Hirdetés

A Salt Design keze nyomán dupla home office-ra hangolva született újjá a 80-as évekbeli típusház egyik lakása.

Hirdetés

Jó eséllyel mindannyian találkoztunk már a panelkorszak utáni, zömmel 80-as évekbeli téglaépítésű típusházakkal, melyek lakásai persze sokfélék lehetnek, ám karbantartás híján biztosan nem korszerűek. Ilyen volt az a 34 négyzetméteres sasadi lakás is, amelyet a Salt Design vett kezelésbe, az elkészülte után pedig a Basil (Bazsalikom) nevet kapta. 

Aki ismer hasonló, karbantartás nélküli lakást a korszakból pontosan tudja, hogy itt egyetlen járható út van: egy nagyon alapos átalakítás/felújítás. A régi beépített szekrények már lelakottak, a közművek korszerűtlenek, a falak, nyílászárók sem esztétikusak már, az utóbbiak nem nőnek fel a kor követelményeihez. „Mintha megállt volna az idő ebben a lakásban” – utalt Blandl Inez designer arra, hogy még az apróbb javítások is elmaradtak a hosszú évek-évtizedek alatt. Ezért is döntöttek az egyszeri, alapos átalakítás mellett.

De milyen legyen az új otthon? A megbízók – a fentiek ismeretében érthetően – egy hófehér, visszafogott lakást szerettek volna, amin picit finomítottak a Salt designerei, ezen kívül sarokpont volt a sarokkád is, ami egy ilyen kis területen szokatlan, de a tervezők találtak rá megoldást.

Az egyik kulcskérdés viszont a fűtés átalakítása volt: a régi konvektorok nemcsak csúfak és pazarlók, esetünkben még az elhelyezésük sem volt szerencsés. Helyettük norvég elektromos fűtőtestek érkeztek, a fürdőszobában pedig padlófűtés lett.

„Olyan esetlen helyen voltak a konvektorok, hogy ha úgy hagyjuk őket, az determinálja, hogy mitcsinálhatunk a térrel, ugyanis a konyhában és a fürdőben is nagy, bútorozható tereket veszítettünk volna el – mesélte Inez. – Nagyon szeretjük mentesíteni a gáztól a lakásokat, elektromos vagy hibrid rendszerre cserélni.”

A fehér színekhez könnyen találtak kiegészítőket, köszönhetően a rendkívül rugalmas megrendelőknek, viszont a kis alapterülettel meggyűlt a baj: nehezen lehetett minden folyamatot (köztük néhányat párhuzamosan) levezényelni, de így is –  és a téli száradási idők ellenére is –, három hónap alatt átalakították a lakást. 

Műszaki nehézség kevés adódott – a beépített mosógép elhelyezésével kellett kicsit sakkozni –, viszont a kis térből kihozták a legtöbbet: a szobában nincs térelválasztó, a dupla home office számára teljes mélységű asztalok helyett a laptopok számára elegendő, keskenyebbeket helyeztek el; a fürdőszobából egy picit elcsípve külön nyíló vécét alakítottak ki.

A country stílus jegyében a fehér lambériát végigvitték az egész lakáson, ami egy kicsit „összekapja, egységesíti” a designt. A konyhában a metrócsempéhez hasonló, hálóra ragasztott mozaikok kerültek a falra. És oda került a bazsalikom is: oregánót szerettek volna, de a fotózás reggelén csak bazsalikom volt, így ezt kérdést megoldotta az élet.

Ám a lakást, az átalakítás erősségét elnézve valamilyen erősebb fűszer talán jobban jellemezte volna a munkát, de ha együtt nézzük a végeredményt, nagyon is egységes képet látunk. Basil, az otthon, Bazsalikom, a kutya és a konyhai bazsalikom tökéletesen passzolnak egymáshoz, és ebben a megbízók is örömüket lelik.   


Fűszerek és kutyák – a Salt Design küldetése

A nagyobb képekért kattints a galériára!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Töltsd le a Deco 2018/2-es számát ingyen!
  • 2020-05-19 11:00
  • Deco

Töltsd le a Deco 2018/2-es számát ingyen!

Decót mindig öröm olvasni, ebben a számban is találtunk kincseket.

Skandináv elegancia tetőterasszal
  • 2020-05-19 09:00
  • Deco

Skandináv elegancia tetőterasszal

Ékszerdoboz az Andrássy út vonzáskörzetében lévő szecessziós épületben.

Modernizált ház, tekintélyes múlttal
  • 2020-05-18 09:00
  • Deco

Modernizált ház, tekintélyes múlttal

Árvai András és Répás Éva villaépülete a Deco 2018/2-es lapszámából.

Hirdetés