A felújítását a Studio Kvarc tervezi.

Várhatóan 2022 végén adják majd át a Hübner Udvar, a Kodály körönd neoreneszánsz épületének felújított tetőterét – mondta az Octogonnak a felújítást tervező Studio Kvarc irodavezetője, Zagyvai Ágnes. Megmutatjuk a felújítási koncepciót a stúdió leírásában, valamint a látványterveket.

A jelenlegi állapot

A Kodály körönd és környezete városképileg kiemelt jelentőségű terület, az Andrássy út költői vonalában is egy nagyon finoman szerkesztett terület, egy zöld oázis, az utolsó harmadpont a Hősök tere felé, ahol karakteresen megváltozik a beépítési mód, előrevetíti a Városliget zöldjét.

A tér mind a négy épülete karakteres formavilágot képvisel, ugyanakkor egységes szerkesztést követ. A neoreneszánsz épületek közül az Andrássy út 92-94, másnéven a Hübner udvar a francia neoreneszánsz stílust képviseli. A Bukovics Gyula tervezte épület arányaival, részleteivel, karakteres könnyedségével a francia kastélyokra emlékeztet.

A Kodály körönd mind a négy palotája négy toronnyal szerkesztett, négy cour d’honneur-ral, négyes kereszteződésben, szinte számmisztikai komplexitásban. Az összes torony áll, kivéve a Hübner udvar két nyugati tornyát. A téren állva jól lehet érzékelni ezek fájó hiányát. 

Egy ilyen, az épület számára életmentő tetőtérbeépítés esetében is fontosnak érezzük, hogy a beavatkozás ne egy szükséges kényszer legyen a házon, hanem hozzáadott értéket képviseljen. A tervezői szándék, hogy a tetőtérbeépítés ugyanazon a színvonalon valósuljon meg, ugyanazt a minőséget képviselje, mint amit az épület képviselt születése idején, 1884-ben. A ház komplex felújítását, illetve a tetőtérben magas nívójú lakások kialakítását terveztük, melyek kivitelezése már elkezdődött.

Látványterv: andrasronai.comAz épület belső udvara

Az egykor elveszett tornyok visszakerülnek a tetőre, ahogy azokat egykoron Hübner Nándor megépítette.

Az épület belső homlokzatai is megújulnak, a míves kovácsoltvas korlátok, a díszfestett lépcsőházak, a geometrikus mintázatú terrazzo burkolatok is visszanyerik eredeti pompájukat.

A társasház lakóinak kényelmét figyelembe véve gondoltuk újra a belső udvarokat: akadálymentes megközelítéssel, az architektúrával harmonizáló burkolatokkal, kültéri burkolatokkal és zöldfelületekkel.

A körönd felőli cour d’honneur alatt mélygarázs létesül. A gépkocsik a kovácsoltvas főkapun keresztül közlekednek majd, azon az útvonalon, ahol egykor a lovaskocsikat hajtották át. A díszudvar zöldfelületei és burkolatai megújulnak, az autólift szerkezetét a terepszint alá süllyeszthetőnek terveztük.

A régi torony......és az új

A meglévő tornyok ácsolatát megtartjuk. Szerencsés a leendő tulajdonos, egy igazi szakrális térből élvezheti majd az Andrássy út látványát, ezen túl pedig a rekonstruált tornyok belseje is különleges térélményt tartogat. Az újjászületett épületrész átadása 2022 végén várható. 

Hübner Udvar, tetőtérbeépítés és teljes rekonstrukció
Építészet: Studio Kvarc
Építész tervezők: Simon Mónika, Haraszti Lívia, Jószai Ágnes, Fehér Marianna, Szilágyi Péter, Incze Sándor, Alasztics Pál és Szecskő Heléna
Lépték: nettó 2500 m2 ráépítés, 17 új lakás
Beruházó: Mark Home Invest
Látványtervek: andrasronai.com
Makett: Limes Model




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Így néz majd ki a Kodály köröndi Hübner udvar felújítása

Így néz majd ki a Kodály köröndi Hübner udvar felújítása

A felújítását a Studio Kvarc tervezi.

Zuhanytálca – a fürdőszoba felújítás kulcsa

Zuhanytálca – a fürdőszoba felújítás kulcsa

Válasszon a Roca zuhanytálcák széles választékából, és találja meg fürdőszobája számára a legmegfelelőbb terméket!

Kitiltották az óceánjárókat Velence központjából

Kitiltották az óceánjárókat Velence központjából

Közelebbről a Szent Márk térhez vezető Giudecca csatornából.

Hirdetés