BALATORIUM 2023

Megjelent a BALATORIUM művészeti rezidencia program 2023-as felhívása.

A program célja, hogy a tudomány és a művészet együttműködéséből olyan alkotások szülessenek, amelyek a Balaton ökológiai kihívásaira hívják fel a figyelmet. A pályázók október 30-ig adhatják le jelentkezésüket, a leendő nyertesek pedig 2023 áprilisában a balatoni régióban aktív kutatókkal, szakértőkkel és ökológusokkal együttműködésben kezdhetik meg az alkotói munkát.

 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósuló BALATORIUM kulturális eseménysorozat és tudománykommunikációs projekt a Balatonhoz és térségéhez kötődő legfontosabb ökológiai kihívásokat, folyamatokat és az ezek megértését elősegítő kulcsfogalmakat mutatja be.

A BALATORIUM Artists in Residence második programja 2023 tavaszán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködésben valósul meg. Az alkotók az intézmény munkatársai mellett térségi szakértőkkel is egyeztetnek és kutatási eredményekre alapozva, saját gyakorlatukhoz és módszertanához illeszkedve hozzák létre új műveiket.
 


Míg a BALATORIUM tavaszi művészeti rezidencia programjára még csak a jelentkezéseket várják a szervezők, addig az őszi program alkotói már meg is kezdik a munkát a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatóival. Mátyási Péter, Ulbert Ádám, Fuzzy Earth (Gedeon Tekla & Sebastian Gschanes), Anders Ehlin & Selma Boskailo, Marie Ouazzani & Nicolas Carrier 2022 októberében kezdik adat és élményanyag gyűjtésüket alkotásukhoz.

A programokban létrejövő művek és produkciók a 2023 augusztusában megvalósuló BALATORIUM Ökológiai Héten kerülnek bemutatásra.

A rezidencia program szakmai zsűrije a beérkezett pályázatok elbírálásánál olyan szempontokra figyel, mint annak szakmai megalapozottsága, a pályázó eddigi művészeti gyakorlata és praxisának ökológiai irányultsága, a pályázatban felvetett kérdések relevanciája, illetve a koncepció megvalósíthatósága. A szakmai zsűri tagjai Can Togay, Berecz Diána, Bubla Éva, Tüdős Anna, Soós Boglárka, Dr. Zlinszky András, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztályának vezetője, Pesti Attila és munkatársai.

 

BALATORIUM | Web | Facebook | Instagram
A pályázat beadásának határideje: 2022. október 30. (éjfél)
Az eredményről november 20-ig kapnak értesítést a jelentkezők.
A pályázatra életkori megkötés nélkül bármilyen művészeti területen vagy médiumban aktív alkotó / alkotópáros benyújthatja jelentkezését.
A felhívás teljes terjedelmében elérhető ezen az oldalon.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A balatoni nyáron túl

A balatoni nyáron túl

Júliusi témánk a magyar tenger épített és kulturális vonzáskörzete

A Balaton-felvidék jövőképe | Tájtéka

A Balaton-felvidék jövőképe | Tájtéka

Tanulságok a Balaton-felvidékről, nem csak helyieknek és nem csak szakmabelieknek.

Hirdetés