Az installációval a természet tiszteletére hívják fel a figyelmet.

Florentijn Hofman holland művész egy 16 méter hosszú rókát helyezett el Rotterdam Bospolder és Tussendijken negyedeinek határán, egy forgalmas közlekedési csomópontnál, olyan területen, ahol éjszaka gyakori vendégek a lompos farkú ragadózok. A hatalmas alkotással a művész a város és a természet közötti konfliktusra hívja fel a figyelmet. 

Hofman installációjának keretét a természet adja. A fent említett negyedek nevével játszadozva (bos - erdő, polder - mocsár, tussendijken - gát) emlékezik meg a régmúltról,

amikor a területet a természet birtokolta, és amiből ma már nem maradt semmi, csak az éjszaka a város utcáin járkáló rókák. Hofman szerint az állatok tiszteletet érdemelnek,

így alkotásával arra kéri a lakókat, hogy legyenek barátságosak és kedvesek a hívatlan vendégekkel, amelyek a kiebrudalt természet utolsó mementói. Emlékeztet arra is, hogy Rotterdam lakosainak jó része a jobb élet reményében érkezett a városba akár egy faluból, maguk mögött hagyták korábbi otthonaikat, akárcsak a rókák, ezért a városnak a természetet sem kellene kirekeszteni az új perspektívák kereséséből. A rókáknak is joguk van "bevásárolni menni", ha úgy tartja kedvük.

 A „Bospolder Fox” a gyermekekre is koncentrál, úgy tervezték meg, hogy a kicsik nyugodtan szaladgálhassanak az állat mancsai között.

A róka élénk színű, vörös prémje és a rózsaszín zacskó erős kontrasztot teremt a környék szürkeségével, legyen szó házakról, a környéket leuraló betonról, a szűk utcákról és a maximum autóktól színes kereszteződésről. 

Florentijn Hofman installációban gyakran szerepeltet állatokat, 2014-ben Tajvanon egy kiselejtezett katonai bunkerre fektetett rá egy nagy fehér nyulat, amely az ég felé bámul. A művész ezzel a kelet-ázsiai mondákban megjelenő, holdon élő nyulat idézi meg, amely a halhatatlanság varázsszerét készíti. 

Forrás: Florentijn Hofman
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Idén is lesz alkotótábor Kővágóörsön

Idén is lesz alkotótábor Kővágóörsön

Az idei építészeti tábort június 21. és június 30. között rendezik meg, a tíz napos alkotófolyamat a tervezéstől az alkotások megépítéséig tart majd.

Ez az installáció megmutatja, hogyan áraszt majd el minket a víz

Ez az installáció megmutatja, hogyan áraszt majd el minket a víz

Finn művészeknek elegük lett és meghúzták a Vonalat.

Megnyílt az IPARTERV 50+ kiállítás

Megnyílt az IPARTERV 50+ kiállítás

Az IPARTERV 50+ című csoportos tárlat az 1968-as és 1969-es Iparterven kiállító művészek legújabb munkáiból, illetve a már lezárt életművek legutóbbi szakaszából ad válogatást. 

Hirdetés