Mint hal a vízben

Átriumos családi villa Jičínben.

Ebben a Jičín-i házban nem Rumcájsz lakik. Neki ott volt az erdő, e ház tulajdonosai azonban városi emberek. A tervező Atelier Štěpán célja az volt, hogy úgy érezzék magukat az otthonukban, mintha a szabad természetben élnének – olyan otthonosan, mint hal a vízben...

 

 

Nový Jičín gazdag kulturális élettel rendelkező település, ahol a szociális kapcsolatok is sokrétűek. A történelmi városközpont és a város parkjai egyaránt közel vannak a házhoz. A megrendelő szerette volna az intim életet megteremteni családja számára, ugyanakkor nagyrészt a szabadban szeretett volna élni, amit nem volt könnyű teljesíteni, mivel a telek kicsi, és a településrendezési előírások szempontjából összetett.

Az introvertált, belső tájra szervezett kétszintes épület koncepciója a lejtős terephez igazodik. Az élettér befelé tekint, a külvilággal változatos nyílások kötik össze

„Olyan teret akartam alkotni, ahol a lakók természetesen mozoghatnak, önkéntelenül adódik, mit hol találunk. Fontos a napfény szerepe, ahogy a nagy ablakokon és a tető körkörös nyílásain át beáramlik. A 11 éves lányom is velem volt, mikor először meglátogattam a kész házat, és három napig ott is maradt, annyira tetszett neki” – mondja Marek Štěpán tervező.

A villa vízszintesen három régióra oszlik. Az utcaszinten van a bejárat, a közös nappali terek egy emelettel feljebb helyezkednek el a nagy átrium körül. A háló és nappali rész egymásra merőleges traktusokba került, a harmadik oldalon szauna-wellness komplexum zárja le a belső kertet az utca felől. Az utca felé még egy megemelt terasz nyílik a lakótérből. 

A fával burkolt belső terekben szimbolikus kompozíciós elemek bukkannak fel. Az étkező fölötti kerek nyíláson beárad a fény, a bejárat tengelyébe került a „házi tűzhelyet” szimbolizáló kandalló, a hálószobát a Lysá Hora (hegy) stilizált képe díszíti. A ház homlokzata egyszerű és elvont, anyagai – fa és beton – kifejezik a ház lényegét.

Az alagsor bordázott fehér vízálló vasbetonból készült. A föld feletti szintek nagy keresztmetszetű laminált fa panelekből épültek fel. A külső falak akácfa burkolatot kaptak. A belső padlók csiszolatlan beton vagy tölgy anyagúak, a külső terasz akácdeszkából és füvesített részekből áll. A tetőn napelemek találhatók. 

A Nový Jičín-i rezidencia egy klasszikus átriumos görög ház kortárs átirata. Az Atrium Displuviatum-ot, Vitruvius úgy írta le Tíz könyv az építészetről című művében, mint eresz nélküli átriumos házat. Az oszlopok nélküli átrium felől az esővizet kifelé vezetik. A területen magas a talajvíz, így az alagsort légkamra veszi körül, az átrium alatt pedig esővíz-tározó található.

 

 

Stúdió: Atelier Štěpán
Vezető tervező: Marek Jan Štěpán
Projekt helyszíne: Janáčkovy sady 2295/3, 741 01 Nový Jičín, Csehország
Építés éve: 2020
Hasznos alapterület: 330 m²
Fotók: BoysPlayNice

 

Forrás: Linka 

 

További rajzok és képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ódon tűzfalak között

Ódon tűzfalak között

Családi ház Prága Jinonice kerületében.

Mint hal a vízben

Mint hal a vízben

Átriumos családi villa Jičínben.

A nagypapa öröksége

A nagypapa öröksége

A vízparti házikó bővítését a hajókabinok kialakítása ihlette.

Nincs találat!

Hirdetés