A fenntarthatóság jegyében korszerűsítik és bővítik az intézményt.

Kiemelt jelentőségű beruházásként újul meg 2022-ben Bicske város egészségközpontja, amely a felújítás és korszerűsítés mellett bővítéssel, akadálymentesítéssel és minőségi közösségi várófelületekkel is emeli a betegellátás színvonalát. A részletes tervezési program kialakítását Bicske Város Önkormányzata megbízásából a Paulinyi&Partners tervezőiroda a Központ orvosszakmai vezetésének bevonásával végezte.

Az előző korszerűsítés után több mint tíz évvel tovább újul a Bicskei Egészségügyi Központ, amely a korábbi épület átalakítása mellett átépítésekkel és bővítésekkel segíti elő a korszerű egészségügyi ellátás biztosítását. Az 1970-es évek elején épült Kossuth téri központot 2010-ben részben felújították, bővítették; a földszinten korszerű egynapos sebészetet alakítottak ki, azonban a 21. századi igények miatt további megújulás szükséges.

A Központ a tervek alapján két földszintes épületrésszel bővül, melyekben új CT és MR vizsgálók, reumatológiai szakrendelők, új körzeti orvosi rendelőket és a betegvárókat alakítanak ki, valamint teljesen felújítják a különböző járóbeteg szakrendelőknek otthont adó első és második emeletet is. A védőnői szolgálat az ötemeletes tömbbe költözik.

A tervezés során kiemelt szempontot játszott az akadálymentesítés, a betegutak rövidítése: az épületbe – akár mozgásukban korlátozott – betegként érkezők szempontjából az akadálymentességet, az átláthatóságot, a világos, tiszta és jól használható terek kialakítását tartották szem előtt. Emellett nagy hangsúlyt helyeztek a Központ személyzete számára legcélszerűbben használható elrendezés kialakítására a napi szinten itt dolgozó személyzet munkakörülményeinek javítása érdekében.

A Központ kívülről is megújul: fő cél az építészeti arculat egységesítése és egy kisvárosias középület megteremtése volt. Az épület a megújuló és korszerű gépészeti berendezéseinek és az energetikai felújításnak köszönhetően hatékonyan lesz üzemeltethető a felújítás után.

„Fontosnak tartjuk, hogy a tervezők reagáljanak az egészségüggyel szemben támasztott új funkcionális és társadalmi igényekre. Cégcsoportunk elkötelezett az egészségügyi tervezés irányába; integrált és adatalapú tervezési folyamatra épülő munkamódszerünk alapja, hogy minden szereplő a kezdeti szakasztól részese a folyamatnak, ami a projektek optimalizálását segíti elő” – emelte ki Dr. Paulinyi Gergely DLA, a Paulinyi&Partners alapító partnere, elnök-vezérigazgatója

„A fenti módszer segítségével tudjuk elősegíteni az építészeti megvalósíthatóság mellett a magas orvosszakmai minőséget, a fenntartható kialakítást az egyes projektek során” – foglalta össze Burián Gergő, a Paulinyi&Partners partnere és projektigazgatója.

„Projektjeink során törekszünk arra, hogy a felhasználók, azaz jelen esetben a betegek szempontjait is kiemelten figyeljük, számukra korszerű, kényelmes és barátságos belső világot teremtsünk” – tette hozzá Bötkös-Fülöp Orsolya, a Paulinyi&Partners munkatársa, a projekt vezetője.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Budapest ONE irodapark kiemelt szerepet kap Őrmező és Kelenföld fejlődésében

A Budapest ONE irodapark kiemelt szerepet kap Őrmező és Kelenföld fejlődésében

Az Etele Plazával közösen a dél-budai városrész megújulásának szimbólumai.

Intermodális csomópont lesz a bicskei vasútállomásból

Intermodális csomópont lesz a bicskei vasútállomásból

Az első ütem várhatóan 2023 októberében készül el.

A legújabb trendek az európai kórházépítészetben

A legújabb trendek az európai kórházépítészetben

Az egészségügyi építészeti piac évek óta növekszik, és jó darabig nem is fog veszíteni a jelentőségéből.

Hirdetés