Bár október 15-tel zárult a hét, számos kiállítás még látogatható! 

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezte az év legrangosabb kreatívipari seregszemléjét, a Magyar Formatervezési Tanács által szervezett Design Hét Budapest rendezvény sorozatát ebben az évben. 
 
A programsorozatot védnöklő és finanszírozó Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásának köszönhetően javarészt ingyenes eseményekről van szó, így a több mint 160 program összesített látogatószáma csak becsülhető. Azonban az előzetes regisztrációhoz kötött események, a jegyeladások, valamint az a tény, hogy számos esemény teltházas részvétellel zajlott, arra engednek következtetni, hogy a korábbi éveknél és az idei várakozásoknál is többen, legalább 70.000-en vettek részt. 
A három vidéki nagyváros, Győr, Pécs és Sopron minden eddigit meghaladóan gazdag kínálatával együtt pedig elmondható, hogy a legszerényebb becslés mellett is több mint 100.000 ember vehetett részt legalább egy kapcsolódó eseményen ebben az időszakban országszerte. 

Október 15-én hivatalosan véget ért a Design Hét Budapest, azonban még kiállítások egész sora megtekinthető a következő napokban és hetekben is. 

A lista, a teljesség igényével: 

START - Elemi design (nyitva: november 5-ig) 
http://designhet.hu/2017/program/elemi-design 
A Design Hét Budapest idei nyitókiállítása, az év szlogenjének megfelelően, elsősorban pályakezdő designereknek illetve a rendszerváltás után indult kis- és középvállalkozásoknak kíván bemutatkozási lehetőséget nyújtani. Olyan projekteket mutat be, melyek többsége gyártás alatt álló, vagy kevés továbbfejlesztéssel könnyen sorozatgyártható termék, emellett felvillant néhány izgalmas, kísérleti koncepciót is, melyek gondolatébresztőül szolgálhatnak a látogatók számára. 

HELYSZÍN: Artus Stúdió 
CÍM: 1117 Budapest, Sztregova u. 7. 
NYITVATARTÁS: K-V 12:00-18:00 

Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj kiállítás (nyitva: november 5-ig) 
http://designhet.hu/2017/program/magyar-formatervezesi-dij-es-design-management-dij 
A Magyar Formatervezési Díj közel 40 éve a szakma legrangosabb elismerését jelenti, a nemzetgazdasági miniszter által évente meghirdetett pályázat kiemelt célja, hogy felhívja a piac szereplőinek figyelmét a kreatíviparban rejlő versenypotenciálra, valamint megismertesse a nemzeti innovációs teljesítmény kiemelkedő produktumait a szélesebb közönséggel. 

A Design Management Díjat a Magyar Formatervezési Tanács azzal a szándékkal alapította, hogy elismerje azon szervezeteket, melyek példaértékűen élnek a design és a designgondolkodás eszköztárával mely a döntéshozatali folyamatok szintjén is működésük szerves részévé vált. Ez az elismerés a jó gyakorlatok felmutatásával motiválhatja a szervezeteket, intézményeket, egyben izgalmas betekintést nyújt az érdeklődőknek a vállalati siker titkaiba. A díjazott vállalat mellett négy elismerő oklevélben részesült szervezet is bemutatkozik a kiállításon. 

HELYSZÍN: Artus Stúdió 
CÍM: 1116 Budapest, Sztregova utca 7. 
NYITVA: naponta 12:00-18:00 (zárva: október 16., 23., 30.) 

Danish Design Award kiállítás (nyitva: november 5-ig) 
http://designhet.hu/2017/program/design-denmark 
A Danish Design Award a legmagasabb elismerés, amit Dániában designer, gyártó, termék vagy szolgáltatás elérhet. A díj, melyet a Design Denmark és a Danish Design Centre közösen ítél oda, minden évben azon megoldásokat emeli reflektorfénybe, melyek az adott időszakban a legtöbbet tették társadalmunkért. A kiállítás a 18 kategóriában odaítélt Danish Design Award idei döntőseit és nyerteseit mutatja be tablókon és részletes leírásokon keresztül, átfogó képet adva a legfrissebb dán designeredményekről. 

HELYSZÍN: Artus Stúdió 
CÍM: 1117 Budapest, Sztregova u. 7. 
NYITVA: K-V 12:00-18:00 

40x40 (nyitva: október 31-ig) 
http://designhet.hu/2017/program/40x40 
A 40x40 kiállítás a vezető nemzetközi tervezők alkotásait mutatja be. A kiállítás az idei A’Design díjasok projektjeibe ad betekintést, 40 ország 40 designerének munkáin keresztül. Az összes idei magyar nyertes munkája kiállításra kerül, így kiemelt szerepet kapnak a hazai alkotók. 

HELYSZÍN: Budapest Projekt Galéria 
CÍM: 1053 Kossuth Lajos utca 16. 
NYITVA: K-V 14:00-20:00 

Boldog dánok (nyitva: október 31-ig) 
http://designhet.hu/2017/program/boldog-danok 
Dánia a nemzetközi felmérések szerint élen jár a szabadság, a jólét, a szociális biztonság, a bizalom, a munkakörülmények, a demokrácia, a munka-magánélet egyensúlya, a civil társadalom, a várostervezés és a fenntarthatóság terén. De vajon miért boldogabbak egyes társadalmak a többinél? A koppenhágai Boldogságkutató Intézet Boldog dánok című kiállítása megadja a választ a kérdésre. 
A megnyitón előadást tart: Michael Birkjær, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet elemzője. 

HELYSZÍN: Premier Kultcafé 
CÍM: 1085 Budapest, Üllői út 2-4. / Baross u. 1. 
NYITVATARTÁS: H-Szo 7:30-22:00, V 9:00-16:00 

Divat és illusztráció (nyitva: november 3-ig) 
http://designhet.hu/2017/program/divat-es-illusztracio 
Mi a divatillusztráció, divatrajz, divatgrafika? Egyáltalán miért készítenek a divattervezők divatillusztrációt? És hogyhogy készülhet kiállítás belőlük? A divat nem létezik divatrajz, divatillusztráció nélkül. Dürer metszetei, Ingres beállításai, Degas pasztelei, a japán tradicionális festmények kompozíciói, a minimalizmus, a szecesszió és az art deco esztétikuma, a hatvanas-hetvenes évek pszichedelikus stílusa, a naiv művészet csupán néhány példa a divatillusztráció technikáinak és hagyományainak bőségére. Ezeket a stílusokat és technikákat tanítják a Mod’art francia divatiskolában is két éven keresztül a hallgatóinknak, buzdítják őket az önkifejezésre, a kísérletezésre, saját kézjegyük, stílusuk, művészi világuk megtalálására. A sok kísérletezésből művészi divatrajzok, divatgrafikák születnek, amelyek önmagukban is megállják a helyüket, képzőművészeti alkotássá válnak. A kiállítás a legjobb munkákból mutat be egy válogatást. 

HELYSZÍN: Zuglói Ifjúsági Centrum 
CÍM: 1145 Uzsoki u. 57. tetőtér 
NYITVA: H-P 9:00-19:00, Szo (programokhoz igazodva) 

Golyóstoll / Biro (nyitva: október 31-ig) 
http://designhet.hu/2017/program/golyostoll-biro 
A Birome / Biro, GO-PEN és UO tollak tervezői technikai és formai újításaikkal a kézírás megkönnyítését tűzték ki célul – a kézírásét, amelynek eltűnése aktuális téma napjainkban. 
A kiállítás első része bemutatja a golyóstoll gyártás kezdeti korszakát, majd az UO tollak újításain keresztül a jelenre fókuszál. A kiállítás a bolt terében is folytatódik. A Fiók papírbolt polcain igazán sok golyóstoll fellelhető, az egyszerűtől az igazán különlegesig. Érdekes tény az is, hogy a legnépszerűbb Signetta tollat ugyanabban a gyárban készítik, ahol a GO-PEN első darabjai is készültek. 

HELYSZÍN: FIÓK papírbolt 
CÍM: 1111 Budafoki út 5-7. 
NYITVA: H-K-Sze-P 8:00-16:00, Cs 8:00-13:00 

Határtalan design (nyitva: november 9-ig) 
http://designhet.hu/2017/program/hatartalan-design 
A 12.madeinhungary+5.MeeD, Határtalan Design kiállításhoz kapcsolódó sorozat keretében Dániából Signe Hytte és Kristina Kjær formatervezők valamint Koós Daniella, az idei Határtalan Design díjazott formatervező, Kókai Zsófia (MOME) frissen végzett építőművész és Zámori Zsófia (METU) textiltervező munkáit ismerhetik meg az érdeklődők. 

HELYSZÍN: Eventuell Galéria 
CÍM: 1056 Nyáry Pál u. 7. 
NYITVA: H-P 11:00-18:00, Szo 10:30-14:00 

Játékos interakciók (nyitva: november 11-ig) 
http://designhet.hu/2017/program/jatekos-interakciok 
Az Észt Intézet által szervezett tárlat a minőségi és interaktív design fontosságára hívja fel a figyelmet a gyerekek képességeinek fejlesztésében. A kiállított tárgyak alkotói pályájuk elején járó fiatal észt formatervezők. A válogatás a tanulás, játék, ill. öltözködés témaköréből merít, és social design projekteket is bemutat. 

HELYSZÍN: Deák17 Galéria 
CÍM: 1052 Budapest, Deák Ferenc u. 17. 
NYITVA: K-P 10:00-18:00, Szo 9:00-15:00 

Kulikalapban a pesti nő (nyitva: 2018. április 18-ig) 
http://designhet.hu/2017/program/kulikalapban-a-pesti-no 
Honnan került a jachtpizsama a pesti nő ruhatárába? Mi volt Dessewffy Flóra, a Shanghaiban is fellépő revütáncos kedvenc összeállítása? Miként ihlette meg a Van Cleef & Arpels-t a kínai kulikalap? 

HELYSZÍN: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum 
CÍM: 1062 Andrássy út 103. 
NYITVA: K-V 10:00-18:00 (belépés 17:15-ig) 

Lámpa! (nyitva: november 5-ig) 
http://designhet.hu/2017/program/lampa-egy-design-ikon-a-kortast-muveszet-fenyeben 
A múzeum fókuszában egy 1924-ben, a Bauhausban tervezett lámpa, Wilhelm Wagenfeld korai főműve áll, melyet neves külföldi és magyar kortárs művészek átértelmezésében mutatatnak be. A helyi kontextust a Kiscell egykori tulajdonosa, Schmidt Miksa bútorgyáros lámpa terveket ábrázoló rajzsorozata adja. 

HELYSZÍN: Kiscelli Múzeum 
CÍM: 1037 Budapest , Kiscelli út 108. 
NYITVA: K-V 10:00-18:00 

Sokszöglet (nyitva: október 22-ig) 
http://designhet.hu/2017/program/polyangle 
Forrai világa megannyi szeglet. Fiktív és valós terek, regényhelyszínek, álomszerű és nagyon is megélt útiélmények fonódnak össze munkáiban. Madártávlatból és moderntávlatból az utazásélmények már az ember és a város kapcsolatáról szólnak. Az eszközök: vonat és vonalzó. Az utazás a mindenkori A-ból a mindenkori B-be: a megismerés absztrakt kalandja. 

HELYSZÍN: Négyszoba Galéria (ERöMŰVHÁZ) 
CÍM: 1077 Budapest, Wesselényi u. 17. 
NYITVA: mindennap 14:00-18:00  
 
Székátírás (nyitva: október 22-ig) 
http://designhet.hu/2017/program/szektariras 
100 szék 30 év távlatában: a kiállítás során a MOME építészhallgatói által, a nagy múltra visszatekintő székátírás kurzus keretében készített kísérleti székek lesznek megtekinthetőek. A kiállítási anyag egy olyan kordokumentum, mely egy tradíció előtt tiszteleg, kiterjeszti a bútorok értelmezési lehetőségeit, hangsúlyt fektet a progresszív újrahasznosítás lehetőségeire, meghökkentő eredményeivel pedig formailag, gondolatiságában és oktatási jelentőségében is releváns élményt nyújt a látogatóknak. 

HELYSZÍN: Magyar Nemzeti Múzeum 
CÍM: 1088 Múzeum krt. 14-16. (bejárat a Bródy utcai bejárat felől) 
NYITVA: mindennap 10:00-18:00 

Termosz (nyitva: október 29-ig) 
http://designhet.hu/2017/program/termosz 
A Múzeum ismét egy praktikus tárgyra fókuszál legújabb kiállításán – egy olyan termékre, ami valamennyiünket elkísér a csecsemőkortól öregségünk szinte utolsó napjáig, hogy fogyaszthatóvá tegye életünket. Design, nosztalgia, gasztronómia – a termoszon keresztül. 

HELYSZÍN: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 
CÍM: 1036 Korona tér 1. 
NYITVA: K-V 10:00-18:00 

Vlado Markovic (nyitva: október 30-ig) 
http://designhet.hu/2017/program/vlado-markovic-re-start-termeszetesen 
A Dunamente video-miniatür formában. A Dunamente mint cinemagráf. Cinemagráf, mint természet. Mint önálló energiájú objektumok, a kiállításon látható cinemagráfok magával a nappal állnak kapcsolatban, mely ellátja őket energiával, ahogyan ezt a természettel teszi, így adva életet nekik. 

HELYSZÍN: Szerb Kulturális Központ 
CÍM: 1065 Budapest, Nagymező u. 49. 
NYITVA: H-P 14:00-18:00 

Wyhoys (nyitva: október 28-ig) 
http://designhet.hu/2017/program/wyhoys-wear-your-heart-on-your-sleeve 
A WYHOYS innovatív fairtrade öltözködési márka küldetése, hogy kollekcióról-kollekcióra olyan globális környezeti-szociális problémákra hívja fel a figyelmet, melyek megoldatlanul hagyása a világ természetes folyamatainak felborulásához vezet. A kiállítás a márka születését mutatja be, a termékeken keresztül. 

HELYSZÍN: Laoni Showroom 
CÍM: 1072 Budapest, Klauzál tér 1. 
NYITVA: H-Szo 10:00-20:00

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hinta és bölcső ötvözéséből született a díjnyertes babahinta

Hinta és bölcső ötvözéséből született a díjnyertes babahinta

A minimál stílusú forma egy hároméves tervezési és fejlesztési periódus eredménye.

Visszarendeződés nem lesz – megnyílt a Budapest Design Week

Visszarendeződés nem lesz – megnyílt a Budapest Design Week

Az „új normálist” igyekszik megfejteni az idei Design Hét Budapest.

Design Hét a körforgásos gazdaságra átállás jegyében

Design Hét a körforgásos gazdaságra átállás jegyében

Magyarország még a körforgásos gazdaságra való átállás elején jár, az idei Design Hét edukál, párbeszédet kezdeményez, és maga is innovál ezen a téren.

Hirdetés