A fa kétszer

Az Oregoni Egyetem két új épülete.

A Michael Green Architecture két okból is természetes faanyagot használt az Oregoni Egyetem kampuszán az Erdészeti fakultás épületeihez: egyrészt a klímatudatosságot, másrészt a kar oktatási programját kívánták szimbolizálni.
 

 

Michael Green Architecture (MGA) tervezői két épülettel bővítették az egyetemi kampuszt. Az egyik a 7700 négyzetméteres Peavy Hall, a másik az 1700 négyzetméteres Advanced Wood Products Laboratory (AWP). A Peavy Hallban számos különböző méretű tanterem, oktatási helyiség és kültéri helyszín szolgálja a rugalmas tanítás különféle formáit. Az együttes centruma a Roseburg Forest Products Atrium. A két szint magas, douglas fenyőből készült oszlopok és köztük az ablaknyílások az erdő fény-árnyék játékát idézik. 

Az MGA egy innovatív, rétegragasztott fapanelből (CLT) készült lengőfal-rendszert is kifejlesztett a tér számára, reagálva a helyszín szeizmikus követelményeire. Az oktatási épületekre vonatkozó szabály szerint integrált érzékelők figyelik a házat, melyek adatokat gyűjtenek a szerkezet mozgásáról és nedvességtartalmáról. 

Az AWP a legfejlettebb faanyagok és technológiák vizsgálatára szolgáló laboratórium. Az itt alkalmazott fapanelek és ragasztott tömörfa tartók szerkezete és teherbírása tette lehetővé, hogy a nagy fesztávot áthidalják. 

A faszerkezetek tömeges alkalmazása csak az elmúlt néhány év eredménye, pedig 2013-ban Michael Green már tartott egy TED-beszédet „Miért építsünk fából készült felhőkarcolókat” címmel.

Ebben egyaránt érvel a fa éghajlatot befolyásoló jó tulajdonságai és a faszerkezeteket illető technológiai fejlesztések szükségessége mellett. Mindkettő alapvető a klímaválság kellős közepén.

Az éghajlatváltozást a széndioxid-kibocsátás csökkentésével és a levegőbe kerülő széndioxid megkötésével tudjuk befolyásolni. A fa az egyetlen építőanyag, amely mindkettőt tudja – egy köbméter fa egy tonna széndioxidot tud megkötni. Az MGA oregoni épületei fontos érvek azok meggyőzésére, akik még nem hisznek ebben a technológiában.

 

 

Stúdió: Michael Green Architecture (MGA)
Projekt helyszíne: Peavy Hall, 3100 SW Jefferson Way, Corvallis, OR 97333, USA
Építés éve: 2020
Hasznos alapterület: 9400 m²


Forrás: a FRAME cikke nyomán
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Meghosszabbították az OTTHONDesign Ősz határidejét

Meghosszabbították az OTTHONDesign Ősz határidejét

Október nyolcadika a Fabunio Design Selection új jelentkezési határideje.

Miért emelkednek rakétaként a faanyag-árak, és hol a folyamat vége?

Miért emelkednek rakétaként a faanyag-árak, és hol a folyamat vége?

Amerika óriási étvágya, a pandémia és néhány állami intézkedés megtette a hatását, és egyelőre semmi nem utal trendfordulóra.

Új hullám a Balaton partján, avagy családi nyaraló fából

Új hullám a Balaton partján, avagy családi nyaraló fából

A fával, mint építési anyaggal idehaza csak lassan barátkozunk, de a folyamat valós, és ez a ház is adhat neki egy löketet. 

Hirdetés