Ha beválik, újabb jelentős lépést tehetünk a fenntartható jelen felé vezető úton.

Beszáll a klímavédelmi harcba a német Beiersdorf cég legnagyobb globális márkája, a Nivea is: a műanyaghulladék csökkentése érdekében mostantól ha elfogy a tusfürdő, akkor vásárlás helyett a korábbi flakonok újratölthetőek lehetnek. Elsőként a hamburgi és a ettlingeni dm egyes üzleteiben tesztelik a gépeket.

A tusfürdő utántöltő gépet a Beiersdorf kutatási és fejlesztési csoportja alkotta meg, és mielőtt az ötletet továbbfejlesztenék, szeretnék leteszteltetni a fogyasztókkal. Caroline Zia, a cég vezető fejlesztője elmondta, hogy bár az utántöltés egyes iparágakban egyre elterjedtebb, a kozmetikumok és testápolók körében még nem alkalmazzák ezt a technológiát például azért, mert nem minden készítmény alkalmas rá.

Első körben megnézik, hogy a tusfürdők esetében mennyire válik be ez a megoldás, és ha jók a fogyasztói visszajelzések, akkor a gépeket  finomhangolják. Zia szerint a fenntarthatóság egyik fontos eleme lehet az utántöltés, de ehhez szükséges a fogyasztói mentalitás megváltozása is. 


Az utántöltő állomások használata pofonegyszerű: a vásároló behelyezi az üres Nivea palackot a gépbe, amely feltölti tusfürdővel. Minden egyes töltéskor kinyomtatásra kerül egy vonalkód, amely segítségével nyomon lehet követni, hogy hányszor töltötték fel. A cég szerint mindez 3-4 alkalommal lehetséges ugyanabba a flakonba, ha elérték ezt a számot, akkor le kell adni őket újrahasznosítás céljából és venni egy újat. A cég a vásárlók ökotudatos erőfeszítéseit úgy jutalmazza, hogy az új palackba az első újratöltés ingyenes. 

Egyelőre nincs információ arról, hogy a Beiersdorf változtatott-e valamit a flakonok összetételén azért, hogy tartósabbak legyenek, de mivel korlátozott számú alkalommal lehet újratölteni, feltehetően ugyanazokat a palackok használják, amelyeket eddig is. A jövőben azonban változás várható ebben: a kísérleti projektben a cég a felhasználási szokások elemzésével párhuzamosan a flakonok összetevőit is vizsgálja, ha sikeres lesz az utántöltő állomás, akkor más kozmetikai termékek előtt is megnyílhat az út.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Párisi Udvar felér egy időutazással

A Párisi Udvar felér egy időutazással

Korok és stílusok, fantázia és valóság, élő munka és százéves high-tech alkot lélegzetelállító elegyet.

157 - 2020/1

157 - 2020/1

Megjelent az OCTOGON magazin idei első lapszáma, középpontjában a műemléképületekkel. Olvashattok többek között a Párisi Udvarról, a Magyar Nemzeti Múzeumról, a Millennium Házáról, a Tisza Lajos Irodaházról, az újjászületett Rumbach-zsinagógáról, a Puskás Ferenc Stadion műemléki átalakításáról vagy a felújított kaposvári Csiky Gergely Színházról – mindezekkel műemlék és építészeti kánon viszonyát, határpontjait keressük, és remélhetőleg hozzáteszünk a kortárs kultúra és a műemléki rekonstrukciók dialógusához.

Márciusban újra nyit a bécsi Künstlerhaus

Márciusban újra nyit a bécsi Künstlerhaus

Négy évnyi restaurálás és bővítés után adják át ismét.

Hirdetés