Hirdetés

A jövő irodája: színes, otthonos, fenntartható

Az év irodája verseny közönség és fenntarthatósági díját nyerte el a bp új irodája, melyet a DVM group tervezett. Az Octogon magazin 170-es (2021/6-os) lapszámában megjelent cikkünket kibővítve közöljük.

Az utóbbi években sorra épülnek a modern, minden igényt kielégítő irodaházak. Az egyik legújabb az Agora HUB, ahová az energiapiac egyik legjelentősebb szereplője, a bp magyarországi leányvállalata költözött. Az új székház 7 szinten, 22 ezer négyzetméteren, 1000 m2 terasszal biztosít ideális munkakörnyezetet a munkavállalók számára.

 

Az ideális jelző ez esetben egyáltalán nem túlzás, ugyanis a dolgozói igényeket és a vállalati célkitűzéseket egyaránt figyelembe véve alkottak meg egy stílusos, környezettudatos és otthonos teret. A munkahelyi élmény megteremtése, a közel 1800 munkaállomás, 250 tárgyaló és kreatív terület megálmodása során mindvégig az ergonómia és az ember állt a fókuszban. A bp stratégiájában központi szerepet játszik a fenntarthatóság, mely nemcsak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, hanem a belsőépítészeti tervezésben, a beépített termékekben is jelentkezik. Nem is meglepő, hogy az új székház elnyerte Az év irodája verseny közönség és fenntarthatósági díját.

A belsőépítészeti koncepcióhoz és munkahely-stratégiához iránymutatást kapott a DVM group tervezőcsapata, a bp-vel mindvégig szorosan együttműködve, ahol csak lehetett, élve az alkotói szabadsággal, a hazai kreatív ipar művészeinek munkáit felhasználva rajzolták meg a teret. A vállalat modernizációs és fenntarthatósági törekvéseivel, valamint alapértékeivel összhangban az egyént, a munkavállalói elképzeléseket helyezték a középpontba, olyannyira, hogy előzetesen felmérték az igényeiket, belső influencereik pedig végig részt vehettek a folyamatban. Ennek köszönhetően az eredmény egy olyan tér, ahol harmonizál a funkció, az érzés és a design, azaz tetten érhető az otthonosság, a sokszínűség és a közösségi élmény hármasa.

 

A bp dinamizmusát, pezsgő energiáját kelti életre a belsőépítészeti koncepció, mely a térszervezésen túl a teljes belső berendezésre kiterjed. A fő motívumok, anyagok, színek, textúrák egy biofílikus designon alapuló gondolatszálra felfűzve alkotnak rendszert, és az így megteremtett harmóniába simul bele az épített és a természeti környezet. Komplex módon keverednek, a legapróbb kiegészítőkben is visszaköszönnek az eklektikus és az organikus elemek és formák, például az egyes szárnyakban üvegfóliákon stilizált növények sziluettjei szimbolizálják az adott égtáj jellemző növényvilágát. A fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve, a bútorok kiválasztásánál is törekedtek a projekt ökológia lábnyomának csökkentésére. Az osztrák határ közelében készülő Neudoerfler bútorok csomagolásmentesen, takarókat használva érkeznek, melyek visszakerülve a gyárba újra felhasználásra kerülnek.

 

A térbe belépve, a concierge területen jelenik meg a leghangsúlyosabban a bp-brand; nagyon visszafogottan a munkahelyi és közösségi terekben; a playzone-ban pedig egyáltalán nincs jelen a márka. A fogadótér otthonos hangulatot kelt a növényi mintákkal, a zöld és bézs árnyalatokkal. Az egész épületben tudatosan, kontrasztokat és harmóniákat létrehozva alkalmazták a színeket: az elsődleges brandszínek (zöld, sárga) a főbb közönségforgalmi területeken dominálnak, a másodlagos színek (narancs, lila, türkiz) pedig az egyéb terekben, kiegészítőkben, finomabb részletekben. Ezen túl viszont funkciót is kaptak: az irányítótáblák és okoseszközök mellett szintenként és szárnyanként alkalmazott színkódok segítik a tájékozódást a hatalmas, labirintusszerű épületben.

 

A nyitott, természetes fénnyel ellátott irodaterekben nincsenek dedikált munkaállomások, de a környezet személyre szabható, minden asztalnál lehetséges az álló munkavégzés is, melynek kialakítása mind a tervezőknek, mind a bútorgyártó Neudoerfler-nek is fontos szempont volt a tervezés során. A kollaborációs zónák segítik a csapatok együttműködését, egyedi lockerek állnak rendelkezésre a személyes tárgyak tárolásához és hangelnyelő anyagokat építettek be, ahol csak lehetséges. A tárgyalók kialakításakor a funkcionalitás volt a fő szempont, a design rendkívül visszafogott, harmonizál a színzónákkal, a brand minimálisan jelenik meg.

 

Ezzel szemben a teamenként kialakított kollaborációs zónákban minden alárendelődik a kreativitásnak, a terek flexibilis bútorozással, tűzhető és írható felületekkel, akusztikus panelekkel, digitális screenekkel, dinamikus mozgást segítő székekkel támogatják az ötletelést. Minden szinten hipermodern okoskijelzők mutatják a helyiség hőmérsékletét, oxigénszintjét, de akár az egyes kollégák tartózkodási helye is megtekinthető. Természetesen minden emeleten található konyhaterület, melyek a társasági élet központjaiként friss, élénk színvilágokat vonultatnak fel; de ennél talán sokkal izgalmasabb a 8. emeleten kialakított sky lounge és playzone. Itt minden részlet arra hivatott, hogy ösztönözze a munkavállalók szakmai és személyes interakcióit, hogy felszabadult szórakozás közben jobban megismerhessék egymást.

 

A játékos, puha anyagok felhasználásával és a funkcióknak megfeleltetett színekkel kialakított térben minden van, amire egy irodaházban nem számítanánk: bár és kávézó, sportzóna, zenzóna, piknik zóna, relaxációs tér, techsarok, sókabin, telefontöltős kerékpár, léghoki, biliárd, kosárpálya. A tervezés során tényleg mindenre gondoltak, így olyan speciális funkciók is helyett kaptak a házban, mint imaszoba, sporteszközök az irodai terekben, baba-mama szoba, masszázsszoba, zeneszoba hangszerekkel. És természetesen teljesen akadálymentes az épület, hiszen a terek használata mindenki számára egyformán adott kell, hogy legyen.

 

Alapterület: 22 000 m2
Tervezés kezdete: 2019. május
Kivitelezés vége: 2020. szeptember
Belsőépítészet: DVM group
Projektvezetők: Kiss Ida, Tóth Tímea
Munkatársak: Fürnstáhl Anett, Szabó Attila, Szádvári Andrea, Kovács Tamás
Közreműködő belsőépítészek: Horváth Domonkos, Mórucz László, Péter Csenge, Zsidek Gergő
Kivitelezési munkatársak: Meskó Zoltán, Garamvölgyi Csaba, Szabó-Dani Mariann (DVM group)
Belsőépítészeti vizualizáció: Meszes Csanád, Lukács Stefán, Kovács Mátyás, Süttő Réka

 

 

.

 

A Neudoerfler elérhetőségei:
www.neudoerfler.com
www.officelife.com
info@neudoerfler.hu
+361 203 8108




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A jövő irodája: színes, otthonos, fenntartható

A jövő irodája: színes, otthonos, fenntartható

Az év irodája verseny közönség és fenntarthatósági díját nyerte el a bp új irodája, melyet a DVM group tervezett. Az Octogon magazin 170-es (2021/6-os) lapszámában megjelent cikkünket kibővítve közöljük.

Négyszeres EPA-díjas a DVM group

Négyszeres EPA-díjas a DVM group

Magyarországon először fordul elő, hogy egy cég négy kategóriában is díjat érdemlő helyezést ér el a European Property Awards-on.

Az Agora Budapest megkapta a legmagasabb magyarországi BREEAM minősítéseket

Az Agora Budapest megkapta a legmagasabb magyarországi BREEAM minősítéseket

Az Agora Hub – Magyarországon elsőként – elérte az Outstanding minősítést.

Nincs találat!

Hirdetés