Hirdetés

A járvány kezelése nagyítóként mutatta meg a Kínai válságkezelést és a társadalmi kontroll gépezetét.

Coronation címmel közel kétórás dokumentumfilmet készített Aj Vej-vej a koronavírus epicentrumáról, Vuhanról. A film a karantén első napjától az utolsóig követi a város életét, ami persze meglehetősen riasztó a lezárások, és a szigorú ellenőrzések közepette. A dokumentumfilm hat dollár ellenében megnézhető a Vimeón, míg a trailert bárki láthatja.

Coronation from Ai Weiwei Films on Vimeo.

A Covid-19 járvány első betegét 2019. december 1-jén azonosították Vuhanban. Eleinte a kínai tisztviselők tagadták, hogy emberről emberre is terjedhet a vírus, eltitkolták a diagnosztizált betegek számát, és megbüntették a járványról a nyilvánosság előtt beszélő egészségügyi dolgozókat. December 31-én azonban már a helyi hatóságok számoltak be az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a járvány kitöréséről. Idén január 23-án az egész várost vesztegzár alá helyezték. Azóta világszerte tízmilliók fertőződtek meg, a halálos áldozatok száma elhagyta a 800 ezret.

„A Coronation a kínai állami ellenőrzést mutatja be a vuhani karantén első napjától az utolsóig – írja a film szinopszisa. – Bemutatja a víruskezelésre adott brutálisan hatékony, militáns választ: napok alatt felállítottak sürgősségi kórházakat, 40 ezer egészségügyi dolgozót utaztattak be az ország egész területéről, a város lakóit az otthonaikba zárták.

A film elvisz bennünket az ideiglenes kórházakba, bemutatja a diagnosztizálás és a kezelés teljes folyamatát. Betegek és családtagjaik nyilatkoznak a járványról, beszélnek a dühről és zavarról, amit az állami korlátozások érzéketlensége okozott. Még a karanténban zajló magánéletbe is bepillanthatunk, például egy pár megpróbál visszatérni a vuhani otthonába; egy futár nélkülözhetetlen eszközöket szállít a lakásaikba zárt embereknek; egy korábbi pártkáder és a fia a média funkcióján és a pár reakcióján vitatkozik; egy gyászoló küzd a bürokráciával, hogy visszakaphassa az apja hamvait.”

Aj Vej-vej a Document lapnak elmondta, hogy távolról, Berlinből gyűjtött anyagot a filmhez, ami „majdnem olyan nehéz volt, mint amikor az amerikai különles erők Pakisztánba mentek, hogy megöljék Bin Ladent”. Aj Vej-vejék Berlinből instrukciókat adtak, hogy mit filmezzenek a helyiek, próbáltak tőlük titokban információkat kérni, ami rendkívüli erőfeszítést igényelt, ugyanis nemcsak a várost zárták le teljesen, de eltávolították az információk nyilvánosságra hozásán fáradozó két aktivistát is, akikről most „senki sem tudja, hol vannak, még csak meg sem kérdezi senki”.

Felmerült a kérdés, hogy az autoriter rendszer működése hatékony vagy éppen nem az? Aj Vej-vej meglehetősen határozott választ adott erre: „A film egyértelműen elmondja, mennyire hatékony ez az autoriter rezsim. (...)

„Kínáé a leghatékonyabb kormány, amit az emberiség valaha létrehozott: több mint 90 millió párttag cselekszik egyszerre, egyként.” Ám mivel az információ felett is totális kontrollal bírnak a hatóságok, „talán sosem tudjuk meg, mi történt pontosan.”

Figyelemre méltó az is, hogy a művész – aki New Yorkban és Berlinben is élt évekig – szerint Kína globális szuperhatalommá vált, más nemzetek mégis alig értik. Ugyanakkor a világjárvány kezelése világosan megmutatja a kínai válságkezelés és társadalmi ellenőrzés gépezetét, megfigyeléssel, propagandával, a társadalom minden területének ellenőrzését célzó eltökéltséggel.

Aj Vej-vej szándéka szerint a film arra is reflektál, hogy milyen nehézségekkel néznek szembe az egyének és az államok a globalizált világban. A végeredmény egy, a bizalmat, az átláthatóságot és az emberséget nélkülöző társadalom, de túlélhet-e egy civilizáció emberség nélkül, megbíznak-e egymásban a nemzetek átláthatóság és bizalom nélkül?
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tájépítészet öt évszakon át

Tájépítészet öt évszakon át

 Az Öt évszak című film fókusza a gyönyörűen elvont vázlatoktól és szépségről szóló elméletektől egészen Oudolf ötleteinek ökológiai vonatkozásáig terjed.

Totális kontroll – Aj Vej-vej a lezárt Vuhanról készített dokut

Totális kontroll – Aj Vej-vej a lezárt Vuhanról készített dokut

A járvány kezelése nagyítóként mutatta meg a Kínai válságkezelést és a társadalmi kontroll gépezetét.

Ingyen olvashatsz el több száz építészeti szakkönyvet és dokumentumot

Ingyen olvashatsz el több száz építészeti szakkönyvet és dokumentumot

Egy hónapig online szabadon hozzáférhető 12 szakkiadó összes könyve.

Hirdetés