Ilyen volt a 3. Hello Wood Építész Mustra.

Hogyan szólítja meg 100 építészhallgató a Tokaji borvidék lakosait? Hogyan reflektálnak az általuk épített fainstallációk a hely épített és természeti környezetére? Milyen új nézőpontokat kínálnak egy esetleges megújulás irányába? A Hello Wood összegyetemi táborában, az Építész Mustrán a hazai építészképzést nyújtó felsőoktatási intézmények és a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói ezekre a kérdésekre keresték a választ. Mivel a mustra immár a résztvevő intézmények oktatási anyagának részévé vált, a tábor annak a hónapokon át tartó előkészítő munkának a betetőzése, amely során a diákok és vezetőik a helyi igényekre reflektálva tervezik meg projektjeiket.

Tekéző a Tilalmasban. Építészet: Szent István Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar. Fotó: Lakos Máté.A Szent István Egyetem Tájépítészeti Karának installációja Vámosújfalun. Fotó: Lakos Máté.

Harmadik alkalommal tért vissza az Építész Mustra a Tokaji borvidékre, a hallgatók jelentős része így már hazalátogatott a régióba. Az intenzív előtörténettel bíró kapcsolatnak köszönhetően a csapatok idén még nagyobb helyismeret és gazdagabb tapasztalatok birtokában állhattak neki a munkának. A mustrát megelőző félévet a felsőoktatási intézmények a projekt előkészítésének szentelték, az installációk így a helyiek igényeit figyelembe véve, a régió életéhez természetesen illeszkedve alakulhattak. A településeket a Hello Wood jelölte ki a résztvevők számára, ám a végleges helyszínről már a csapatok döntöttek a település vezetőivel egyeztetésben, ennek köszönhetően az alkotások a tágabb mellett a mikrokörnyezetre is ugyanolyan személyes módon reflektálnak.

Úgy őrzik meg, és örökítik tovább a régió szellemiségét, hogy közben friss szemmel tekintenek a tájra, és ugyanezt a nézőpontot biztosítják mindenkinek, aki kapcsolatba lép az installációkkal. A hagyományok ekként lépnek át a múltból a jövőbe, és így válik történetté az építés folyamata.

Borterasz Szegilongon. Építészet: BME. Fotó: Lakos MátéKilátó és híd Erdőbényén. Építészet: Debreceni Egyetem. Fotó: Lakos Máté.

Az idei táborban nagy hangsúlyt kapott a tekintet, amely új értelmezést ad a hagyományban megszilárdult látványnak. Ennek szellemében készült az erdőhorváti „Négyszögletű Kerekerdő”, az egykori népszerű fürdőhelyre emlékező tilalmasi tekepálya, a Szegilong határában épített borterasz, vagy a Vámosújfalu központjában kialakított kert. Az Erdőbényén emelt alkotás egyszerre mutatja magát kilátónak, ahonnan a tájat szemügyre vehetjük, és hídnak, amely a túlpartra viszi az embert. Hasonló filozófia ihlette az olaszliszkai fahidat is, de ennek komoly gyakorlati funkciója is van: az eddig csak a járda nélküli autós hidat használó gyalogosok biztonságos átkelését segíti. A falu másik installációja a jövőbe tekint: a gyerekek igényei szerint kialakított játszótér épült Olaszliszkán. Tolcsván egy szabad ég alatti mozival a település világhírű szülöttére, a 20th Century Fox filmstúdiót alapító William Foxra emlékeztek, míg a másik erdőbényei projekt a régió leghíresebb szőlőjének, a furmintnak állít emléket. Az emlék felidézése motiválta a tokaji installációt is, amely Makovecz Imre a településen álló, granica fedésű közösségi házához épült. A leromlott állapotú kunyhóval kapcsolatba lépő alkotás szimbolikus üzenetében könnyen felfedezhetjük az organikus építészet hazai mesterének tokaji táborai és a Hello Wood eseményei közötti szellemi párhuzamokat. A granica-ház ideiglenes megmentése, emlékének megőrzése, és a gondolatiság továbbadása a mustra legfontosabb célkitűzéseit foglalja magában.

Mozizni FOX, Tanulni FOX Tolcsván. Építészet: METU. Fotó: Lakos Máté.Makovecz Imre közösségi háza újragondolva Tokajban. Építészet: Soproni Egyetem AMI. Fotó: Lakos Máté.

Az Építész Mustra egy nagyon erős közösségteremtő helyszín, kétszeresen is az. Létezik mindenekelőtt egy belső közösség, ami példátlan Magyarországon, hiszen talán nincs még egy olyan szakmai esemény, amelyen az összes lehetséges felsőoktatási intézményéből érkező hallgató és tanáraik közösen tölthetnek el egy hetet, hogy az elméleti és gyakorlati problémák megoldása mellett az építés emberi oldalát is megtapasztalják egymás társaságában. És a munkánk kifelé is legalább olyan erővel hat. Az elmúlt három év tapasztalatai alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy a borvidék települései egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a projektjeink iránt. Az idei év ebből a szempontból egészen különlegesnek bizonyult, hiszen a helyi közösségek nem egy esetben komoly előkészítő munkát vállaltak a tereprendezéstől a betonozáson át a szállításig, hogy egy-egy installáció létrejöhessen. Az előremutató együttműködés esetében ráadásul nem csupán egy, hanem hét településről beszélhetünk. Örömteli, hogy nem csak az aktuális munkákhoz, de az elmúlt évek alkotásaihoz is így viszonyul a régió. Az installációk nagy része természetes módon vált a helyiek életének részévé. A programot támogató Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanáccsal az együttműködésünk a kölcsönös tiszteletnek köszönhetően is példaértékű, nem várnak azonnali eredményt a projektjeinktől, hosszú távú tervek mentén gondolják el a borvidék fejlesztését – mondták a Hello Wood vezetői. 

A program a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács támogatásával, a régió megújításáért végzett munkához illeszkedve valósult meg.


A résztvevő egyetemek, csapatvezetők: 

Budapesti Metropolitan Egyetem | Molnár Beáta, Pintér Márton
Budapesti Műszaki Egyetem | Lassú Péter, Pálóczi Tibor, Pintér András Ferenc
Debreceni Egyetem | Zombor Gábor, Boros Miklós, Kállay Ferenc, Keller Ferenc
Magyar Képzőművészeti Egyetem | Gálhidy Péter, Sallai Géza
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem | Bene Tamás, Vass-Eysen Áron
Pécsi Tudományegyetem | Sztranyák Gergely, Zilahi Péter, Borbély Fruzsina
Soproni Egyetem | Hadas László, Herczeg Tamás
Széchenyi István Egyetem | Élő József, Nagy András
Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar | Dévényi Tamás, Hutter Franciska, Oravecz Péter
Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar | Almássy Balázs, Török-Szabolcs Bence
 

Az Építész Mustra szervezői:

Hello Wood stúdió: Pozsár Péter, Huszár András, Ráday Dávid, Tóth Krisztián (a Hello Wood társtulajdonosai)  
Farkas Anita (projekt vezető), Cselovszki Andrea (projekt koordinátor), Fekete Nóra (építészeti koordinátor)
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nem fából vaskarika

Nem fából vaskarika

A Hello Wood saját fejlesztésű szálláshelyei a remeteélet luxusát kínálják.

Magyar designerek a házban!

Magyar designerek a házban!

A MaxCity áruház Hello Wood Kabinkájának külső- és belső tereit újabb hazai formatervezők alkotásai töltik meg júniustól.

Cabin Love a Gödör Klubban

Cabin Love a Gödör Klubban

Beszélgetés a Hello Wood tagjaival a fenntartható építészetről.

Hirdetés