Hirdetés

99 okostelefon egy kézikocsikban, de nem csak egy performansz: hatással van a fizikai világra is.

Hirdetés

„99 használt okostelefont húzunk egy kézikocsiban, hogy virtuális forgalmat generáljunk a Google Mapsen. Ezzel a módszerrel pirosra változtathatunk egy zöld szakaszt a térképen, aminek a fizikai világban is hatása lesz, mert az autósok elkerülik a bedugult útvonalat.” Így foglalta össze Simon Weckert a lényegretörő nevű googlemapshack projektjét. 

A Google Geo szoftverei 2005-ben indultak a Maps és az Earth révén, majd 2007-ben mutatták be a Street View-t. Azóta szédületes sebességgel fejlődött a technológia, mi pedig szépen hozzászoktunk a hagyományos térképektől nagyban eltérő online-hoz, amelyben tudunk keresni, nagyítani, görgetni, műholdképet nézni sok más mellett – foglalja össze a honlapján Weckert.

A térkép több applikációja valós változásokat okoz a fizikai világban is, másképp közlekedünk, másképpen keresünk albérletet, de az önképünkre is hatással lehetnek például a futással kapcsolatos appok. Egy online térkép elengedhetetlen a car (bike) sharing szolgáltatásoknál, de segít a tömegközlekedési útvonalaink megtervezésében is, és akkor még el sem jutottunk igazán a következő nagy ígéretig, az önvezető autókig.

Autósként sokszor már a számunkra jól ismert, akár gyerekkorunk óta rendszeresen bejárt útvonalakon is használunk navigációt, mert bármilyen váratlan forgalmi helyzetet előbb lát, mint mi, ezzel értékes perceket spórol nekünk például ha időben elkerülünk egy dugót.

Weckert performansza meghackelte az alapvető mechanizmus, mely szerint a térkép határozza meg a viselkedésünket, irányít bennünket, hatalma van felettünk.

És ehhez nem is műholdakat átprogramoznia: elég volt 99 olcsó mobilt végighúznia egy nyikorgós kézikocsival Berlin néhány utcáján.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bauhaus. Mindenhol. A Google-ben is

Bauhaus. Mindenhol. A Google-ben is

A Bauhaus és Moholy-Nagy László előtt tiszteleg a Google, és bemutatja az iskola hétköznapi életre gyakorolt hatását.

A Google az ingatlanpiacon is terjeszkedik

A Google az ingatlanpiacon is terjeszkedik

Lakásokat, kampuszt és komplett városnegyedet is épít az internetes óriáscég.

Hirdetés