Vlagyimir Sztekacsjov orosz filmrendező a moszkvai P-44 lakótelep hangjait örökítette meg.

Egy moszkvai panelblokk minden rezdülését igyekezett megörökíteni Vlagyimir Sztekacsjov orosz filmrendező, köztük a mindennapi élet hangjait is.

Moszkvát a belvárosán túl paneltenger veszi körül, az egyforma szürkésfehér órásdobozok látványa, hangulata jónéhány hazai helyszínről is ismerős. Sztekacsjov filmje az moszkvai panelek számos aspektusát feltárja, szó van arról, hogy miként lett az Oroszországba meghívott külföldi – a példában holland – építészek munkájából végül ugyancsak panel, hogyan szivárgott be a graffiti-kultúra Amerikából, hogyan fejlődött lépésről lépésre a tervezési szabvány.

A fiatal, 1988-as születésű rendező maga is P-44-es tömbökben élte le az élete nagy részét, és amikor beköltözött Moszkva belvárosába, nem érezte igazán otthon magát.

Mivel a kis Sztekacsjov otthona a 12. emeleten volt, a kilátás révén meglehetősen tágas térérzet jutott neki, de a téli hónapok így is lehangolóak voltak, mivel időként egy hónapig nem látta a napot, a szomszédos épületek pedig egységes szürke masszává olvadtak össze az égbolttal. 

A kilencvenes évek elejéig a pincék és padlások nyitottak voltak, és a helyi kölykök rengeteg időt töltöttek ezek felfedezésével – a padláson például megtalálták a nagyobbak – punkok, hasonlók – alvóhelyeit, graffitis cuccait.

Hasonló emlékek és történetek jönnek elő a filmen, amelynek egyik fontos eleme a soundtrack. A készítők szerint a mesterségesen tervezett környezet idilli háttér az indusztriális zenéhez, arról nem is beszélve, hogy a fém szemetes, az ajtó rugója, a nyikorgó zsanérok, a nyöszörgő gombok mind remek hangmintának bizonyultak, és még egy liftbeli táncot is inspiráltak.

Sztekacsjov szerint más előnyei is vannak a paneleknek. Például a házak közt lévő távolság, illetve a korlátozott magassági méret: így ugyanis a beépítési sűrűség még fenntartható marad, míg – mint mondja – a frissen beépített területeken minden talpalatnyi helyet kihasználnak a befektetők.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Panelzajokból készített soundtracket egy orosz filmes

Panelzajokból készített soundtracket egy orosz filmes

Vlagyimir Sztekacsjov orosz filmrendező a moszkvai P-44 lakótelep hangjait örökítette meg.

Hirdetés