Hirdetés

Reuse projekt Kínában

A bontással sok mindent elpazarolunk: energiát, anyagot és történelmet. Az épületeknek is megvan a maguk életciklusa, legyen szó az épület saját funkcióinak hanyatlásáról, a társadalmi igények változásáról vagy a helyi politika új követelményeiről, amelyek mind-mind lehetőséget jelentenek a régi épületek megfiatalítására. Ez lebegett a Greater Dog Architects építészei előtt, akik egy régi kínai irodát alakították át publikus könyvtárra.

 

 

Liyang városában egy már használaton kívüli épületbe új szociális funkciókat javasolt a kormány. A felújítási folyamat során a Greater Dog Architects alapos kutatást végzett a meglévő épületről, és reagált az új igényekre is. A környezetet, az építési módszereket és az épület eredeti vázszerkezetét tiszteletben tartva az építészek a lehető legnagyobb mértékben követték a fenntarthatóság elveit. A meglévő teret kihasználva egy közös olvasó- és találkozási helyszínt hoztak létre, ami a nap 24 órájában ingyenesen látogatható. 

 

 

Az épület három föld feletti és egy földalatti emelettel rendelkezik. Az épülettől hátrahúzott, félig szabadtéri bejárat és a szándékosan meghosszabbított, körkörös forgalomirányítás elválasztja az épületet a zajos utcától. Az építészek eltávolították a külső falakat, feltárva az eredeti gerendák és oszlopok vázát. Kivágták az eredeti födémeket, és új, hátrahúzott kör alakú szerkezeti gerendákat helyeztek el a főhomlokzaton. 

 

 

Az épületben a forgalom átrendezésével és a csigalépcsők használatával az egyes emeletek fő terei összekapcsolódnak. A kör alakú tetőablak természetes fényt hoz be, és tovább növeli a lépcsőház belső és külső tere közötti kapcsolatot. Az épületfelújítási stratégiában maximalizálták a természetes fényt, többszörös kapcsolatot teremtve az eredetileg zárt „doboz” és a külső környezet között. A szürke facsempe újrafestett és újrahasznosított fából préselt, ami természetes textúrát kölcsönöz az épületnek. A szabadon hagyott gerenda- és oszlopszerkezetet vörösesbarna külső festékkel burkolták be.

 

 

Az egyszerű belső tér a könyvek bemutatását emeli ki, a ferde tető alatt egy csendes olvasóteret létrehozva. A lépcsősarok közben egy csoportos olvasóteret alkot, ahol a mázas kerámiatéglák és a vörösesbarna padlótéglák textúrája az épület homlokzatára rímelnek. Az 1990-es évek elejéről származó épület funkcionálisan is korszerűsítették: átfogó HVAC-rendszer-felújítást végeztek, valamint újratervezték a tűzlépcsőt, a világítási alkalmazás rendszereket és megerősítették a szerkezetet is. 

 


Forrás: Archdaily

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Belső utazásra inspiráló pályaudvart tervezett Kínába a LAB5

Belső utazásra inspiráló pályaudvart tervezett Kínába a LAB5

Az elismerésben részesült koncepcióterv egy szerencsés véletlenből indult ki.

Drónokkal és robotokkal a koronavírus ellen

Drónokkal és robotokkal a koronavírus ellen

Nagyon hasznos munkát végeznek, de egyre több önkéntesre is szükség van.

Könyvtár és hotel lett az elhagyatott kínai vályogházból

Könyvtár és hotel lett az elhagyatott kínai vályogházból

Az építészirodát azzal bízták meg, hogy alakítson ki az épületből egy 20 fő elszállásolására alkalmas hotelt, amely egyben könyvtár is.

Hirdetés