Kovács Kristóf Stúdió lámpa mestermunkája a MOME Formatervező művész MA szakán.

Kovács Kristóf a MOME Formatervező művész MA szakán készült mestermunkájában a fény tér- és hangulatképző hatásait vizsgálva alkotta meg stúdió lámpáját. A munkát a diplomázó leírásával közöljük.
 


Szakdolgozatom tárgya a fény tér- és hangulatképző hatása, reflektálva személyes és közösségi problémákra. Kutatásom olyan pszichológiai kérdések köré összpontosul, mint a fény és depresszió kapcsolata.

Milyen mentális és fiziológiai hatásai vannak a fény hiányának? Mi a különbség a természetes és mesterséges fény között? Milyen fények segítik a munkavégzést? Hogyan tudjuk befolyásolni az embereket különböző fényhatásokkal? Milyen különbségek vannak a funkcionális, illetve a hangulatvilágítás között? A fény káros hatásaira is kitérve.

Mindezek mellett egy ajánlatot teszek arra vonatkozóan, hogy milyenek az ideális fénybeállítások az otthonunkban. Mik azok a részletek, amire érdemes odafigyelni, ha a megfelelő hatást szeretnénk elérni. Itt gondolok az otthoni munkavégzés fokozására vagy éppen a pihenésre.
 


Ennek továbbgondolása a mestermunkám, amely egy stúdió lámpa, otthoni használatra. Azért választottam ezt a tárgyat kiindulásként, mert fotózással is foglalkozom, és egy ilyen eszközzel szinte bármilyen fényviszonyt be lehet állítani egy adott térben. Itt főként az otthoni munkavégzés elősegítése volt a cél, ezt később majd továbbfejlesztetem. A mostani koncepcióban több világítótest kap helyet, amelyek segítségével a kedvünk szerint állíthatjuk be lakásunk megvilágítását, különböző hangulatokat vagy téri élményeket előidézve.
 

 

Tervező: Kovács Kristóf
Mestermunka: Stúdió lámpa
Tervezési év: 2020-22
Témavezető és konzulens: Püspök Balázs

 

Kovács Kristóf | Behance | Instagram
MOME | Web | Facebook | Instagram  

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megvannak a Building of the Year díj idei nyertesei

Megvannak a Building of the Year díj idei nyertesei

Az olvasók többek között egy zen töltőállomás, egy eukaliptusz erdő közepén lévő étterem és a BIG sísánc-erőműve mellett tették le a voksukat.

A nemzetközi sajtó is felfigyelt a mindszentkállai Borász házára

A nemzetközi sajtó is felfigyelt a mindszentkállai Borász házára

Visszafogottság, kortárs líraiság és mezőgazdasági hasznosság ritkán látható egyensúlya a SAGRA Építésztől.

A kevesebb több vagy unalmas? - 10 posztmodern épület

A kevesebb több vagy unalmas? - 10 posztmodern épület

A macskára hasonlító óvodától a gótikus katedrálisra emlékeztető irodaépületig.

Hirdetés