Egy ravatalozó terve és egy művészkönyv a halálról 

A mai Mindenszentek és a holnapi Halottak Napja elsősorban elhunyt szeretteinkről szól, aminek kapcsán a gyász, az emlékezés és elmúlás témája kerül előtérbe. Ebből az alkalomból előveszünk két hallgatói munkát, amit idén a FRISS DIPLOMA cikksorozat kapcsán osztottunk meg. A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) hallgatói, Gerő Patrícia és Jávorszky Dóra két különböző aspektusból reflektáltak diplomamunkájukba az élet egyetlen biztos és elkerülhetetlen eseményére, a halálra. Gerő Patrícia | Búcsú útja ravatalozó

Patrícia a Balaton-felvidéken található barnagi kálvária környezetébe tervezett ravatalozót.

„Az helyszínen található stációk útvonalát folytatva alkottam kapcsolatot az építményekkel. Míg az eredeti stációk a keresztutat mesélik el, addig az általam alkotott megállók a meglévő temetőtől a kápolnán keresztül a ravatolozóig az emlékezéssel, búcsúval és halállal foglalkoznak. A megállóknak három összetevőjük van: a verses falakon olyan költeményeket olvashatunk, amelyek különböző szemszögekből írják le a halált; a padokon meg lehet pihenni, emlékezni, vagy tisztázni a gondolatainkat, a fák pedig árnyékot adnak. Ez a hármasság a valaha itt állított három keresztre utal, de megjelenése nem erőlteti rá a vallásosság gondolatát.”

„A ravatalozó formaalkotása egyszerű: kelet-nyugat irányba tájolt vöröshomokkő falak a napot ölelik magukhoz. A nap útja szimbólum az ember életútjára. A két fal között egy egyszerű fadoboz áll. Az épület nyitott, kapcsolatot teremt a tájjal. Nincsenek se ajtók, se ablakok, a két szerkezet között létrejövő réseken lehet közlekedni. A doboz urnatartó felöli oldala a lécezésnek köszönhetően belülről zártnak, kívülről nyitottabbnak hat. Így a közeli hozzátartozóknak belül személyesebb teret ad, de azokat se zárja ki, akik kicsit távolságot akarnak tartani.”


Gerő Patrícia a METU Építőművész mesterszak belsőépítész tervező specializációján szerzett diplomát, konzulense Demeter Nóra volt.
 Jávorszky Dóra | Helló halál könyv

„A »helló halál« című művészkönyvem egy olyan kiadvány, amely életünk egyik legmeghatározóbb kérdéskörével, a halállal foglalkozik. Arra törekedtem, hogy 45 idézeten keresztül a lehető legtöbb aspektusból világítsam meg ezt a szerteágazó és megválaszolhatatlan jelenséget, gondolkodásra és saját válaszai megkeresésére ösztönözve az olvasót.” 

„A Magyar értelmező kéziszótártól, Bibliai idézeten, lapp népmesén és Beton Hofi dalszövegen át járom körbe a témát, és vetek fel gondolatokat test-lélek kapcsolatáról, fiatalkori halálról vagy az eutanáziáról. Mind a szöveget, mind a képi világot illetően, egy tiszta, objektív, tárgyilagos hangulatot hoztam létre, ami mindamellett, hogy valamelyest az én igazságomat és hozzáállásomat is magában hordozza, nem kizárólag nekem és rólam szól, hanem bárkinek, aki érdeklődve fellapozza a könyvet, elkezdi befogadni a látottakat, és nyitott arra, hogy ezzel az alapvetően tabu témával mélyebben is foglalkozzon.”

Jávorszky Dóra a METU Tervezőgrafika szakán szerzett MA diplomát, témavezetője Gál Krisztián volt.

 

Forrás: METU

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tabutéma helyett, designtéma

Tabutéma helyett, designtéma

Egy ravatalozó terve és egy művészkönyv a halálról 

Mégsem zárják be Frank Lloyd Wright híres iskoláját

Mégsem zárják be Frank Lloyd Wright híres iskoláját

2021-ig biztosan maradhat, és keresik a megoldást a hosszú távú finanszírozásra is. 

Tökéletes relaxáció a MOME campusával

Tökéletes relaxáció a MOME campusával

Ha nem hiszed, hogy lehetséges, nézd meg ezt a videót!

Hirdetés