99 okostelefon egy kézikocsikban, de nem csak egy performansz: hatással van a fizikai világra is.

„99 használt okostelefont húzunk egy kézikocsiban, hogy virtuális forgalmat generáljunk a Google Mapsen. Ezzel a módszerrel pirosra változtathatunk egy zöld szakaszt a térképen, aminek a fizikai világban is hatása lesz, mert az autósok elkerülik a bedugult útvonalat.” Így foglalta össze Simon Weckert a lényegretörő nevű googlemapshack projektjét. 

A Google Geo szoftverei 2005-ben indultak a Maps és az Earth révén, majd 2007-ben mutatták be a Street View-t. Azóta szédületes sebességgel fejlődött a technológia, mi pedig szépen hozzászoktunk a hagyományos térképektől nagyban eltérő online-hoz, amelyben tudunk keresni, nagyítani, görgetni, műholdképet nézni sok más mellett – foglalja össze a honlapján Weckert.

A térkép több applikációja valós változásokat okoz a fizikai világban is, másképp közlekedünk, másképpen keresünk albérletet, de az önképünkre is hatással lehetnek például a futással kapcsolatos appok. Egy online térkép elengedhetetlen a car (bike) sharing szolgáltatásoknál, de segít a tömegközlekedési útvonalaink megtervezésében is, és akkor még el sem jutottunk igazán a következő nagy ígéretig, az önvezető autókig.

Autósként sokszor már a számunkra jól ismert, akár gyerekkorunk óta rendszeresen bejárt útvonalakon is használunk navigációt, mert bármilyen váratlan forgalmi helyzetet előbb lát, mint mi, ezzel értékes perceket spórol nekünk például ha időben elkerülünk egy dugót.

Weckert performansza meghackelte az alapvető mechanizmus, mely szerint a térkép határozza meg a viselkedésünket, irányít bennünket, hatalma van felettünk.

És ehhez nem is műholdakat átprogramoznia: elég volt 99 olcsó mobilt végighúznia egy nyikorgós kézikocsival Berlin néhány utcáján.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elkészült az univerzum legnagyobb 3D-s térképe

Elkészült az univerzum legnagyobb 3D-s térképe

És kik hozták létre? Magyar asztrofizikusok Hawaii-n: Beck Róbert és Szapudi István.

Kikerült a boríték a Gmail megújult logójából

Kikerült a boríték a Gmail megújult logójából

És a szélesebb, lekerekített M-betűben megjelenik a Google négy alapszíne.

A Google is elárulta a dátumot, 2030-ra jöhet a teljes karbonsemlegesség

A Google is elárulta a dátumot, 2030-ra jöhet a teljes karbonsemlegesség

2030-ra az energiafelhasználását is karbonmentes forrásokból szeretné biztosítani.

Hirdetés