Hirdetés

Az eseménnyel a természet fontosságáról emlékeztek meg.

Nem mindennapi koncerttel ünnepelte meg a barcelonai Gran Teatre del Liceu a karanténból való kiszabadulást: az újranyitás első előadását 2292 cserepes növénynek adták, így tisztelegve a természet előtt.

A "Concert for the biocene" ötlete Eugenio Ampudia konceptuális művésztől származik, aki Puccini Crisantemi alkotásával szeretett volna hangot adni abbeli örömének, hogy a korlátozások alatt rátalált a természetre. Hallgatta a madarak csicsergését, figyelte a növények növekedését, és úgy gondolta, hogy az ember és a természet közötti jó és szükséges kapcsolat megörökítésére az operaházi performansz a legalkalmasabb. Az operaház igazgatója, Victor Garcia De Gomar örömmel fogadta az ötletet, 

szerinte az előadás egy igazán finom metafora volt, egy vizuális költemény, amely a szépsége mellett meg is mosolyogtatja az embert. 

A világ lakosságának nagy része a karantén ideje alatt bezárkózott otthonába, a bezártság és a mentális problémák ellensúlyozására a szabadba való kilépés és a friss levegőn töltött idő fontossága most értékelődött fel igazán. A művész azt reméli, hogy a természettel való újraértékelt kapcsolat a járványmentes időszakban is fennmarad, és végérvényesen rájövünk arra, hogy mekkora szükségünk van zöld környezetre.

A koncert után a helyi faiskolából kiválasztott növényeket 2292 egészségügyi dolgozónak adományozták, a legtöbbet a barcelonai kórház kapta, amelynek komoly szerep jutott a járvány elleni küzdelemben.

Forrás: Gran Teatre del Liceu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Ybl úgy élt, mint én – nem dokumentálta magát”

„Ybl úgy élt, mint én – nem dokumentálta magát”

Interjú Zoboki Gáborral az Operaház felújításáról.

Online már koncertekre hív a Magyar Zene Háza

Online már koncertekre hív a Magyar Zene Háza

Harcsa Veronika, Sena, Németh Juci és a Jazzbois is hallható az exkluzív zenei sorozatban.

Ezekkel a fejlesztésekkel gazdagodik idén Budapest

Ezekkel a fejlesztésekkel gazdagodik idén Budapest

Budapesti fejlesztések szempontjából idén sem fogunk unatkozni.

Hirdetés