Hirdetés

A zöld kezdeményezés nyitott, bárki  csatlakozhat a környezettudatos akcióhoz.

Öko-tudatos, zöld színházi társulást hozott létre tíz színházi, előadó-művészeti intézmény - írta meg a greenfo.hu. A Miskolci Nemzeti Színház együttműködést kezdeményezett a magyar színházak körében, hogy példaértékű összefogással közösen lehessen tenni a jelen és a jövő nézőiért.

A Jövő Nézőiért programot a Miskolci Nemzeti Színház a 2019/2020-as évadban indította útjára. A cél nem kicsi: 

szemléletformálás, minél több zöld programban való részvétel, környezettudatosságra törekvés az energetikai működésben, a hulladékkezelés és az üzemeltetés területén, újrahasznosítás a művészeti kivitelezés során, együttműködés zöld szervezetekkel, cégekkel, közös zöld színházi programok megvalósítása, közös fellépés egy öko-tudatos színházi szakmai szervezet létrehozásáért.


A zöld színházi társulás nyitott, bárki bekapcsolódhat, a kezdeményezéshez eddig a Rózsavölgyi Szalon, a Szentendrei Teátrum, a Kultkikötő, a Bartók Kamaraszínház (Dunaújváros), a Katona József Színház, az Örkény István Színház, a JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház, a Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (FÜGE Produkció), a Csiky Gergely Színház (Kaposvár) és a Stúdió K Színház csatlakozott.

Papp Endre színművész, A Jövő Nézőiért - Zöld Színház Projekt vezetője elmondta, hogy az együttműködő intézmények, társulatok, egyesületek egyetértenek abban, hogy a színház a szemléletformálás fóruma, élen kell járnia jelentős közösségi ügyek elindításában, támogatásában. Bár lehetetlen 100 százalékban zöldnek lenni, de a már bevált, jó módszerek segíthetnek abban, hogy környezettudatosabban gondolkodjunk.

A csatlakozó intézmények vállalják, hogy törekednek a jelmezek, bútorok, díszletelemek, kellékek újrafelhasználására, a környezettudatos energetikai fejlesztések megvalósulására. Minden intézményben létrejön a Zöld Sarok, valamint Zöld Nagykövetet neveznek ki, aki a projektért felelős minden intézményben.

Bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést az intézmények teljes területén, és egyéb gyűjtőpontokat hoznak létre a közönségfogadó terekben és az üzemi helyiségekben (használt nyomtatópatron-, üveg-, mobiltelefon-, fénycső- és elemgyűjtőedények). Legalább évi két alkalommal hirdetnek meg környezettudatos akciókat, vagy vesznek részt ilyen rendezvényeken. Törekednek az öko-tudatos higiéniai szerek és sminkeszközök használatára, a papírfelhasználás csökkentésére. Részt vesznek a közösségi közlekedés népszerűsítésében, online felületet hoznak létre zöld programjaik és fejlesztéseik számára.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hamarosan vízre száll Csehország első, 3D nyomtatással készült lakóháza

Hamarosan vízre száll Csehország első, 3D nyomtatással készült lakóháza

Az épületet egy nyomtatókarral ellátott robot készíti.

Hirdetés