A hó elején Norvégiában találkoztak az európai green building council (GBC) szervezetek.

Az európai GBC-szervezetek az oslói Urban Future Conference előtt ültek össze, hogy közösen dolgozzanak a körforgásos gazdaság elveinek meghonosításán az építőiparban. A megbeszélésen a magyarországi szervezet (HuGBC) is jelen volt – írta a szervezet honlapja

A találkozón megjelent Cristina Gamboa, a World Green Building Council (akkor még csak megbízott) ügyvezető igazgatója is, aki elmondta: a regionális együttműködés elengedhetetlen az épített környezet valós változásaihoz, és a kibocsátáscsökkentési megoldások előrehaladásához.

Ezúttal a regionális együttműködés jegyében négy GBC osztotta meg a jó gyakorlatait. Finnországban például az ipar ért el jelentős eredményeket, míg Franciaországban a hatóságok határoztak meg ambiciózus célokat és szigorú követelményeket.

A norvég tagszervezet székházában a tetőteraszokat hasznosították rendkívül előremutató módon: a tetőn méhészet, növénytermesztés és állattartás folyik, mindez pedig pilot projektként a szociális foglalkoztatást is elősegíti.

„A szén-dioxid-mentesítés során egyre több kormány és vállalat észleli, hogy az erőforrások hatékony felhasználása és a körkörös modellek a kulcsai a nulla kibocsátás eléréshez – írja a hazai szervezet honlapja. – Ezért a GBC-k együttműködnek az állami és a magánszektorral, hogy megtalálják a körkörös gazdaság gyorsabb előmozdítását a piacaikon.”

Délután workshopot tartottak, amelyen a körkörös gazdaság megvalósításának lehetőségeit és akadályozó tényezőit gyűjtötték össze az értékláncban, egy kísérleti modell alapján. A modellt tesztelték is annak reményében, hogy a nemzeti GBC-k otthon majd a saját célcsoportjaikkal ugyanezzel a módszerrel tudják feltérképezni az értékláncokat.

Az új módszerekről és tapasztalatokról a jövőben rendszeresen egyeztetnek majd a tagszervezetek.

Fotók: Unsplash
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

UTO, a jövő fluid kiegészítője

UTO, a jövő fluid kiegészítője

UTO = Unidentified T-shirt Object

MOME-s tervezőpáros Jemenben

MOME-s tervezőpáros Jemenben

Welcome to Socotra

Hirdetés