Portugál példa, ami modern, mégis alkalmazkodik épített és természetes környezetéhez.  

A Porto Massarelos városrészében található Caminhos do Romântico útvonalak izgalmas sétákat kínálnak a magas falakkal körbevett farmok és dús növényzet között. Bár az itt található házak építészetileg vegyes képet mutatnak, kertjeik tele vannak különleges, egzotikus növényekkel. Az egyik ilyen romantikus útvonal mentén álló, romos házat újította fel és bővítette ki a portugál Floret Arquitectura, az eredmény pedig pazar lett.

A magas kőkerítés mögött, az útvonalról szinte alig láthatóan egy beton, üveg és fa felhasználásával készült épületrésszel egészítették ki a felújított eredeti épületet. A rengeteg zöld és a Duero folyó között megbúvó ház romokban állt, mielőtt helyreállították, kibővítéséhez pedig az alacsonyabban fekvő teraszokat használták fel, amire egy építészetileg markánsan eltérő, modern épületrész került.

Nem csak az eredeti épületet, a teraszokat és a kertet építették újjá, de az alsó teraszra bekerült egy medence is. Bár az összeépítés tökéletesen harmonikus lett, a ház mellett futó Caminhos do Romântico útvonalról az új építésű házrész, ahova a közösségi terek, az előszoba, a konyha és a nappali kerültek, alig észrevehető. 

A dupla belmagasságú, üvegfalú közösségi teret minden oldalról a természet veszi körül. A mennyezet látszó gerendái az épület faszerkezetével kellemes alaphangulatot teremtenek, míg a betonnal és a karakteres bútorokkal egy modern enteriőrt hoznak létre. A hozzáépítés fa-üveg használatának köszönhetően amennyire lehetséges, kevéssé érzékelhető, hogy egy viszonylag jelentős tömeggel bővítették az eredeti, 19. századi épületet a megrendelő „népes család” számára.

Projekt neve​: Gólgota
Építészet​: Floret Arquitectura
Helyszín: Rua do Gólgota, Porto
Projekt év: 2019
Összterület​: 600 m2
Fotós: Ivo Tavares
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Házbővítés tájba illő megoldással

Házbővítés tájba illő megoldással

Portugál példa, ami modern, mégis alkalmazkodik épített és természetes környezetéhez.  

Arany és állítmány

Arany és állítmány

MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum néven újult meg a Postapalota.

Enteriőr-építők – LEGO X Room Copenhagen

Enteriőr-építők – LEGO X Room Copenhagen

Amikor a LEGO kockák nem csak a padlót borítják.

Hirdetés