Mit jelent a gyakorlatban a CSOK+önrész? Serkentheti-e a szűkös keret a kreativitást? Egy átlagos magyar család találkozása az építészettel. 

10+10+X - de mennyi is az X? - teszi fel ma a kérdést egy átlag magyar család, amely a CSOK kedvezményeit igénybe véve próbál meg saját családi házat építeni magának. Az önrész szinte mindig nagyon szűkös, amit az építésznek figyelembe kell venni, miközben ebben a helyzetben is meg kell próbálnia minőségi alkotást létrehozni. De valóban ilyen szorosan összefügg pénz és minőség az építészetben? Esetleg éppen a szűkös keretek inspirálják a kreativitást? Ezekre keres választ a BME hallgatói pályázata.

Adott egy család és adott egy telek. Átlagos magyar család, átlagos telekkel, átlagos, de mégis nagyon mélyre nyúló financiális kérdésekkel, problémákkal. Két szülő, három gyerek, egy autó és most egy ház. De milyen ház?

Megépíthető-e ma egy 90 m2-es családi ház kevesebb, mint 30 millióból? Ha igen, mit jelent ebben a helyzetben az esztétika? Lehet ebben a helyzetben is a kortárs építészetet akár nemzetközi színvonalon művelni? Mi adja egy költségvetés esztétikáját?

Az esztétika és a szükséges önrész most egyszerre az X, és bár látszólag fordítottan arányosan eredményezik a képlet változóját, ezúttal azonban meg kell próbálni átfordítani az összefüggést, a költségvetés X-ét minimalizálni és a kreativitásból fakadó X faktort maximalizálni.

A pályázat során egy 90-100m2-es családi házat kell egy 2+3 fős család részére megtervezni a kiadott telekre úgy, hogy a térformálási szempontok mellett a költségvetést is figyelembe vesszük. Az épületet és az építkezés költségvetését úgy kell kialakítani, hogy a 10+10-es alapösszeget lehetőleg minél kisebb önrésszel kelljen bővíteni, miközben a család számára ideális lakótér alakuljon ki.

A BME hallgatói pályázatának beadási határideje november 11., 12.00. A részvételi feltételeket és a regisztrációs linket megtalálod ezen a linken.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Családi ház 30 millió alatt?

Családi ház 30 millió alatt?

Mit jelent a gyakorlatban a CSOK+önrész? Serkentheti-e a szűkös keret a kreativitást? Egy átlagos magyar család találkozása az építészettel. 

Itt vannak a Budakalász magja pályázat díjazottjai!

Itt vannak a Budakalász magja pályázat díjazottjai!

Eredményt hirdettek az MMA Építőművészeti Tagozatának „Budakalász magja 2018” pályázatán

Hirdetés