Hirdetés

A portugáliai Faro 2027-ben lenne Európa Kulturális Fővárosa.

Veszprém 2023-ban lesz Európa Kulturális Fővárosa, a portugáliai Faro pedig 2027-ben válna azzá. A pályázatra való felkészülés során összehozták az elmúlt hónapok egyik legkedvesebb, határokon átívelő művészeti programját, a Europe At Home-ot.

Április végén indult a Europe at Home nevű online projekt, melyben 14 Európa Kulturális Fővárosa fotóművészei és írói vesznek részt. Az alkotók fényképeken és esszéken keresztül mutatják meg a covid-19 okozta szokatlan élethelyzeteket.

Vasco Celio: Faro

Bár világszerte kisebb-nagyobb lazítások mellett újraindulhat az élet, a lakosság jelentős része még mindig az otthonába zárva tölti napjait. A kulturális terek nyitására és a tömegrendezvényekre szinte még mindenhol hónapokat kell várni.

A portugáliai Faro, a 2027-es év Európa Kulturális Fővárosa cím egyik várományosa 13 másik településsel karöltve hívta életre a Europe at Home projektet.

A résztvevő városok fotóművészeket és írókat kértek fel, hogy képeiken és gondolataikon keresztül láthassuk ezeket a - reméljük, soha vissza nem térő - pillanatokat, amikor egymástól elzárva élünk. 

A projektben jövőbeni (reménybeli), jelenlegi és múltbéli Európa Kulturális Fővárosok vesznek részt. Mivel 2023-ban Veszprém és a Balaton viselheti majd a címet, a www.europeathome.eu oldalon Gáspár Gábor fotógráfus képei és Kilián László író alkotása angol és magyar nyelven is megtekinthető.

Gáspár Gábor képe Veszprémből

A projekt az indulása után nyílt mozgalommá válik, így bármelyik európai város és magánemberek is csatlakozhatnak hozzá a #europeathome hashtag használatával. 

A projektet indító Európa Kulturális Fővárosai: Bodø (Norvégia); Chemnitz (Németország); Esch-sur-Alzette (Luxemburg); Faro (Portugália); Kaunas (Litvánia); Leeuwarden (Hollandia); Újvidék (Szerbia); Oulu (Finnország); Piran (Szlovénia); Plovdiv (Bulgária); San Sebastian (Baszkföld / Spanyolország); Tartu (Észtország); Valletta (Málta) és Veszprém (Magyarország).

További képek és infók a Europe at Home Facebook-oldalán.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

7,5 eurós pénzérme egy építész tiszteletére

7,5 eurós pénzérme egy építész tiszteletére

Forgalomba került Portugáliában az Álvaro Siza által tervezett 7,5 eurós érme, amelyet építész kollégája, Eduardo Souto de Moura tiszteletére készített el.

Új technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Új technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének egyik piacvezető gyártója, az Isopan.

Vészhelyzet Velencében a rekordmagasságú árvíz miatt

Vészhelyzet Velencében a rekordmagasságú árvíz miatt

Ketten meghaltak, a Szent Márk-bazilika helyrehozhatatlan károkat szenvedett.

Hirdetés