Terek Közti Körök

A Satöbbi Összművészeti Egyesület programsorozata a köztereket szedi ízekre.

Szeptemberben indult útjára a közterekkel foglalkozó programsorozat, melynek keretében a Satöbbi Összművészeti Egyesület kulturális programokkal fűszerezett beszélgetések során ikonikus budapesti köztereink lélektanát igyekszik felderíteni. Az összművészeti program segít abban, hogy személyesebb viszonyt alakítsunk ki a város tereivel. Március 5-én a Teleki tér titkait firtatják, de azért a tánc sem marad el...
 

 

A Satöbbi Összművészeti Egyesület 2021 tavaszán alakult azzal céllal, hogy olyan közösségi és kulturális platformot hozzon létre, amely hidat teremt a különböző művészeti ágak, többek közt a képzőművészet, az előadóművészet, a zeneművészet vagy az irodalom között. Terek Közti Körök címmel rendezett sorozatuk jellegzetes városi közterek történelmét és kulturális jelentőségét felderítve keresi a kapcsolódási pontokat a jelen térhasználati szokásaihoz.

Az eseménysorozat alkalmain kísérletet teszünk a jelen térhasználati szokásainak felülvizsgálata révén mélyebb kapcsolódást kialakítani a városi terekhez; megismerve a tér múltját, működését és városi szövetbe való illeszkedését, remélve, hogy berögzött közlekedési szokásaink és közös tereink használatának  új útjait nyithatjuk meg ezáltal.

 

Performansz, improvizációs etűd, beszélgetés, előadás, tánc - ilyesmik várták a résztvevőket a korábbi alkalmakon. Az első évadban három TKK eseményre került sor, most tavasszal újabb három tér kerül terítékre. Az idei évad első programja a Teleki teret veszi szemügyre. 

A szervezők egy kerekasztal beszélgetéssel készülnek, ahol a Terek Közti Körök hagyományához híven az esemény fő célja a helyszín múltjának, jelenének és jövőjének a feltárása. A tér kontextusának megismerésében segítségünkre lesz Bereményi Géza író, a Teleki téren játszódó Eldorádó című film rendezője. A film részben az ő gyerekkori emlékeit idézi fel, a vele készült interjún keresztül az ő emlékei által ismerhető meg a Teleki téri piac, tágabb kontextusban a XX. század történelme és a kor szereplői. Ezen felül Tihanyi Dominikával és Szohr Gáborral, az Újirány Tájépítész kft tervezőivel a tér 2014-ben, közösségi szervezésben megvalósult rehabilitációjáról beszélgetünk. A beszélgetésben részt vesz még Jakabos Júlia és Őze Sándor, A Város Mindenkié csoport tagjai. Juli, aki a MOME-n végzett építőművész mesél majd mestermunkájáról is, amely a Teleki téri piaccal átellenben lévő saroktelekre készült szociális lakhatás és aktivitás témában.

 


A komolyabb témák után – az összművészeti vonalat követve – a Giliszta zenekar ad koncertet.
 

Helyszín: Patyolat Próbaüzem
Időpont: 2022. március 5. szombat, 18.00 óra

 


 

Satöbbi Összművészeti Egyesület | Facebook | Instagram
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Terek Közti Körök

Terek Közti Körök

A Satöbbi Összművészeti Egyesület programsorozata a köztereket szedi ízekre.

Így restauráltak egy 10. századi viking aranykarperecet

Így restauráltak egy 10. századi viking aranykarperecet

A Magyar Nemzeti Múzeum videója viking zenével, átfogó szakmai kommentárral.

Mégis bontható a Radetzky-laktanya?

Mégis bontható a Radetzky-laktanya?

Az 1840-ben épült egykori raktár, majd laktanya sorsa évek óta bizonytalan.

Hirdetés