A Salt Design keze nyomán dupla home office-ra hangolva született újjá a 80-as évekbeli típusház egyik lakása.

Jó eséllyel mindannyian találkoztunk már a panelkorszak utáni, zömmel 80-as évekbeli téglaépítésű típusházakkal, melyek lakásai persze sokfélék lehetnek, ám karbantartás híján biztosan nem korszerűek. Ilyen volt az a 34 négyzetméteres sasadi lakás is, amelyet a Salt Design vett kezelésbe, az elkészülte után pedig a Basil (Bazsalikom) nevet kapta. 

Aki ismer hasonló, karbantartás nélküli lakást a korszakból pontosan tudja, hogy itt egyetlen járható út van: egy nagyon alapos átalakítás/felújítás. A régi beépített szekrények már lelakottak, a közművek korszerűtlenek, a falak, nyílászárók sem esztétikusak már, az utóbbiak nem nőnek fel a kor követelményeihez. „Mintha megállt volna az idő ebben a lakásban” – utalt Blandl Inez designer arra, hogy még az apróbb javítások is elmaradtak a hosszú évek-évtizedek alatt. Ezért is döntöttek az egyszeri, alapos átalakítás mellett.

De milyen legyen az új otthon? A megbízók – a fentiek ismeretében érthetően – egy hófehér, visszafogott lakást szerettek volna, amin picit finomítottak a Salt designerei, ezen kívül sarokpont volt a sarokkád is, ami egy ilyen kis területen szokatlan, de a tervezők találtak rá megoldást.

Az egyik kulcskérdés viszont a fűtés átalakítása volt: a régi konvektorok nemcsak csúfak és pazarlók, esetünkben még az elhelyezésük sem volt szerencsés. Helyettük norvég elektromos fűtőtestek érkeztek, a fürdőszobában pedig padlófűtés lett.

„Olyan esetlen helyen voltak a konvektorok, hogy ha úgy hagyjuk őket, az determinálja, hogy mitcsinálhatunk a térrel, ugyanis a konyhában és a fürdőben is nagy, bútorozható tereket veszítettünk volna el – mesélte Inez. – Nagyon szeretjük mentesíteni a gáztól a lakásokat, elektromos vagy hibrid rendszerre cserélni.”

A fehér színekhez könnyen találtak kiegészítőket, köszönhetően a rendkívül rugalmas megrendelőknek, viszont a kis alapterülettel meggyűlt a baj: nehezen lehetett minden folyamatot (köztük néhányat párhuzamosan) levezényelni, de így is –  és a téli száradási idők ellenére is –, három hónap alatt átalakították a lakást. 

Műszaki nehézség kevés adódott – a beépített mosógép elhelyezésével kellett kicsit sakkozni –, viszont a kis térből kihozták a legtöbbet: a szobában nincs térelválasztó, a dupla home office számára teljes mélységű asztalok helyett a laptopok számára elegendő, keskenyebbeket helyeztek el; a fürdőszobából egy picit elcsípve külön nyíló vécét alakítottak ki.

A country stílus jegyében a fehér lambériát végigvitték az egész lakáson, ami egy kicsit „összekapja, egységesíti” a designt. A konyhában a metrócsempéhez hasonló, hálóra ragasztott mozaikok kerültek a falra. És oda került a bazsalikom is: oregánót szerettek volna, de a fotózás reggelén csak bazsalikom volt, így ezt kérdést megoldotta az élet.

Ám a lakást, az átalakítás erősségét elnézve valamilyen erősebb fűszer talán jobban jellemezte volna a munkát, de ha együtt nézzük a végeredményt, nagyon is egységes képet látunk. Basil, az otthon, Bazsalikom, a kutya és a konyhai bazsalikom tökéletesen passzolnak egymáshoz, és ebben a megbízók is örömüket lelik.   


Fűszerek és kutyák – a Salt Design küldetése

A nagyobb képekért kattints a galériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Otthon szuvenírnek, designtárgyaknak és egyedi bútoroknak
  • 2021-10-31 09:00
  • Deco

Otthon szuvenírnek, designtárgyaknak és egyedi bútoroknak

Panorámás budai lakás szelíd minimállal.

Három kollekció az otthon töltött téli napokra

Három kollekció az otthon töltött téli napokra

Szobrászatból kölcsönzött formákkal, izgalmas textúrákkal és természetes anyagokkal segíti a JYSK a lassulást. 

Apartman külföldön, kedvező hitelek, technológia

Apartman külföldön, kedvező hitelek, technológia

Szétnéztünk a most megnyílt Lakás Kiállítás 2021-en.

Hirdetés