„Formáljuk együtt a fenntartható, élhető jövőt!”

Milyen Európában szeretnél élni a pandémia után? Mit jelent a fenntartható, esztétikus és mindenki számára nyitott város 2021-ben? A New European Bauhaus (NEB) kezdeményezés célja egy élhető, inkluzív, minőségi élményekre és esztétikai alapelvekre alapozott, mindenki számára megfizethető, fenntartható, körkörös gazdaságra épülő európai életforma közös megteremtése. Fókuszában az élhető környezet megteremtése áll. A kezdeményezés a European Green Deal leképezése a társadalom számára, amely hidat képez a művészet, a kultúra, valamint a tudomány, a technológia között, továbbá a különböző generációk összekapcsolását és az össztársadalmi mobilizáció fejlesztését célozza, a kulcsszavai: inkluzivitás, esztétikum, fenntarthatóság. 

De mi is ez a kezdeményezés tulajdonképpen?

Azt mindenki tapasztalja, hogy a járvány számos gazdasági, társadalmi területen okoz válságot vagy nehézségeket, miközben zajlanak egyéb folyamatok is, melyek befolyásolják a városaink változását (klímaváltozás, energiagazdálkodás, lakhatási és élelmiszeripari problémák stb.). A pandémia így rákényszerít minket arra, hogy áttervezzük a meglévő gyakorlatokat és rendszereket, más szemszögből is vizsgáljuk meg a lehetőségeket.

A New European Bauhaus ennek a közös gondolkodásnak ad egy átfogó tartalmi keretet, mely meghatározza a következő évek EU-s programjait és irányelveit. 

A NEB tehát egy olyan mozgalom, ami többféle eszközt is használ, hogy a lehető legtöbb európai lakoshoz, intézményhez és vállalkozáshoz jusson el: 

  • a NEB egy nyitott fórum, ahol bárki ötleteket vagy javaslatokat oszthat meg;
  • a NEB egy óriási átfogó közösségi tervezés, ahol a program további szakaszát az első időszak közös eredményei határozzák meg;
  • a NEB egy iránymutatást adó program, ami keretezi majd a jövőbeni pályázatokat; 
  • a NEB lehetőség arra, hogy átgondoljuk a városaink és környezetünk jövőjét.

Platform, ahol lehet kísérletezni ötletekkel, ahol szorosabbra fűzhető az elméleti és gyakorlati szakemberek közötti kapcsolat és együttműködés.

Kapcsolat a tudomány és a technológia, valamint a művészetek és a kultúra világa között, amely összetett társadalmi problémákat közös tervezéssel kíván orvosolni. 

Fórumot biztosít magánszemélyeknek, szakembereknek, vállalatoknak és intézményeknek, hogy együtt megvitassák, hogyan tehetjük a holnap élettereit megfizethetőbbé és hozzáférhetőbbé.

Magyar partnerek

Magyarországról már több partner is csatlakozott a kezdemézéshez, köztük a KÉK - Kortárs Építészeti Központ, aki a szakmai partnerségen túl a New European Bauhaus nagyköveteiből álló kerekasztalban is részt vesz. A kerekasztal résztvevői  különböző szakterületek képviselői; a KÉK esetében Dávida Eszter építészként, urbanistaként a DANUrB+ nemzetközi programban közösségfejlesztéssel foglalkozik, így ezt a szemléletmódot képviseli a programban.

A New European Bauhaus kezdeményezés három fázisból áll:

Tervezés: 2021. január–június, az intenzív „aratás” ideje, hozzászólások begyűjtése, nyitott végű folyamat; ez a kokreáció új megközelítést képvisel az Európai Bizottság munka módszerében. Nagy számú, interdiszciplináris és kollektív tudás begyűjtése a cél.
Megvalósítás: 2021 szeptembere, a begyűjtött információk kiértékelése, öt kulcsterület meghatározása, pályázati források hozzárendelése, felhívások kiírása.
Terjesztés: tervezetten öt experimentális NEB-projekt megvalósítása, különböző EU-országokban. 

„Minden kreatív elmére szükségünk van – designerekre, művészekre, tudósokra, építészekre és polgárokra –, hogy sikerre vigyük a New European Bauhaus kezdeményezést”

– összegezte a kezdeményezés vízióját videoüzenetében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Hogyan csatlakozhatok? - Vegyél részt a közösségi tervezésben, küldd el az ötletedet vagy a projektedet!

Az első fázisban (2021. január-június) a ‘közösségi tervezés’ első szakaszában zajlik a javaslatok és inspirációk gyűjtése, aminek a keretében három kategóriában várnak javaslatokat, hozzászólásokat lokális és globális léptékben:

●    létező projektek, inspiráló példák, ötletek, javaslatok, problémafelvetések;
●    vitaanyagok, kiáltványok, beszélgetések;
●    cikk, tanulmány, kutatás.

Feltölthetők egyéni elgondolások, illetve workshopok, kerekasztal-beszélgetések stb. eredményeként, közösségileg kialakított elképzelések. Fontos, hogy nem csak kiforrott koncepciók, hanem merész ötletek, felvetések, jövőképek gyűjtésére, égető kihívások megfogalmazására is van lehetőség.

Jelentkezz a New European Bauhaus díjra!

Léptéktől függetlenül pályázhatsz 10 meghirdetett kategóriában megvalósult munkával vagy megoldási javaslattal:
●    New European Bauhaus Awards: példaértékű, megvalósult projekttel lehet pályázhat bárki a meghirdetett témakörökben.
●    New European Bauhaus Rising Stars: 30 év vagy az alatti fiatal tehetségek pályázathatnak koncepció ötlettel!
●    15-30.000 eurós díjazás jár a nyerteseknek
●    Beadási határidő: 2021. május 31. 

A KÉK együttműködésben a Magyar Formatervezési Tanács (BEDA − Európai Designszervezetek Szövetsége, a NEB hivatalos partner szervezetének tagja) és a MOME Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel segíti a magyar példák összegyűjtését, a szervezetek, vállalkozások és polgárok aktivizálását, valamint beszélgetéseket kezdeményez a témában. 

Linkek, tippek, GYIK, help

A New European Bauhaus hivatalos honlapja
A gyakran ismételt kérdések jegyzéke

Partner jelentkezés

CALLS (angolul) / felhívások (magyarul)

New European Bauhaus prizes

New European Bauhaus events

A nagyobb képekért kattints a galériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mies van der Rohe stílusában tervezett tribünt egy olasz építésziroda

Mies van der Rohe stílusában tervezett tribünt egy olasz építésziroda

A focipályához tartozó lelátót egy berlini múzeum ihlette.

After Bauhaus kiállítás nyílt Rómában, MOME-s hallgatók munkáiból

After Bauhaus kiállítás nyílt Rómában, MOME-s hallgatók munkáiból

A Római Magyar Akadémián rendezett kiállítás február 28-ig látogatható. 

A Le Corbuffet szakácskönyv a 20. század legnagyobb művészeit idézi meg

A Le Corbuffet szakácskönyv a 20. század legnagyobb művészeit idézi meg

Nagy-Macaroni László sajtos tésztájától egészen  Mies van der Roe mártásáig.

Hirdetés