Hirdetés

A Szépművészeti Múzeum jubileumi tárlatán a gyűjtemény legérzékenyebb, ritkán kiállított kincsei

A Grafikai Gyűjtemény százötven éves jubileumára készített reprezentatív album és a hozzá kapcsolódó tárlat a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiben őrzött legszebb rajzokat és grafikákat mutatja be.

A kiállítás a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében 2021. június 4. – 2021. augusztus 15. között látogatható.

Dürer: Melacolia I.Millet: Az anyai gondoskodás

Az Esterházy-gyűjtemény százötven éve, 1871-ben került a magyar állam tulajdonába, akkor 3535 rajzot és 51 301 metszetet számlált. A papírmunkáknak ezt a jelentős együttesét az azóta eltelt százötven évben múzeumi szakemberek, intézményvezetők és lelkes adományozók gyarapították, ennek köszönhető, hogy ma a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria különböző gyűjteményegységeiben összességében több tízezer rajz és százezres nagyságrendet számláló sokszorosított grafikai anyag található. A Szépművészeti Múzeum megalapítása (1896) és megnyitása (1906) között egyrészt Pulszky Károlynak köszönhető a rajz- és metszetanyag további, külföldi vásárlások útján történt gyarapítása, másrészt az 1901-ben Bécsben elhunyt Delhaes István festőművésznek, aki végrendeletében a magyar államra hagyta 2683 rajzból és 14 453 metszetből álló gyűjteményét.  A 19. századi és 20. század eleji, elsősorban francia rajzok elsőrangú együttese Majovszky Pál adománya révén 1935-ben került a múzeumba.

Leonardo da Vinci: Tanulmány két harcos fejéhezEgon Schiele: Ölelkezők

 A kiállításon és az évfordulóra megjelentetett katalógusban a gyűjtemény történelmi korokon átívelő alakulására helyezték a hangsúlyt. A tárlaton a gyűjtemény legérzékenyebb rajzait és grafikáit mutatják be, olyanokat is, amelyeke csak ritkán kerülnek szélesebb közönség elé. Hosszabb idő után újra találkozhatunk a már jól ismert művészek – Dürer, Leonardo, Raffaello, Rembrandt, Rubens, Goya, Barabás Miklós, Delacroix, Munkácsy Mihály, Van Gogh, Cezanne, Picasso, Schiele, Rippl-Rónai, Vajda Lajos vagy Miró – egy-egy kivételes alkotásával, és megismerkedhetünk néhány kiemelkedő új szerzeménnyel és korábban kevésbé ismert művel is.

Henri de Toulouse-Lautrec: Ülő bohócIlja Kobakov: A légy


Legutóbb huszonkét évvel ezelőtt, 1999-ben jelent meg átfogó válogatás a Grafikai Gyűjtemény legszebb rajzaiból Dürertől Dalíig. A Szépművészeti Múzeum rajzgyűjteményének története a mesterrajzok tükrében címmel. A mostani jubileum jó alkalmat adott a gyűjtemény történetének új szempontok szerint történő feldolgozására. A Papír/forma. Nyolc évszázad legszebb rajzai és sokszorosított grafikái a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiben című kötet a 14. századtól a 21. századig ad átfogó képet a papíralapú művészetről: a legfontosabb grafikai problémákat és a papírból kiinduló sajátos művészi szemléletmódot 540 fő művön mutatja be.

Henri de Tolulouse-Lautrec: ...Antoni Tapies: Kéznyomok

A kötetben megszólal két nemzetközileg kiemelkedő jelentőségű kortárs művész: Maurer Dóra és Georg Baselitz, akik nemcsak a katalógus elkészítésében nyújtottak segítséget azzal, hogy a rajzolás művészetükben betöltött szerepéről meséltek, de a jeles évforduló alkalmából nagyvonalú ajándékaikkal a gyűjteményt is gyarapították. Georg Baselitz harminc, 2000 és 2019 között készített grafikai lapját, Maurer Dóra 13 Nyom című, 2016-ban készített tizenhárom részes archív pigmentlenyomatát adományozta a múzeumnak.

 

A gyűjteményi kötet szerzői:

Bódi Kinga, Bodnár Szilvia, Bodor Kata, Földi Eszter, Gonda Zsuzsa, Hessky Orsolya, Kárpáti Zoltán, Kumin Mónika, Madár Mária, Petrányi Zsolt, Százados László, Tóth Bernadett, Vargyas Júlia, Zsákovics Ferenc művészettörténészek, valamint Georg Baselitz és Maurer Dóra képzőművészek

A kötetet szerkesztették és a kiállítás anyagát válogatták:

Bódi Kinga és Bodor Kata művészettörténészek

Paul Cezanne: Provance-i táj

A kiállítás a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében 2021. június 4. – 2021. augusztus 15. között látogatható.

A kiállítás honlapján az érdeklődők további érdekességeket, a kiállított munkák elemzését, valamint a kurátorok által ajánlott útvonalakat  is találhatnak
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Három új kiállítással nyit újra a Ludwig Múzeum

Három új kiállítással nyit újra a Ludwig Múzeum

Augusztus 20-án újra megnyitja kapuját a múzeum. Ezen a napon a belépés ingyenes! 

Nyári Nagyaukció Balatonfüreden

Nyári Nagyaukció Balatonfüreden

A Vaszary Galériában, a Pintér Aukciósház meghívására.

Péntek van - irány a Nemzeti Múzeum!

Péntek van - irány a Nemzeti Múzeum!

Ingyenes múzeumi délután minden augusztusi pénteken.

Hirdetés