Magyar a világ egyik legszebb vitamincsaládja – Red Dot díjas a Nutriversum

Red Dot díjat kapott a magyar táplálékkiegészítő márka, a Nutriversum megújult csomagolása. Az 53 féle vitaminból álló termékcsaládnak 35 ország élelmiszeripari jogi követelményeinek figyelembevételével kellett megálmodnia az egymástól megkülönböztethető, mégis egységes csomagolást.


Idén összesen 3471 db pályamű érkezett a Red Dot Awardra. Igen erős mezőnyben kapta az elismerést termékdesign kategóriában a magyar Nutriversum. A verseny rangját jól mutatja, hogy olyan márkák is díjazva lettek az idei évben, mint az Apple, a Ferrari vagy a Bosch. Nutriversum pályaműve ITT tekinthető meg.

Letisztultság, egyszerűsített színhasználat, lekerekített designelemek vagy apró, barátságos üzenetek jellemzik a Nutriversum megújult csomagolását, hiszen a tervezés során a márka legfontosabb értékeit vették figyelembe: minimalizmus, barátságosság és fenntarthatóság

„Design szempontjából a legnagyobb kihívás az volt, hogyan tudunk egy termékcsaládon belül 53 féle terméket megkülönböztetni egymástól úgy, hogy azok mégis egységesek maradjanak. Olyan illusztrációt kellett találnunk, amely elég nagyszámú variációt tesz lehetővé és sokféle termékhez illeszthető.”

- mondta Fetter Ármin, a Nutriversum marketingvezetője.


A tervezés során szem előtt kellett tartani az élelmiszeriparra jellemző rengeteg jogi kötelezettséget, amelyek sok esetben országonként eltérnek. Így a design megalkotásánál törekedni kellett arra, hogy minden szempontból megfeleljen a márka azon országok élelmiszerjelölési elvárásainak, ahol forgalmazzák a termékeiket. Például nem használhattak olyan piktogramokat vagy szavakat a csomagoláson, amelyek tévesen azt a látszatot kelthetik a fogyasztóban, hogy a táplálékkiegészítő helyettesítheti az egészséges életmódot vagy a kiegyensúlyozott táplálkozást. 

„Sokan bele sem gondolnak, hogy mennyire nehéz egy olyan designrendszert megalkotni, amiben meg lehet különböztetni egymástól több száz cikkelemet úgy, hogy közben mégis egységet alkotnak. Fontos szempont volt, hogy olyan csomagolást tervezzünk, amelyet egy család szívesen elől hagy a konyhapultján, mert díszíti a konyhát. A dolog nehézségét jól mutatja, hogy ugyan az idei megújulásunk »csak« egy ráncfelvarrása volt a márkának, mégis közel 1,5 évig dolgozott rajta a csapat.”

– tette hozzá Fetter Ármin, a Nutriversum marketingvezetője.
 


A design mellett a fenntarthatóságot szem előtt tartva a csomagolóanyag kiválasztásánál is egy teljesen új koncepciót hozott a Nutriversum. A mindenki által ismert vitaminos dobozok helyett a vitaminjaik 100%-ban újrahasznosítható, simítózáras tasakokba kerültek. Ezzel a megoldással éves szinten körülbelül 2 tonnával kevesebb műanyaghulladékot termelnek. Ezt a csomagolóanyag súlyának csökkentésével érik el, hiszen egy klasszikus vitaminos doboz súlya átlagosan 25 gramm, az új megoldásuk pedig csupán 5 grammot nyom. Ez a súly- és méretbeli csökkenés közvetlenül hat a szállíthatósági és raktározási tényezőkre is, ami tovább erősíti a fenntarthatósággal kapcsolatos törekvéseiket. 

Emellett októbertől hulladékgyűjtő állomásokkal találkozhatnak a Nutriversum üzleteibe betérő vásárlók. Ezzel a kezdeményezéssel szeretné motiválni a vásárlóit a Nutriversum az elhasznált műanyag- és fémhulladék szelektív gyűjtésére, amelyekért cserébe egyedi kedvezményeket vagy termékeket kapnak a vásárlók. A mostani innováció egy hosszú távú stratégia része, melynek célja, hogy a Nutriversum fenntartható márkává váljon a táplálékkiegészítők piacán.
 

Alkotók: 

A design tervezése inhouse történt, a Nutriversum marketingosztálya által. 

Fetter Ármin - marketing vezető
Bali Zsófia - art director
Pekár Áron - grafikus
Németh Martina - grafikus


Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kórházi fertőzések ellen küzdő magyar fejlesztés kapott Red Dot díjat

Kórházi fertőzések ellen küzdő magyar fejlesztés kapott Red Dot díjat

A HandInScan a 2015-ös Red Dot Award: Design Concept díj után a Brands & Communication Design díját is besöpörte.

Farkas Anna doktori disszertációja Red Dot: Best of the Best díjat nyert

Farkas Anna doktori disszertációja Red Dot: Best of the Best díjat nyert

A munka az univerzumról megszerzett tudásunk alapjait lefektető női tudósok előtt tiszteleg.

A Puskás Aréna Red Dot-díjas kommunikációs designja

A Puskás Aréna Red Dot-díjas kommunikációs designja

A Graphasel Design Stúdió által készített szignalizációs rendszer titkai.

Hirdetés