevékenységhez szolgál háttérül. 

Meg kellett tartani a téglalap alaprajzot kettévágó teherhordó vasbeton falat, ennek hangsúlyozott beton felülete meghatározza a lakás karakterét. A többi felület fehérre vakolt, a vizes helyiségekben piszkosfehér mozaikot alkalmaztak. Az egyes térrészek karakterét a világítás típusa – célzott fények vagy általános mennyezeti spotok – tovább erősítik. 

Studio: NEUHÄUSL HUNAL | Web | Facebook | Instagram
Tervező: David Neuhäusl, Matěj Hunal
Társtervezők: Pavla Daniels, Alžběta Nováková
Megbízó: Vladimír Bachorík
Helyszín: Trytova 1, 198 00 Prague, Csehország 
Átadás éve: 2023
Alapterület: 74 m²
Fotók: Radek Úlehla

 

Forrás: Linka

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közös fedél alatt

Közös fedél alatt

Hagyományos és Waldorf óvoda együttese Csehországból

Nemzetközi konferencia a cseh avantgárd építészet remekeiről

Nemzetközi konferencia a cseh avantgárd építészet remekeiről

Jövő héten indul az Iconic Houses konferencia 7. kiadása Prágában

Mindent áthat a „design for all” – ilyen volt az idei Zlín Design Week

Mindent áthat a „design for all” – ilyen volt az idei Zlín Design Week

Beszámoló a Zlín Design Week 2023 kiállításairól.

Hirdetés