Hirdetés

A 360 Design Budapest kiállításon Kovács Kristóf Seat, Pedestal és Divide munkái is megtekinthetők.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) rendezvénysorozata, a Fashion & Design Autumn keretében október 4-én megnyílt 360 Design Budapest kiállításon tíz regionális alkotó mellett huszonnyolc hazai formatervező munkái láthatók, négy különböző kategóriában. Az MDDÜ és az OCTOGON magazin együttműködésében megvalósuló cikksorozatban kategóriánként egy-egy tervezőt mutattunk be az elmúlt napokban. Utolsóként, de nem utolsósorban Kovács Kristóffal beszélgettünk.

Kovács Kristóf jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező mesterszakos hallgatója, egy rövid ideig azonban a németországi Folkwang Művészeti Egyetem ipari formatervező szakán is tanult. Szakmai gyakorlatát a FabLab Budapestnél töltötte, majd 2019-ben a neves Marcel Wanders termék- és belsőépítészeti stúdióban is dolgozott terméktervező gyakornokként, ahol olyan jól ismert nemzetközi cégekkel dolgozhatott együtt, mint a Louis Vuitton, Baccarat vagy a KLM. Az invisiblamp elnevezésű csomópontos projektjét 2019-ben beválogatták a Czech Design Weekre.

Seat

Legutóbbi munkái, a 360 Design Budapest kiállítás „Konstruktőrök” kategóriájában bemutatott Seat, a Pedestal és a Divide egy irodai bútorkollekció része, amit még a FabLab Budapesttel közösen vizualizáltak a nyár folyamán.

„A sok közös beszélgetés során megfogalmaztuk a célunkat; egy digitálisan gyártható kisszériás bútorcsalád tervezését, amihez minden feltétel – beleértve a gépi infrastruktúrát is – adott volt, így el is kezdődött a munka. A koncepció az volt, hogy a bútorkollekciót kiajánljuk nagyvállalatok irodaházaiba, és az ebből befolyó összegből a projektben résztvevő fiatal tervezők munkáját támogatjuk. Ez a kezdeményezés mindkét fél számára előnyös és egyben támogatja a lokális gyártást is, ami a fenntartható design egyik fontos eleme” – jegyezte meg Kristóf.

Pedestal

A fiatal designer elmondása szerint ezek a friss munkák annyiban mások az eddigiekhez képest, hogy több együttműködést, hatékony kooperációt tesznek lehetővé, akár utólagosan is. Ahogy minden tervezési folyamatot, Kristóf ezt is kutatással kezdte, különös tekintettel a különböző bútortervező stúdiók projektjeire, és a piacon található termékek legújabb trendjeire vonatkozóan. Ezek után készültek el az első skiccek, majd a 3D látványtervek. 

„Nagyon örültem, amikor beérkezett az e-mail a 360 Design csapatától, hogy beválogatták a munkáimat. Ezek a kiállítások nagyon fontos szerepet töltenek be abban, hogy fejlődjön a tárgykultúránk, és hogy a designra ne úgy gondoljunk feltétlen, mint egy tőlünk távoli, nagyon drága dologra. A design jelen van a mindennapjainkban még akkor is, amikor éppen az internetet böngésszük vagy a tömegközlekedésen utazunk” – jegyezte meg a tervező.

Divide

A „360 Design” Kristóf számára éppen azt jelenti, hogy a design mindent magába tud foglalni: „Mint amikor egy nagylátószögű objektíven keresztül vizsgáljuk a világot és hirtelen sokkal több mindent látunk egyszerre, mint azelőtt. Ez a kiállítás is egy ilyen gyűjtemény, ahol meg tudnak jelenni egymás mellett nagyon különböző alkotások is.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egyedi belsőépítészeti megoldások az Arteriortól

Egyedi belsőépítészeti megoldások az Arteriortól

Az Arterior Komplex Kft. munkáiban a szakértelem, az igényesség, az okos belsőépítészet, a biztos stílusérzék és az innovatív megoldások kapnak kiemelt szerepet.

Amikor művészeti projekthez használják az internetes adathalmazt

Amikor művészeti projekthez használják az internetes adathalmazt

Refik Anadol az adatokat mesterséges intelligencia segítségével kinyeri és feldolgozza, majd installációt készít belőle.

Konténerekben oltatná be a brit lakosságot egy építésziroda

Konténerekben oltatná be a brit lakosságot egy építésziroda

A modulokat kamionok szállítanák, így nem terhelnék túl az egészségügyi intézményeket, és minden kis faluba hamar eljutnának.

Hirdetés