Megkapta az engedélyt Zaha Hadid fa stadionja.

Engedélyt adott az angol fociliga (English Football League) a Forest Green Rovers focicsapatának új stadionjára: az Ecopark Stadium tisztán fából épülhet majd, a befogadóképessége ötezer fős lesz, a terveket a Zaha Hadid Architects jegyzi.

A terv annak idején csak második nekifutásra ment át a helyi önkormányzaton, ugyanis 2019 júniusában az elsőt elutasították. Az iroda aztán újragondolta a koncepciót, új tájrendezési stratégiával állt elő, mivel a kritikák szerint az eredeti terv túl nagy tájrombolást okozott volna. A hatóság nehezményezte azt is, hogy nem volt rendesen kidolgozva a meccsnapokon történő forgalom elvezetése, és hogy a 20 méter magas építmény leárnyékolja a közeli házakat.

A módosított tervet 2019 decemberében 6:4 arányban megszavazták, amit a tisztviselők egyike úgy kommentált, hogy most „legalább nem csak a hulladékégetőnkről leszünk híresek”.

A megvalósuláshoz azonban kellett a fociliga engedélye is, elvégre számukra sportszakmai szempontoknak kellett megfelelni. A középpontban a közösség, illetve a szurkolók lesznek, akik öt méterre ülhetnek majd a pályától, míg a jó atmoszféráról a zárt lelátókarély gondoskodik majd. 

Az ötezer férőhelyes stadiont teljes egészében fenntartható gazdálkodással kitermelt fából készítik, beleértve a tetőt és a burkolatot is, valamint része lesz egy zöld technológiára épülő üzleti parknak is (Eco Park), amelyet mellette alakítanak ki. Mind a kivitelezés, mind a fenntartás során kiemelten figyelnek az alacsony karbonkibocsátásra. A klub karbonsemlegességet vár az új stadiontól, ahogy az elnök, Dale Vince fogalmazott:

„A stadionok teljes életciklusának karbonlábnyomát 75 százalékban az építési anyaguk teszi ki – tehát nem a fenntartásukra fordított energia, hanem már az ’első napjuk’. Ez lesz a világ összes stadionja közül a legalacsonyabb karbonlábnyomú, amióta a rómaiak feltalálták a betont.” 

A Forest Green Rovers-t a FIFA egyszerűen csak a világ legzöldebb klubjának nevezte, nemcsak a fa alapanyag miatt: a játékosok vegán étrendet folytatnak, meccsnapon is vegán menüt fogyasztanak azért, hogy csökkentsék a karbonlábnyomukat. A klub jelenleg az angol negyedosztályban szerepel, vagyis a fenntarthatósághoz nem feltétlenül szükséges a profi klubok végtelen pénzforrása.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A hongkongi orchideafa ihlette meg a Zaha Hadid Architects-t

A hongkongi orchideafa ihlette meg a Zaha Hadid Architects-t

A világ legdrágább építési helyszínére tervezett felhőkarcolót a ZHA.

11 nő, akik megváltoztatták az építészetet

11 nő, akik megváltoztatták az építészetet

A természet szerelmesétől kezdve, a lázadón át a kísérletező építészig.

Az elmúlt két évtized 10 legjobb épülete

Az elmúlt két évtized 10 legjobb épülete

A világ első online építész magazinja szerint.

Hirdetés